Kalorisi düşürülmüş lokum üretiminde, lokum üretiminde ana ingredient olan şeker ve nişastanın oranları değiştirilerek doku ve lezzeti oluşturmak için ksantan gum, guar gum, ksilitol, aspartam, asesulfam-K gibi katkı maddeleri farklı oranlarda katılarak laboratuvarda değişik formülasyonlarda kalorisi düşürülmüş ...
Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Yağ ve Protein değerleri sıfıra yakın olan Lokumda Lif de bulunmamaktadır. Bu haliyle, kan şekerini çok ani yükselten ve yoğun Glikoz ve Fruktoz yükü içeren bir tatlıdır.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Nişasta: Lokum üretiminde kullanılan temel hammaddelerden diğer biride nişastadır. Nişasta su ile karıştırılarak ısıtıldığında jelatinizasyon gerçekleşmektedir .
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
GLİKOZLU TATLI NASIL AYIRT EDİLİR!
Glikozlu tatlının ayrımının nasıl yapılacağını açıklayan Bilmez, “Glikozlu tatlı, yerken boğazı yakar. 2 ile 3 gün içinde eğer tatlı şekerlenmezse o tatlı glikozludur. Glikozlu tatlı ise 10 güne kadar şekerlenmeden ilk günkü parlaklığını korur” dedi.
Besin Değeri Yüksektir
Karbonhidrat, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynak lokumun besin değeri de oldukça yüksektir. Zengin içeriği ve yoğun aromasıyla lokum, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve vitamini karşılamaktadır.
Lokum, içerisinde karbonhidrat, şeker ve nişasta bulunması sebebiyle aşırı şekilde tüketilmemelidir. Çünkü aşırı tüketimde vücut tüm bu bileşenleri sindirmekte zorlanabilir ve böylelikle karaciğer sorunları meydana gelebilir.
Havayla uzun süre temas eden lokum, sertleşir ve özel formunu kaybeder. Lokumu aşırı sıcak ortamda bırakmak ise, çok fazla yumuşamasına ve formunu kaybetmesine neden olur.
Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir.
Osmanlı döneminde lokuma "boğaz rahatlatan" denilmesinin en önemli nedeni, boğaz ağrıları ve iltihapları üzerindeki güçlü etkisidir. Bu anlamda, özellikle bademcik iltihabını önleme ve iltihap oluşumunu geciktirme konusunda yardımcı olan başarılı bir yiyecektir.
Bu sağlık sorunlarının yaşanma riskini azaltmak için uzmanlar, günde 5 tane vanilyalı veya kakaolu lokum tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip olduğundan bu atıkların bağırsaklardaki emilimini hızlandırır ve vücuttan atılmasını sağlar.
Lokum % 99,65 karbonhidrat, % 0,13 protein, % 0,21 yağdan oluşur. Lokum kaç kalori?
Buna göre, lokumda toplam şeker, sakaroz cinsinden kütlece en az yüzde 75 olacak. Mevcut tebliğde bu oran yüzde 80 olarak uygulanıyor. Çeşnili lokumdaki, sert kabuklu meyve oranı da kütlece en az yüzde 12, çikolata, kakaolu fındık kreması gibi ürün, kütlece en az yüzde 8 olacak.
Glikoz şurubu ile yapılmış şerbetli tatlılar çabuk şekerlenir. Şekerlenmesini önlemek için baklavanızı hava almayacak bir şekilde ılık bir ortamda muhafaza edin. Dolapta ya da çok sıcak bir ortamda saklarsanız baklavanız şekerlenir.
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.
Lokum geleneksel bir türk tatlısı olup su, şeker ve nişasta gibi ana malzemelerden üretilir. Özel günlerde ikramlık olarak servis edebilir veya günlük olarak tüketilebilir. İçindekiler : Pancar şekeri, Mısır nişastası, İçme suyu, Asit düzenleyici (Sitrik asit ), Pudra şekeri, Vanilya aroması.
Serin, kuru ve havadan arındırılmış gölge ortamlar lokumun anlaştığı ortamlardır. İsterseniz kendi ambalajında veya kutusunda, isterseniz cam kavanozlara aktarın ama dikkatli olmanız gereken yer ise hava ile temasının olmamasıdır.
3 su bardağı su, şeker ve limon tuzunu ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Başka bir kapta 1. 5 bardak suyu mevsimi olduğu için sıkılmış portakal suyunu ve nişastayı karıştırıyoruz, nişastası erisin.
İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri