Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir. Hastanın bilinci açıktır fakat hasta opere edilen bölgede ağrı ya da acı hissetmez.
İşlem sırasında bilinci açık olan hasta, işlemin uygulandığı bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissetmez. Çoğunlukla sınırlı bölgelerdeki küçük cerrahi operasyonlarda tercih edilen lokal anestezi, diş, göz, kulak, burun, boğaz gibi alanlara uygulanan müdahalelerde yaygın olarak kullanılır.
Lokal anestezi, vücudun sadece belirli bir bölgesini uyuşturan bir anestezi türüdür. Bu tür anestezi uygulandığında hasta uyanıktır, bilinci yerindedir ancak ağrı hissi yoktur.
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
Genel anestezi uygulamaları hastaya damar yolundan ilaç verilmesi, maske vasıtası ile gaz formunda ilaç verilmesi gibi işlemlerin biri veya birlikte kullanımı şeklinde yapılabilirken bölgesel anestezi (rejyonel anestezi) uygulamaları omurgada sinir köklerinin bulunduğu alana yakın bir bölgeye ilaç enjeksiyonu şeklinde ...
İlgili 30 soru bulundu
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir.
Lokal anestezi; vücudun küçük bir bölgesinin uyuşturulduğu ve hastanın bilincinin tamamen açık kaldığı, çevresinde olan bitenlerin farkında olduğu anestezi türüdür. Bu tipteki anestezi genellikle küçük prosedürler sırasında kullanılmak için tercih edilir.
Bölgesel anestezi işlemi; kol, bacak veya vücudun belden aşağısındaki bölgeler için uygulanan bir anestezi çeşididir. İşlem sırasında uyanık olmanın mümkün olmasıyla birlikte doktor tarafından sakinleştirici bir ilaç da verilebilir. Bölgesel anestezi genellikle doğum veya küçük operasyonlar için tercih edilir.
Lokal anestezikler bir sinir çevresine veya spinal veya epidural anestezide olduğu gibi omurilik çevresine verilirler. Bu yöntemde de lokal anesteziklerin etkisi ile sinirsel iletim durdurulur. Hastanın bilinç düzeyi etkilenmeden sadece vücudun belli bir bölgesi uyuşturulur.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir.
Genel anestezide tüm vücut uyuşturuluyor ve hastanın bilinci kapanıyor. Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemine ise bölgesel anestezi deniliyor.
İğneden korkan ya da iğneyi tercih etmeyen hastalarımıza lokal anestezi uygularız. Lokal anestezi ile sadece işlem yapılacak olan bölgeye uyuşur ve his kaybı yaşanır. İğnesiz anestezinin yapılışı için uzmanlarımız tarafından özel jellerimiz kullanılır. Anestezi yapabilmek için uygulanan jeller bulunur.
Kullanım amaçları ağrı duyusunu taşıyan lifleri bloke etmek olmakla birlikte diğer duyu sinirlerini, motor sinirleri ve otonom sinirleri de bloke edebilirler.
Baş ağrısı ve mide bulantısı en sık yan etki olarak kabul edilmektedir. Lokal anestezi, teşhis ve tedavi sırasında ağrı kaynağını kontrol etmek, kanamanın azalmasını sağlamak ve hastanın uyumunu arttırmak amacıyla sıklıkla diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Dental işlemlerde lokal anestezinin yeri oldukça önemlidir.
Lokal anestezi sonucu oluşan fasiyal paralizi genellikle zararsızdır. •Anestezik solüsyonun etkisi geçince paralizi de tamamen geçer. Bu durum hastaya açıkça anlatılmalıdır. Ancak, iğne ucunun sinir lifini zedelemesi sonucu meydana gelen fasiyal paralizi olgularında farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Aynı dönemde genel anestezi ile ilgili ge- lişmeler devam ederken, 1884 yılında Carl Kol- ler kokain ile kornea ve konjonktivada topikal anestezi oluşturmuş ve uygulamaya koymuştur. Böylece lokal anestezi dönemi de başlamıştır. Ardından 1885'de William Halsted ko- kain ile sinir bloğunu gerçekleştirmiştir.
Diş Tedavisi için Lokal Anestezi Kaç Saat Sürer? Lokal anestezi etkisi, anestezik maddeye ve kullanılan doza bağlıdır. Genellikle diş tedavisi için kullanılan lokal anestezik maddelerin etkisi, 1 ila 3 saat arasında değişebilir.
Genellikle uyuşturucu iğne 2-3 saat içerisinde etkisini yitirir ancak dişe yapılan iğnenin etkisinin geçmesi 5 saati bulabilir. Diş kanal tedavisi sonrası uyuşukluğun geçmesi için beklemeniz yeterli olacaktır fakat belirtilen sürelerden daha uzun süreli bir uyuşukluk var ise doktorunuza danışabilirsiniz.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Girişim yapılacak bölgede, deri altına enjekte edilen lokal anestezikler sayesinde yerel sinirlerin duyarsız hale getirilerek ağrı algılanmasının engellenmesidir. 1-Antiseptik madde ile dezenfeksiyon yapılır. 2-Enjeksiyonlar anestezi sağlanacak alanın kenarından yapılır.
Ne zaman banyo yapabilirim? Genellikle ameliyattan 24-48 saat sonra duş şeklinde banyo yapmakta bir sakınca yoktur. Normal dikilmiş bir yarada bu süre içerisinde epitel(cildin en dış tabakası) ile kapanır ve su ile temasta bir sorun olmaz.
Anestezi sırasında bu hava ile anestezik gazlar karıştırılarak ameliyat sırasında uykuda kalmanıza yardımcı olur. Anestezi uzmanları anestezi uygulamanın yanı sıra ameliyat süresince sağlığınızdan da sorumludur. Anestezi altındayken akciğerlerinizin oksijen almaya devam etmesinin sağlanması da bu kapsamdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri