Lokum yapımı: İlk olarak şeker, nişasta ve su belirlenmiş miktarlarda tartılır. Birleştirilen bu hammaddeler, bir arada pişirilir. Pişirme sırası, toz şekerin sıcak suda tamamen erimesinden sonra nişastanın da katılarak tüm malzemenin pişirilmesi şeklindedir.
Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Kentte yüz yılı aşkın bir süredir lokum imalatı gerçekleştiren Altınay Şekerleme Genel Müdürü İrfan Altınay, dünyada önemli bir yeri olan Türk lokumunun Türkiye'deki tek adresinin Afyonkarahisar olduğunu söyledi.
Uygun bir sos tenceresine 1 su bardağı vişne suyunu alalım.Farklı meyve sularıyla da hazırlayabilirsiniz. İçerisine şeker ve nişastayı ekleyip tamamen homojen oluncaya kadar karıştıralım. Ardından ocağa alalım ve ocağımız orta ateşteyken sürekli karıştırarak pişirelim. Kısa sürede kıvam alacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Havayla Temas Önlenmeli
Her türlü gıdanın tazeliğinin korunması gibi lokumun da tazeliğini korumak gerekir. Lokumun taze kalmasındaki ilk şart hava ile temasının kesilmesidir. Hava almayan ortamlarda bulunan lokumun tazeliğini her zaman yakalayabilirsiniz.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir. Lokumlar her dem taze ve lezzetlidir. Safranlı, fındıklı, çifte kavrulmuş antep fıstıklı, güllü, sade sakızlı, hindistan cevizli gibi çeşitleri vardır.
İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, ...
Hazır paketli lokumların aksine evde lokum yapmak da oldukça kolay. Süt, şeker, margarin, vanilya, Hindistan cevizi ve fındık gibi malzemelerle hazırlanan lokum tarifini çok seveceksiniz.
Çikolatada, lokumda ve jelibonda sığır jelatini yer almaktadır. Bu jelatin tüketime uygun olarak üretilir fakat sağlık için yararı çok fazla gündeme gelmez.
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
Havayla uzun süre temas eden lokum, sertleşir ve özel formunu kaybeder. Lokumu aşırı sıcak ortamda bırakmak ise, çok fazla yumuşamasına ve formunu kaybetmesine neden olur.
3 su bardağı su, şeker ve limon tuzunu ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Başka bir kapta 1. 5 bardak suyu mevsimi olduğu için sıkılmış portakal suyunu ve nişastayı karıştırıyoruz, nişastası erisin.
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir. Tam kıvamında bir muhallebi yapmak isterseniz nişasta kullanmanız gerekir.
Kalorisi düşürülmüş lokum üretiminde, lokum üretiminde ana ingredient olan şeker ve nişastanın oranları değiştirilerek doku ve lezzeti oluşturmak için ksantan gum, guar gum, ksilitol, aspartam, asesulfam-K gibi katkı maddeleri farklı oranlarda katılarak laboratuvarda değişik formülasyonlarda kalorisi düşürülmüş ...
1 kg paket yaklaşık 30 adet lokum içerir.
Toptan Sade Lokum Dökme 5 kg: 199,00 TL. Toptan Güllü Lokum Dökme 5 kg: 199,00 TL. Toptan Nar Aromalı Antep Fıstıklı Fitil Lokum 3 kg: 529,00 TL.
Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 19. yüzyilda 'Kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ve özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde bugünkü tat ve lezzetine kavuşmuştur. Safranbolu'ya gelipte dünyaca ünlü Safranbolu Lokumunu tatmamak olmaz.
Gerek özel günlerde, kutsal günlerde hayır amaçlı dağıtmak için, gerekse de çay ve kahve saatlerinde ikramlık olarak kullanmak için her evde mutlaka bulunur. Örneğin birinin çocuğu mu doğdu? Hemen hayır yapmak ve bu özel günü kutlamak için sokaktaki insanlara, tanıdıklarına ya da tanımadıklarına lokum dağıtır.
Doğum Yapan Anne adına Dağıtılıyor!
Bazı yörelerde bisküvi arası lokum geleneği halen devam ediyor. Özellikle doğum yapan annenin ve bebeğin adına eve gelen tüm misafirlere ikram edilmekte. Bazen de kandil veya bayram günlerinde hayır amaçlı olarak dağıtılabiliyor.
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.
Enine ve boyuna üçe bölüyoruz, sarıp saklama kabına koyup buzluğa koyuyoruz.
Susam serpilir. 170 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Çıkarmadan önce altı mutlaka kontrol edilir. Kalınca bir hamur olduğu için alt üst iyice pişirilmelidir. Yaklaşık 40 dakikayı buluyor pişmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri