Bol sıvı tüketimi, ishalin yol açtığı sıvı kaybının olumsuz etkilerinden korunmak için oldukça önemlidir. Temiz içme suyu, et suyu ve maden suyu ishalin oluşturduğu sıvı kaybını engellemek için sıklıkla tüketilebilir.
İshalken sıvı kaybı çok olduğundan bol miktarda su tüketilmelidir. Vücudun kaybettiği suyun organlara zarar vermesi bu şekilde önlenebilir.
Bol Su ve Sıvı Gıda Tüketimine Özen Gösterin
Bol su içmek, özellikle yaz aylarında daha çok dikkat edilmesi gereken bir kural olup, ishali olan hastalarda, kaybolan suyun yerine konması açısından da büyük önem taşımaktadır.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Dışkının sulu olması hatta bazen direkt su gibi olması bağırsakların sıvı emilimini gerçekleştirememesinden kaynaklanır. Sıvı kaybının çok yüksek orana çıkmasına neden olacağı için ishalin su gibi olması durumunda hekime danışılması faydalı olur.
İlgili 17 soru bulundu
İshal Nedenleri
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Akut yani kısa süreli hafif seyreden ishalde, herhangi bir tedavi almanıza gerek olmayabilir. İshal sırasında vücudun kaybettiği su ve minerallerin yerine konulması ve dehidrasyonun önlenmesi için bu dönemde bol sıvı alınması gerekir. Hastayken günde yaklaşık 2-3 litre (8-12 bardak) su almaya çalışın.
Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal (diyare) olarak kabul edilir. Çok ağır ishal vakalarında günde 13-14 litre kadar sıvı kaybedilebilir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Limon ve Kahve Kürü İshali Keser Mi? Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve şiddetli ishalin durdurulması için gün içinde 1 tatlı kaşığı kadar kahve ve limon kürünün tüketilmesi tavsiye edilir. İshalin anında kesen bu kür, evde kolaylıkla uygulanabilir.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
İSHAL GÜNDE KAÇ KEZ OLUR? İshal, günlük dışkılama sayısının artmasında önemli etkendir. Sıvı ve yumuşak dışkılama meydana geldiği için yetişkin bir insansa günde 6-7 kez dışkılama olabilir. Bebeklerde ise bu durum farklı değildir.
İshal kesen ilaçlar ağır vakalarda ishalin neden olabileceği riskleri ortadan kaldırmak ve bağırsak hareketlerini düzene sokmak için kullanılabilir. Bu açıdan bizmut, loperamid, subsalisilat gibi ishal ilaçları doktorunuz tarafından önerilebilir.
İshal olmak kilo verdirmemektedir. İshal olma durumu bağırsakların ve metabolizmanın yanlış çalıştığını gösteren rahatsızlıklardan biridir.
Ev yapımı yoğurt ve ayran, demli çay, patates haşlaması, patates püresi, muz ve havuç, kefir, pirinç çorbası tüketebilirsiniz. Şiddetli ishal yağıyorsanız sıvı ve elektrolit kaybını evde önlemek adına oral rehidrasyon sıvısı (ORS) hazırlayabilirsiniz.
Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz. Şekersiz hazırlanmış elma, ayva veya şeftali kompostoları ishali tedavi etmekte kullanılabilir.
İshale iyi gelen popüler yöntemlerden biri olan Türk kahvesi kısa zamanda sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bunun için; bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yemeye çalışın. Bu yöntemin ishalinizi kesmede etkili olduğunu göreceksiniz.
İçecekleriniz soğuk değil de oda sıcaklığında olursa daha iyidir. Uzak durulacak içecekler: Kafeinli veya şekerli içecekler, alkollü içecekler, süt ve diğer süt ürünleri uzak durmanız gerekenler listesindedir. Bu tip içecekler ishali kötüleştirebilir.
Zehirli ishal ise bol miktarda sulu dışkılama, kusma ve ateş ile belirti gösterir. Ayrıca kişide karın ağrısı ve kramplar oluşur. Yoğun miktarda sıvı kaybı olduğu için cilt rengi solar ve kurumaya başlar. Ayrıca kişinin göz çukurları da iyice belirginleşir.
Genelde enfeksiyonlar sebebiyle oluşan ishal, günlük hayat kalitesini önemli derecede etkiliyor. Sıklıkla tuvalete gitme ve karın ağrısı bazen kişiyi işlevsiz hale bile getiriyor. İshal sürecinde doğru besinleri tüketmek bağırsakları rahatlattığı gibi kişinin daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.
İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının sulu ve şekilsiz bir hal alması olarak tariflenir. Örneğin günde bir kez katı, şekilli dışkılaması olan bir kişi, günde 3 – 4 kez veya çok daha fazla dışkılıyorsa veya dışkı cıvıklaşmış, su gibiyse ya da sümüksü olmuşsa ishalden bahsedilebilir.
Toplumda pek çok kişi tehlikeli ishali ayırt edebilmek için tehlikeli ishal rengi nedir diye sorar. Ancak tehlikeli ishalin normal ishalden farklı bir rengi bulunmamaktadır. Tehlikeli ishalde önemli olan fazla sıvının kaybedilmesidir. Bebeklerde tehlikeli ishal yetişkinlerden daha tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri