Saleple ilgili yenilik ise bu kış soğuk da içilebiliyor olması. Kahve ve çay gibi, artık salebin de buzlusu var ve tek yapmanız gereken, soğuk su veya süt, toz salep ile buzu karıştırmak. Saleple tatlı ve kokteyller de hazırlayabilirsiniz.
Salep, şeker ve soğuk sütü derin bir tencereye aktarın. Bir çırpıcı yardımıyla orta ateşte sürekli karıştırarak kıvam alması için sütü kaynatın. Salep süte kıvamını verdiğinde ocaktan aldığınız salep karışımını bardaklara paylaştırın. Tarçın ilave edip sıcak olarak bekletmeden bir tutam sevgiyle servis edin.
Öncelikle sütün içine döküldüğünde homojen bir şekilde karışması için şekeri ve salebi bir kapta karıştın. Sütü ve karıştırdığımız şeker ile toz salebi bir tencereye koyun. Birçok tarifte; şeker ile salebi süt kaynadıktan sonra koymanız gerektiği yazar. Bu şekilde de yapabilirsiniz.
Süt kaynadıktan sonra ocağı kısık ateşe alarak içerisine toz hazır salep ve şeker karışımını ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte sürekli olarak salebinizi karıştırarak pişirmeye başlayabilirsiniz.
500 mililitre süt için 1 tatlı kaşığı toz salep ve 1.5 yemek kaşığı toz şeker yeterlidir. Salep yapımı için, sütü bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirin. Salep ve şekeri bir kabın içerisinde karıştırın. Hafiften ısınan sütün içerisine salepli karışımı ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla karıştırın.
İlgili 39 soru bulundu
TDK'de salep için tek köklü, yumrulu, salkımlı veya başak çiçekli olan örnek bitkisi, bu bitkinin yumru şeklindeki köklerinden dövülerek elde edilen beyaz toz ve bu tozun şekerli süt veya su ile kaynatılmasından yapılan sıcak içecek anlamları verilmektedir.
Salep yapılışı;
Sütü kaynatınız. (1 litre) Toz şeker ve toz salep ayrı bir kapta karıştırınız. (1 litre süt için 6,7 gr salep ortalama 2 çay kaşığı olmakta.
Ancak dilerseniz pastörize süt kullanabilirsiniz. 500 ml süt için 1 tatlı kaşığı kadar salep, 1,5 yemek kaşığı kadar da şekere ihtiyacımız var. Damak zevkinize göre şeker miktarını arttırabilirsiniz. Sütünüzü bir tencereye alın ve kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Şeker ve salebi bir kabın içerisinde güzelce karıştırın.
Kasedeki sütün içerisine salep ekleyelim ve topak kalmayacak şekilde karıştıralım. Daha sonra tenceredeki sütün içerisine kasedeki salepli sütü ekleyelim ve kaynayana kadar karıştırarak pişirelim. Kaynadıktan sonra hazır olan saleplerimizi fincanlara alalım, üzerine tarçın serperek servis edelim.
arkasında yazdığı şekilde, ya 200ml su ya da 200ml süt olayı tamamen yalan. su kesinlikle süt ile aynı lezzeti vermiyor. keyif alınacaksa mutlaka süt ile denenmeli. su ile yapıldığında sahlep kokusunda, sıcak su içmekten farklı bir şey olmaz.
Kaç kişilik: 2 Hazırlık:5 dak. Pişirme:5 dak.
Yarım litre sütü bir tencerenin içerisine aktarın. Ardından 1 su bardağı su ilave ederek karıştırın. 5 yemek kaşığı şekeri ekleyin. 4 tatlı kaşığı nişasta ve 1 tatlı kaşığını tarçını da ekleyerek hafif koyu kıvamlı bir hal alana kadar tel çırpıcı yardımıyla karıştırın.
Ne kadar içtiğinize bağlı olarak değişken bir cevabı olsa da salep kilo aldırır mı sorusunun çoğunlukla yanıtı evet. Bunun sebebi içeriğindeki şekerin yüksek olması en başta. Bunu takip eden diğer bir ayrıntı da klasik saleplerin hazırlanışında kullanılan sütteki yağ oranı.
Salep suyla yapılır mı? Sütsüz Salep Olurmu. Topak topak hamur olma ihtimali bulunmaktadır. Bununla beraber sütlüsünün kıvamı fazla diyenler bu şekilde tercih edebilir.
Saleple ilgili yenilik ise bu kış soğuk da içilebiliyor olması. Kahve ve çay gibi, artık salebin de buzlusu var ve tek yapmanız gereken, soğuk su veya süt, toz salep ile buzu karıştırmak. Saleple tatlı ve kokteyller de hazırlayabilirsiniz.
Gerçek salep köksü biraz ağır bir kokuya sahiptir. İçinde tarçın, karanfil, nişasta kokusu alıyorsanız ona katkı katılmış demektir. Gerçek salebi sahtesinden ayırabilmemiz için bir başka yöntem ise aldığınız yerden içerisine 1-2 tane kuru salep koymasını isteyebilirsiniz.
Salep pek yakından bildiğiniz gibi kışın su ya da sütle yapılan içeceğiyle biliniyor. Rafine şeker yerine pişirip biraz ılımasını bekledikten sonra içine bal katılarak da içilebiliyor.
Toplanan salepler, yıkama, kurutma işeminden sonra taş değirmenlerde 4 aşamalı olarak öğütülerek toz halini almaktadır. Salebi kullanmak için toz haline getirmek gerekmektedir. Bucak salep borsasında 2022 yılı toz salep fiyatı 2000-3000 TL arasında değişmektedir.
Salebin bağırsakların çalışmasını düzenlediğine ve kabızlığı önleyip sindirimi kolaylaştırdığına değinen Kolukırık, “Salep gibi müsilaj (suyla şişen maddeler) gibi her gıda, kabızlığı engeller. Salebin üzerine serpiştirilen tarçın, kan şekerini düzenler ve acıkmayı geciktirir.
Sütün yarısını bir tencere alın ve şekeri ilave ederek kaynatın. Kalan süt ile salep tozunu karıştırın ve pürüzsüz bir macun kıvamı alana kadar çırpın. Salep tozlu karışımı ocaktaki süte ekleyin, sürekli karıştırarak kaynayın. Topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırmanız çok önemli.
Salep yüzlerce farklı türü olan salep bitkisinin yumru kısımlarıdır. Ve toprak altında yetişmektedir. Mahlep ise ondan tamamen farklı olarak bir ağacın dallarından hasat edilir. Salep şeker, tarçın ve süt ile harmanlanarak geleneksel bir içecek olarak servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri