Lohusalık da aynı hükme tabidir. Böyle bir ilişkide bulunan kimsenin bu günahından tövbe ve istiğfar etmesi gerektiği gibi belli bir miktar (âdetin ilk günlerindeki ilişki için 4,009 gr. son günlerindeki ilişki için bunun yarısı miktarda altın) sadaka vermesi de tavsiye edilmiştir (Mevsîlî, el-İhtiyâr, I, 102).
Âdet veya lohusalık dönemi bitiminde gusül abdesti almadan ilişkiye girilir mi? Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
(Yani dini açıdan ibadete ve cinsel yakınlığa engel olmayan bir kanama sayılır) bu kanama 40 gün önceden de kesilebilir. Bu durumda abdest alınır ve ibadetlere başlanır. Eşler de birbirlerine yakınlaşabilirler. Mutlaka 40 gün beklenmesi gerekmez.
Kuşkusuz ki sorunsuz sürdürülebilen cinsellik, değişen bedenine rağmen kadının kendini yeniden arzulanabilir, çekici ve beğenilir hissetmesini sağlamakta ve ruh sağlığını olumlu etkilemektedir. Bebek için de tutku, aşk, sevgi ve yakınlık içeren bir ortamda büyümek önemlidir.
Lohusa olan kadınlar bu süre içinde; namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur'an okuyamaz, Kur'an'ı eline alamaz, Kâbe'yi tavaf edemez, mescidlere giremez ve kocası ile cinsî temasta bulunamazlar.
İlgili 42 soru bulundu
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
“Bir günde iki kırklı kadını ziyarete gidilmez. Düğün evinden, ölü evinden çıkan kimse lohusa ziyaretine gidemez” • “Kırklı kadın değirmene, fırına, düğüne gidemez ve eşikten atlayamaz. “Tek sayılı günlerde (9., 11., 15. gün gibi) mevlit okutulur ve beşiğe yatırma töreni yapılır.
Halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Çocuğun bulunduğu odada ilişkiye girmek çocuk uyuyor olsa bile günah mıdır? Hayır, öyle bir günah yoktur.
-Âdet hâlinden (hayızdan) ve kadının anüsünden uzak durduğu sürece- karı ve kocanın diledikleri şekilde cinsel yönden birbirinden faydalanabilirler.Dolayısıyla kocanızın eliyle tatmin olmanız, kocanızın da sizin elinizle tatmin olmasında bir sakınca yoktur.
Beyaz sıvı ile beraber bitti kabul ederiz. Gusletmeden önce normal duruma geçilmiş kabul etmeyiz. Bittikten sonra gusül ile normale geçilir. Hanefî ve Hanbelilere göre, bu sürenin azami miktarı, kırk gündür.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Doğum sonrasında vücut yaşadığı değişimler nedeni ile anne kırk gün boyunca bedenin değişimlerinin farkını yaşar ve regl görülür. Regl görülmesi âdetin ilk başında olmaktadır. Doğum yapan anne 40 gün bitiminde hemen sonra gördüğü ilk kan adet kanı olabilir.
İlk yumurtlama ile gebelik oluştuysa, anne henüz doğum sonrası ilk adetini göremeden gebe kalır. Bu durum hala adet görmüyorum diye algılanabilir ve gebelik çok geç fark edilebilir. Yani, doğum sonrası hiç adet görmeden, gebe kalmanın sebebi budur.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Ramazan'ın gündüzünde cinsel ilişkiye girmek; hem erkeğe,hem de kadına haramdır. Erkek ve kadının, Ramazan'ın gündüzünde oruç tutmaları gerekir.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez. Ama günahtır.
Hz. Ayetullah Hadevi Tahrani'nin sorunun son kısmına verdiği cevap ise şöyledir: Mübarek Ramazan ayının ilk gecesi hariç, diğer ayların ilk gecesinde insanın eşiyle cinsel ilişkiye girmesi mekruhtur. Ama her haliyle haram değildir.
Her kadın doğum sonrası lohusalık yani toparlanma süreci içine girer. Bu dönem içinde cinsel ilişkiye girmek çok zorlu bir süreç olur. Bu nedenle doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için en az 30 gün kadar beklemek gerekir. Klasik birçok kaynakta lohusalık dönemi 1.5 ay yani 6 hafta kadar belirtiliyor.
Çünkü kızlık zarının bozulduğu ilk cinsel ilişkiden sonra her zaman cinsel ilişkiye girilebilir. Bir kadının ilk cinsel deneyiminden sonra her istediği günde cinsel ilişkiye girmesi söz konusu olabilir. Bu durumun asla bir tehlikesi bulunmaz.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri