Bir kamyonun parsiyel yükü, LTL (Less Than Truckload/Tam kamyon yükünden az) olarak adlandırılır. Nakliyatın kâr bırakmasının sağlanması amacıyla, yükü az olan kamyonlar için genelde ek parsiyel yükler aranır. Parsiyel yük yerine birleştirilmiş gönderiler de bir alternatif oluşturabilir.
Karayolu taşımacılığı söz konusu olduğunda, kara taşımacılığı hareketinin çoğundan kamyon taşımacılığı endüstrisi sorumludur. Kamyon gönderileri genel olarak iki kategoriye ayrılabilir: FTL (Tam Kamyon Yükü) ve LTL (Tam kamyon yükünden az, diğer adıyla parsiyel taşımacılık).
Parsiyel taşıma; karayolunda bir kamyonu (Less Than Truck Load, kısaca LTL), denizyolunda bir konteyneri (Less Than Container Load, kısaca LCL), havayolunda bir uçağı ve demiryolunda bir vagonu doldurmayan yüklerin birleştirilerek toplu olarak sevk edilmesidir.
FTL (Full Truck Load / Tam kamyon yükü) kavramı, kamyonun yük kapasitesinin tam olarak doldurulduğu, tek bir yükü taşıdığı nakliyatlar için kullanılır. Bunun Türkçe karşılığı komple yüktür.
FTL (Full Track Load) dilimizde tam kamyon yükü anlamına gelmektedir. Tam kamyon yükü kavramı kamyonun ya da konteynırın kapasitesinin tam olarak dolduğu ve bu kapasitede tek bir ürün ya da şirketin benzer ürünlerinin taşındığı durumlar için kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
LCL, lojistikte kullanılan ve 'Konteynerin Tamamını Doldurmayan Yük' anlamına gelen bir kısaltmadır: LCL, tek bir göndericinin malları bir konteynerin bütününü tam olarak doldurmadığında kullanılır.
Lojistik de 5 temel taşıma süreci bulunmaktadır. Bu taşımacılık türleri şunlardır; karayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığıdır.
FTL İngilizce adıyla Full Truck Load yani Tam kamyon yükü anlamını taşır. Bir taşıma aracının , taşıma kapasitesini tam olarak dolduran yüklere denir. Tam kamyon yük taşımacılığı, nakliye şirketi sahibi için hem de iş veren firma için oldukça uygun ve rahat taşıma sistemidir.
FTL (Full Truck Load): Bir treylerin taşıma kapasitesini tam olarak (hacim, ağırlık) dolduran yüktür.
FTL “Full Truck Load” bir şirkete ait olan taşınırın tamamının tek bir nakliyat aracına yüklenerek nakliyesine verilen isimdir. Bazı yerlerde FTL olarak geçmesinin nedeni ingilizcede “Full Truck Load” olarak yazılması ve bunların baş harflerinin birleşmesinden oluşuyor.
1) FCL/FCL (FULL CONTAINER LOAD) : Bir yükleyici tarafından konteynerin tümünün, bir alıcıya sevk edilmesidir. 2) FCL/LCL (FULL CONTAINER LOAD / LESS THAN A CONTAINER LOAD) : Bir yükleyici tarafından, birden fazla alıcıya mal yüklenmesidir.
FCL açılımı Full Container Load'dır. 20'lik ya da 40'lık standart konteynerleri dolduracak kadar yükü olan gönderiler için tercih edilen bir sistem. FCL yüklemede konteyner içinde bulunan yük tek bir kişiye ya da firmaya aittir. Bu yükleme şekli genelde büyük ve yüksek hacimli gönderiler için tercih edilir.
Açılımı Less Container Load olan LCL tip yük taşımacılığı, konteyner doldurmayacak kadar az olan yüklerin, başka firmalardan gelen diğer bütün yüklerle birleştirilip tek bir konteynerde taşınma işlemidir. Türkçeye çevrildiği takdirde ortaya Parsiyel Konteyner Yükü gibi bir ifade çıkmaktadır.
Lot; parti ya da grup numarası olarak kullanılır. Firmaya giren stokların bir miktarı parti ya da grup olarak tanımlanır ve giriş işlemi sırasında bu gruba izleme ve kontrol amaçlı olarak tanımlayıcı bir kod verilir. Verilen bu kod, lot ya da parti numarası olarak adlandırılır.
Gümrüklü ve gümrüksüz depo modülleri ile entegre çalışan bu modüller ile deponuza giren malların giriş ve çıkış işlemleriniz barkod cihazları ile yapabilir, depo sayımı , lokasyon değiştirme işlemlerini yapabilir ve iş emirlerini alıp depo hareketlerini takip edebilirsiniz.
FCL Nedir? Konteyner ile yük taşımacılığı çok sık tercih edilmektedir. Eğer ki taşınan yükler konteynerin tamamını kapsıyorsa o zaman komple konteyner yükleme olarak adlandırılır ve buna FCL (Full Container Load) denir.
Bir kamyonun parsiyel yükü, LTL (Less Than Truckload/Tam kamyon yükünden az) olarak adlandırılır. Nakliyatın kâr bırakmasının sağlanması amacıyla, yükü az olan kamyonlar için genelde ek parsiyel yükler aranır.
ATS (Actual Time of Sailing) : Gerçekleşen Kalkış Zamanı. ATR : Türkiye ve Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasınca serbest dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük muafiyetinden yararlanmak amacıyla ihracatçı tarafından düzenlenen belgedir.
Düzenli (Liner) Taşımacılık: Bu taşımacılık türü, tramp taşımacılığın aksine yükün değil hizmetin ön planda olduğu bir taşımacılık türüdür. Liner taşımacılıkta, gemilerin kalkış, varış ve aktarma limanları önceden belirlenmiş durumdadır.
Co-Load (birlikte-yükleme): Farklı terminallerden gelip de tek bir yük olarak gönderilmek üzere birleştirilen iki ayrı mal.
DRAFT Bir tarafın,(drawer-keşideci) bir başka tarafı (drawee-muhatap) yazılı olarak gönderdiği,muhatabın belirli bir tarihte belirli miktarda ödeme yapması yönünde koşulsuz talimatıdır. DRAFT,BANK Bir satıcının alıcıya genellikle bir banka aracılığıyla gönderdiği çek,poliçe ya da senet.
Bu faaliyetler; sipariş işleme, stok yönetimi, ulaştırma (nakliye), depolama, malzeme taşıma ve paketleme, lojistik ağ ve kuruluş yeri seçimi olarak sıralanabilir (Bowersox vd. , 2002; 39).
Lojistik, nakliye ve dağıtım kavramlarıyla sıkça karıştırılan bir kavramdır. Nakliye yalnızca ürünün üreticiden tüketiciye ulaştırılması aşamasını kapsar. Ancak lojistik; fiziki dağıtım, nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama ve stok yönetimi gibi aşamaları içinde bulunduran çok daha geniş bir süreci ifade eder.
Otomasyon ve entegrasyonun kilit noktalar olduğu Lojistik 4.0'da; yapay zekâ, sürücüsüz araçlar, robotik, sensör teknolojileri, nesnelerin interneti, akıllı depo sistemleri, büyük veri gibi uygulamalarla lojistik hizmetleri dijital platformlara taşınıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri