Lokal anestezik ilaç alerjisinin tedavisi için en etkili strateji, alerjiye yol açan ilacın saptanması sonrasında bu ilacın alımının önlenmesi veya tedaviden çıkarılmasıdır. Tedavi alerjiye yol açan ilaç grubu ile ilişkisi ve kimyasal benzerliği olmayan alternatif ilaçlarla devam edilmelidir.
Lokal anestezikler özellikle diş hekimleri tarafından çok sık tercih edilmekle birlikte birçok küçük cerrahi işlem sırasında da kullanılmaktadır. Lokal anesteziklere karşı yan etkiler nadir değildir ancak gerçek alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir.
Alerjik reaksiyonlar ilacın verildiği bölgede, bazen damar boyunca kızarıklık, bazı hastalarda ürtiker biçiminde döküntüler, çok daha ender olarak da ani tansiyon düşmesi, nefes almada zorluk ve çarpıntı şeklinde olabilir.
Belirtilerin alerjik şoku düşündürmesi halinde derhal 112 aranmalıdır. Hasta sırt üstü ve bacakları yukarı gelecek şekilde yatırılmalı, rahat nefes alması sağlanmalıdır. Alerjik şokun temel tedavisi adrenalindir.
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
İlgili 41 soru bulundu
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Dişin uyuşturulması için kullanılan lokal anestezikler sağlık bakanlığı ve dünya sağlık örğütü onaylı ürünlerdir.Lokal anestezi her ilaçta olduğu gibi yaklaşık 2- 4 saat içinde vücuttan atılır. Bilinen bir zararı yoktur.
Alerjik bir reaksiyon değişen sürelerde sürebilir. Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Alerjik reaksiyondan korunmanın en iyi yolu alerjenlerden uzak durmaktır. Alerji tedavisinde ise öne çıkan yöntemlerden biri ilaç tedavisidir. Kişide görülen alerjik reaksiyona bağlı olarak uygulanacak ilaç tedavisi, bağışıklık sisteminin neden olduğu reaksiyonu ve bireyde görülen belirtileri hafifletebilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Kortikosteroid içeren kremler ve oral antihistaminiklerle ciltle ilgili şikayetleri iyileştirebilir. Kortikosteroidler ağızdan veya damar yolu ile uygulanabilir ve ciddi sistemik reaksiyonları tedavi etmek için kullanılabilir.
Lokal anesteziklere bağlı ortaya çıkan tip I ve tip IV alerjik reaksiyonlar çoğunlukla ester yapılı bileşiklerinden kaynaklanır. Esterler yapılı lokal anestezik ilaçlar güçlü alerjiye yola açmasından sorumlu olan paraamino-benzoik asite (PABA) metabolize olur.
Önkol iç kısmına 1 damla ilaç çözeltisi damlatılır ve steril bir lanset ile (metalden yapılmış sivri uçlu bir tıbbi malzeme) deride bir çizik oluşturulur. 15 dakika sonunda değerlendirilir. Bu test negatif ise sonraki aşamada Deri içi test (intradermal test) uygulanır.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir. Hastanın bilinci açıktır fakat hasta opere edilen bölgede ağrı ya da acı hissetmez.
Lokal Anestezik İlaç Alerjisi, günümüzde hastalıkların tedavisi için ilaçlar geliştirilirken bu ilaçlara karşı vücudumuz tarafından alerjik reaksiyonlar oluşmaktadır.
Lokal anestezik toksisitesi; gerçek veya nispi yüksek doz uygulamasına bağlı olup, ilacın yüksek kan düzeyinin oluşturduğu semptomlar dizisidir.
Alerjilerin tedavisi ve kontrol altına alınması mümkündür. Bazı alerjiler mevsimseldir ve her mevsimde tekarlamaktadır. Bu tip alerjilerde ise dönemsel tedaviler uygulanmakta ve hasta rahatlatılmaktadır. Fakat deri hastalığı olarak seyreden alerjik reaksiyonlar ise ilaç ve lazer tedavileri ile çözümlenebilmektedir.
Antihistaminikler
Alerji semptomlarına karşı en yaygın olarak kullanılan ilaç sınıfıdır. Antihistaminikler, vücutta salınan histamin adlı maddeye karşı etki ederek kaşıntı, burun akıntısı, hapşırma ve göz sulanması gibi semptomları azaltabilir.
1) Maden Suyu
Vücuttaki alerjik kaşıntıya ne iyi gelir diyenler, buzdolabındaki maden suyuyla kaşıntıya iyi gelebilir. Maden suyu, mineral kaynağıdır ve ciltte oluşan kaşıntılar için tercih edilebilir.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Çoğu durumda, bir ilaç, yiyecek veya çevredeki tahriş edici bir maddeye maruz kalmak kurdeşene neden olur. Çoğu durumda, ürtiker alerji ilaçları ile hafifletilecek akut (geçici) bir problemdir. Çoğu kızarıklık kendiliğinden geçer.
Soğuk kompres, yüzdeki alerjik kızarıklığın giderilmesine yardımcı olabilir. Soğuk nemli bir bez ile kızarıklığın olduğu bölgeye hafif baskı uygulanabilir. Bu, alerjinin neden olduğu iltihaplanmayı hafifleterek kaşıntı, acı ve yanma hissini de azaltır.
Lokal anestezi için birçok anestetik madde kullanılabilse de en çok tercih edileni, adrenalin içeren lidokaindir. Adrenalin lokal vazokonstriksiyon sağlayarak daha az anestetik ile daha uzun süre anestezi sağlanmasında yardımcı olur.
Kanama pıhtılaşma sisteminde sorun olanlarda, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, bel bölgesinde enfeksiyon olanlarda kullanılmıyor. Çocuklarda da tercih edilmiyor. Hastanın istememesi halinde bölgesel anestezi uygulanmıyor.
Spinal anestezinin uygulanması için ameliyattan önce hasta oturtulur. Spinal kord ve sinirlerin içinde bulunduğu dura adlı sert zar geçilerek enjeksiyon yapılır. Anestezinin etkisiyle hastanın alt göğüs bölgesi ile ayaklarına kadar olan bölüm uyuşur ve hissizleşir. Ağrılar beyne iletilmediğinden hasta ağrı hissetmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri