Restoranlarda masaya konulan örtü, çatal-kaşık-bıçak takımı, şamdan ve peçete gibi diğer tüm aksesuarları kapsayan kuver, kısaca masanın üzerinde bulunan ve servise dahil edilmiş tüm malzemeler ve bunun için alınan ücret olarak tanımlanabilir.
Kuver, lokanta ve restoranlarda yemek servisinden önce masaya serilen örtü anlamını taşımaktadır. Dilimizde oldukça fazla kullanılan kelimeler arasındadır. Kuverle birlikte masaya şamdan, bıçak, çatal, kaşık vb. şeylerin servise sunulmasıdır.
Müşteri gelmeden önce masaya örtülen örtü, konulan tabak, kaşık, çatal, bardak gibi malzemelerin kullanım bedeli olan kuver ve garsonların servisi için alınan hizmet bedelleri günden güne artıyor. Yemek fiyatlarındaki artışın yanı sıra kuver ve hizmet bedellerinin 50 ila 110 lira olması, vatandaşları rahatsız ediyor.
Kuver ücretinin yasal olup olmadığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bazı kişiler kuver ücretinin gerekli olduğunu savunsa da bazı kişiler de kuver ücretinin gerekli olmadığına inanıyor. Ülkemizde kuver ücreti ile ilgili herhangi bir yasal zorunluluk mevcut değil.
Yiyecek içecek işletmelerinde kuver sözcüğü farklı anlamlarda da kullanılır. Örneğin, masada oturan konuk sayısı, bir ziyafetteki konuk sayısı, bir restorandaki oturma kapasitesi de “kuver” sayısı ile ifade edilir."
İlgili 23 soru bulundu
Açık Büfe Kuveri:
Misafirlerin açık büfe servisi yapılan restoranlarda yemeklerini yemeleri için hazırlanan kuver çeşididir. Misafir salona gelmeden kuver hazırlandığı için fazla sayıda takım gerektirir. Açık büfe kuverinde her misafirin ordövr, çorba, ana yemek, tatlı ve meyve yiyeceği düşünülerek hareket edilir.
Kuver vermek zorunlu değildir. Restoranlar, müşterilerin masalarına kuver koymak veya kuver ücreti talep etmek konusunda serbesttirler. Ancak, kuver ücretinin uygulanması durumunda, restoranın menüsünde veya içinde bulunduğu diğer belgelerde bu ücretin açıkça belirtilmesi gereklidir.
Kuver kelimesi Fransızca "couvert" kelimesinden gelen, masaya serilen örtü, sofra takımı (çatal bıçak takımı) gibi anlamları karşılaması adına kullanılan bir kelime aslında. "Kuver bahşiş mi?" diyenlere de hemen başındayken cevap vermiş olalım: Kuver bahşiş değildir.
Bahşişin Tanımı...
Uygulamada bahşiş ile aynı anlama gelen garsoniye, tip, servis ücreti isimleri de kullanılmaktadır.
Örneğin; sağ el sol ele göre daha fazla kullanıldığı için su ve içki bardakları, çorba kaşığı sağ tarafa konur. İki elle ve iki parça takımla yenen yemekler için çatal sola bıçak sağa konur. Tuz, biber, hardal gibi menajlar masada oturan herkes tarafından kullanılacağı için masanın ortasına konur.
Breadboard'lar, bardaklar, çatal bıçak takımları, tabaklar, peçeteler ve masa örtüleri kuverde bulunması gereken şeylerdir. Alakart Kuver: A'la Carte, Fransızca olan bir kelimedir ve ülkemizde genellikle otellerin ücretli mutfaklarını ifade etmek için kullanılır.
Tarafların bir sigorta paketi üzerinde karar birliğine varmasıyla sigorta poliçesinin hazırlanıp imzalanması arasında geçen süreyi kapsayan kuvertür, poliçe imzalanmadan önce sigorta konusu olan gayrimenkul, araç ya da eşyanın zarar görmesi durumunda sigortalıya tazminat ödenmesini sağlar.
Kuver Neden Alınır? Kuver ücreti restoranın sabit ürünlerini servis etmesi sonucunda alınan paradır. Buna çatal, kaşık, bıçak, tuzluk, bardak gibi ürünler dahildir. Masaya oturulan kişi sayısına göre kuver ödenir.
Waiter Ne Demek ve Kime Denir? Waiter lokanta içerisinde çalışan garson olarak bilinmektedir. Kelime anlamı genel olarak müşterilere hizmet eden ve çalışan kimse şeklinde sunulmaktadır. Kahvehane, lokanta, restoran ve pastane çalışanlarına verilen isimlerden biridir.
Genel olarak restoranlarda masanın üzerine örtü, kaşık ve çatal gibi malzemeler yerleştirilir. Aynı zamanda bunun içerisinde şamdan ve benzeri aksesuarlar da yer alır. İşte bunlar gibi masanın üzerinde yer alan ve servise dahil olan malzemeler adına alınan ücrete kuver denir.
Kuver kelimesi Türkçe'de "1. örtü, 2. sofra örtüsü, sofra takımları, 3. lokantada 'sofra takımı parası'" anlamına gelir.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Bahşiş, müşterinin bir zorunluluk olmaksızın işçinin yerine getirdiği hizmetten memnun kalması nedeniyle istediği tutarda ödediği paradır. Yüzde usulündeki zorunluluktan farklı olarak bahşiş isteğe bağlıdır.
Yürürlükteki yasal düzenlemeler gereğince, tarife ve fiyat listelerinde gösterilmek şartıyla, hizmet işletmelerinde “Servis Ücreti” adı altında bir ücret alınmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Lokanta ve kafe gibi işletmelerde müşterilerin verdiği siparişleri getiren garsonlara alakart garson denir. Lüks işletmelerde çalışan ve müşterileri karşılayan garsonlara şef garson denir.
Bahşiş adı altında yapılan ödeme ücret mahiyetindedir. Mahkemece, davacının süreklilik arz ettiği anlaşılan bahşiş gelirinin çıplak ücrete katılmaması hatalıdır.
Uygulamada bahşiş ile aynı anlama gelen garsoniye, tip, servis ücreti isimleri de kullanılmaktadır.
Kimsenin haberi yok ama yönetmeliğe göre işletmeler herkesin görebileceği bir yere fiyat listesi asmak zorunda. Öyle ki fiyat listesi görünür bir yerde olmayan restoranlara şikayet halinde para cezası kesiliyor.
Masa üzerine servis açıyoruz ya, yatay ve dikdörtgen şeklinde. İşte onu ebat olarak 60 cm x 40 cm düşünün ve içine öğün için yediğiniz yiyecekler olsun. Bu ölçü dünyada standart kuver ölçüsü olarak geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri