- Bir kimsenin mülkiyetinde olmayan pay senetlerini satması (açığa satış / short sale) caiz değildir. Değerli kardeşimiz, Bir kimsenin mülkiyetinde olmayan pay senetlerini satması (açığa satış / short sale) caiz değildir.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
olmayan ve meçhulün satışı şüphesini içermesi gibi nedenlerle kaldıraçlı piyasalarda işlem yapmak, bu yolla kazanç temin etmek dinen uygun değildir.
İslam hukukuna göre kaldıraçlı döviz ile alım satım yapıldığında caiz olmayan bir davranışı sergilemiş olursunuz.
Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Açıklamalarında bulunmuştur. Nureddin Yıldız'a göre borsa haram mı? Nureddin Yıldız'a göre; Borsa caiz değildir gibi net bir ifade kullanmamıştır. Borsa konusunda helal olan bir şirketten hisse alınırsa haram değildir.
BORSA HARAM MI, CAİZ Mİ? İslami ölçülere göre helal bir işle uğraşan bir ticari merkezin veya müessesenin ortağı olmak şeklinde tanzim edilmiş olan senetlerinden satın almak bir anlamda kar ve zararına ortak olmak anlamına geldiği için dinen sakıncalı değildir.
Değerli kardeşimiz, Bir kimsenin mülkiyetinde olmayan pay senetlerini satması (açığa satış / short sale) caiz değildir. Çünkü bu, kişinin mülkiyetinde bulunmayan bir şeyi satması kabilinden olup ilgili naslar ve İslam hukukundaki yerleşik prensipler gereğince caiz görülmemiştir.
Vadeli döviz işlemlerinden döviz forward ve döviz future için önerilen “döviz satım vaadleşmesinin” caiz olmadığı, döviz swap işlemi için önerilen “karşılıklı karz işlemi”nin ise elde edilen yararların eşit olması halinde caiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Hisse Senedi Alım Satımı Caiz mi? Hisse senedi alım satımı yapmanın caiz olup olmadığı da merak edilen konular arasındadır. Diyanet'e göre hisse alım satımı caizdir.
Bu hususta ulema icmâ etmiştir (görüş birliğine varmıştır). Yukarıda izah ettiğiniz işlemler alın terine dayanmadığı, garar /aldatma içerdiği, tamamı elde olmayan bir parayla alışveriş yapıldığı ve spekülasyonlara açık olduğu için caiz değildir.
Üretici / tedarikçi firmaların ellerindeki bir malı, doğrudan e-ticaret ortamında peşin veya taksitle ya da kredi kartıyla satmalarında ve bu ürünleri doğrudan müşterinin adresine kargolamalarında dinen bir sakınca yoktur.
Kaldıraçlı İşlem Nasıl Yapılır? Kaldıraçlı işlem yapmak isteyen tasarruf sahipleri, teminat olarak belirlenen bir oran karşılığında yatırımlarını gerçekleştirirler. Bu uygulamada yatırımın tam değerinin teminat kısmını tasarruf sahibi kendisi yatırır. Kalan miktar ise aracı kurum tarafından borç verilerek karşılanır.
Bankalardan faizli para alarak daha geniş, daha lüks evler edinen kimseler günaha girerler. Ailesinin rahat ve huzurunu sağlamak için ve buna yeterli olacak ölçüde bir mesken edinen kimseler ise bu niyetlerinden dolayı sevaba girmiş olurlar; çünkü uygun bir mesken de nafaka borcuna dahildir.
Şirketin faiz, içki imali ve ticareti, karaborsacılık, hile, yalan ve aldatma gibi dinen haram vasıtalarla kazanç sağlaması hâlinde, hisse senetlerini alıp satmanın ve bundan gelir elde etmenin haram ve günaha iştirak etmek olduğundan caiz olmayacağı bildirilmiştir.
5. Netice itibariyle temellendirmeler ve izahlar farklı olsa da İslam hukukuna göre kaldıraçlı döviz alım satım işlemi ittifakla caiz değildir. Bu durum hem aracı kurum için hem de yatırımcı için geçerlidir.
Konusu: Kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir? Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Ayrıca, NFT sayılabilecek varlıkların, İslam inancına, hükümlerine ve ahlakına uygun olması gerekir; uygun değilse yapmak da alıp satmak da caiz olmaz, günahtır, kazanılan da haram olur.
Staking, coinlerinizi belirli bir süre boyunca depolamak ve yıllık yüzde getiriye (APY) bağlı olarak coinlerden faiz almak anlamına gelir. APY alınan bir faiz olduğu için bazı Müslümanlar bunu haram olarak görmektedir.
Açığa satışta sahip olunmayan varlıkların satışı söz konusu olduğu için bu işlem olmayan şeyin satışı (bay' ma'dum) olarak kabul edilmektedir. Esasında İslam dini bu tip işlemleri garar unsuru taşıdığı için yasaklamaktadır.
Katılım endeksleri de İslami bakış açısına uygun nitelikte faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerinden oluşur. Katılım endeksine uygun değil ne demek? Haram mı? Katılım endeksine uygun değil "caiz değildir" anlamına gelir.
Finans piyasalarında sıklıkla ismi geçen kaldıraçlı işlem bir tür yatırım stratejisidir. Kaldıraçlı işlemler hem Forex piyasasında hem de kripto para borsalarında yapılabilmektedir.
Buna göre ELÜS; dinen meşru, fiziken mevcut ve aynı vasıfta teslim edilebilir bir ürünü temsil etmesi hâlinde bu senetlerin alım satımını yapmak caizdir. Ancak bu senetlerin organize teverruk işlemlerine konu edilmesi caiz değildir.
- Devlete savunma sanayisinde hizmet eden bir kurumun borsa üzerinden hisseleri alınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Üretilmesi, alınıp satılması caiz olan bir üretim şirket veya kuruluşunun hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
Finansman Kaynağı
Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri