İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, ...
Kimi kaynaklarda MÖ 226-652 yılları arası hüküm süren Sasaniler tarafından tüketildiği belirtilen “abhisa” tatlısının lokumun atası olduğu söylenmektedir. Lokum Osmanlı'da 16. yüzyıldan bu yana üretilmekte ve tüketilmektedir.
Bazı lokum türleri şunlardır: kuş lokumu, fındık lokumu, ceviz lokumu, çifte kavrulmuş lokum, fıstık lokumu, hindistan cevizli lokum, meyveli ve limonlu lokum, kremalı, güllü lokum, nar lokumu, nane lokumu, çikolatalı lokum. Tercih sırasında ise tüketicinin damak tadı öne çıkıyor.
Osmanlıca “rahat ul-hulküm” yani (boğaz rahatlatan) kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı.
İlgili 19 soru bulundu
Yunanistan. Yunanistan'da Türk lokumu 19. yüzyıldan bu yana bilinmekte ve loukoumi [λουκούμι] olarak adlandırılmaktadır.
Lokum tüm dünyada bilinen, özellikle “Turkish Delight” adıyla evrensel bir isim yapmış olan Türklere özgü bir tatlı çeşididir. İçerisinde pek çok malzeme bulunan lokum kurutulmuş meyveler, kuruyemişler ya da çeşitli çiçek ve bitkilerin kendisiyle ya da aromasıyla yapılabilir.
Lokum geleneksel bir türk tatlısı olup su, şeker ve nişasta gibi ana malzemelerden üretilir. Özel günlerde ikramlık olarak servis edebilir veya günlük olarak tüketilebilir. İçindekiler : Pancar şekeri, Mısır nişastası, İçme suyu, Asit düzenleyici (Sitrik asit ), Pudra şekeri, Vanilya aroması.
Türk icadı lokum
Türkiye'de basılmış ilk yemek kitabı (1844), Mehmet Kâmil'in “Melceü't – Tabahhin” (Aşçıların Sığınağı, Haz. Cüneyt Kut, 1997) “Rahatü'l hulkum” tarifinde de; şeker, su ve nişasta üçlüsü temel malzemedir.
Fümeci SmokeHouse Dana lokum dananın sırt kısmından elde edilen yumuşak bir et çeşidi olarak sizlere servis edilir. Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir. Lokumlar her dem taze ve lezzetlidir. Safranlı, fındıklı, çifte kavrulmuş antep fıstıklı, güllü, sade sakızlı, hindistan cevizli gibi çeşitleri vardır.
Lokumun Üzerindeki Beyaz Toz Nedir? Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar.
Küçük küp veya dikdörtgen şeklinde kesilen, tercihen üzerine Hindistan cevizi, Antep fıstığı vb. talaşı veya pudra şekeri sıvanan, kendine özgün tada ve kokuya sahiptir. Yüksek besin değerli, oldukça lezzetlidir. Lokum Türkiye'ye özgü uluslararası düzeyde tanınmış önemli bir şekerli üründür.
Lokum Anadolu'da 15. yüzyıldan itibaren yapılmaya başlanmış ve 17. yüzyılda popüler bir yiyecek olmuştur. Önce boğaz rahatlatan anlamına gelen Arapça "rahat ul-hulküm" olarak adlandırılırken sonraları "rahat lokum" evrilmiş, modern Türkçeye de lokum olarak geçmiştir.
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
Toptan Sade Lokum Dökme 5 kg: 199,00 TL. Toptan Güllü Lokum Dökme 5 kg: 199,00 TL. Toptan Nar Aromalı Antep Fıstıklı Fitil Lokum 3 kg: 529,00 TL.
Besin Değeri Yüksektir
Karbonhidrat, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynak lokumun besin değeri de oldukça yüksektir. Zengin içeriği ve yoğun aromasıyla lokum, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve vitamini karşılamaktadır.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Gerek özel günlerde, kutsal günlerde hayır amaçlı dağıtmak için, gerekse de çay ve kahve saatlerinde ikramlık olarak kullanmak için her evde mutlaka bulunur. Örneğin birinin çocuğu mu doğdu? Hemen hayır yapmak ve bu özel günü kutlamak için sokaktaki insanlara, tanıdıklarına ya da tanımadıklarına lokum dağıtır.
Rize'ye has enişte lokumu ya da damat lokumu diye bilinen Rize'de düğünlerde gelinin ailesi tarafından yapılan ve damadın ailesine hediye edilen bir tür tatlı kurabiyedir. Rivayete göre gelin yeni evine gittiği zaman yemek yemeye çekinse bile uzun süre bayatlamayan bu kurabiyeyi atıştırarak aç kalmaktan kurtulabilir.
Bafra Manda Kaymaklı Lokumu - Samsun
İşte Bafra lokumu bu mandaların sütünden elde edilen kaymaktan üretilir.
1 kg paket yaklaşık 30 adet lokum içerir.
⇒ Lokumdan önce gelen Türk kelimesi özel isim olduğu için büyük harfle başlar ve lokum kelimesi ise cins isim olduğu için küçük harf ile başlamalıdır. Özel İsim Nedir? ⇒ Sadece 1 tane olan başka eşi ve benzeri olmayan canlılara verilen ad a denir.
Lokum gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: tatlı, güzel, yumuşak. çok güzel (kadın)
Yapılış tarzı ile diğer lokumlardan farklı olan bu lokum, iştah açıcı bir görüntüye sahiptir. Beyaz lokumun olmazsa olmaz malzemelerinden biri hindistan cevizi tozudur. Lokum kazanlardan dökülürken direk olarak hindistan cevizi tozuna dökülür ve o şekilde ara işleme gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri