Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
ile süt ve süt ürünlerinde (yoğurt, peynir, süt vb.) sağlığa zararlı olan E.coli, Bacillus Cereus, Salmonella, Listeria, Koliform bakteriler ve toksin üreten maya ve küfler üreyebilir, gıdayı bozabilir ve dolayısıyla tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Buzdolabında muhafaza edilecek olan peynir, kapalı bir kavanoz ya da saklama kabı içerisinde saklanabilmektedir. Miktar olarak fazla ise 3-4 gün içerisinde tüketilmeyecek ise bu durumda peynir, yine bir kap ya da hava almayan poşet içerisinde derin dondurucuda da saklanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kaşar üretimi yapılırken kaşardan artan ürünlerin tekrardan kaynatılması sonucu lor peyniri elde edilir. Bu ürünün farkı ise biraz daha ekşi ve hafif derece tuzludur. Lakin tat olarak leziz olan ve ağızda hemen dağılan lor peyniri kusursuz görünüşe sahiptir.
Gümüşhane'den Küflü Lor Peyniri'i (Göğermiş) için kullanılan çivil peynirleri tel tel ayrılarak bir diğer peynir lezzeti lor (çökelek) ile karıştırılır. Karışım özenle hazırlanmış kaplar ile doğu karadenizin yaylalarındaki mahzenlerdde en az 6 ay bekletilir, böylece küflenme gerçekleşir ve yeşil rengini alır.
Peynirin sadece belirli bir yerinde bile bozulma görürseniz bu peyniri kesinlikle tüketmemelisiniz.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklanabilmektedir. Kapaklı bir cam kasede veya kavanozun içerisinde buzdolabında muhafaza etmektir.
Kahvaltıda, ara öğünlerde ve yemeklerin içinde akşam yemeğinde tüketebileceğiniz lor peyniri protein zengini formuyla günün her anının eşlikçisi olabilir. 100 lor peyniri protein oranı 14.44 gram değerindedir. 100 gramı Türk Gıda Kodeksi'ne göre günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 90'ını karşılar.
Peynirin ömrü çeşidine göre değişir. Olgun sert peynirler 1 seneye kadar dayanabilirken, 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gereken taze peynirler de var. Tereyağı: Buzdolabında hava almayacak şekilde saklanırsa 1-3 ay. Sade yağ halinde ise 3-6 ay dayanabiliyor.
Lor peyniri böbrek problemlerine sebep olabilir. Bu durum çok miktarda protein tüketildiğinde ortaya çıkar ve lor peynirinde de bol protein olduğu için sınırlı miktarda tüketmek gerekir. Laktoz intoleransı olanlar için de problem kaynağı olabilir. İshal, şişkinlik, kramplar, gaz ve mide problemleri ortaya çıkabilir.
bazı yörelerimizde,ekşimik olarakta bilinir. tek yenilebilcek formatı sigara boregi olan peynir çeşidi. ayvalik ve cunda da tazesinin (buzdolabı görmemis) üzerine vişne reçeli dökülür. ayrıca lor lokması (tatlısı), lor helvası ve lorlu baklava da tavsiye edilir.
Küflü lor peynir çeşitleri, Erzurum göğermiş küflü civil peynir gibi peynirler iyi koşullarda üretildiği sürece oldukça sağlıklıdır. Ve ayrıca bu peynirlerin besleyici özelliği de oldukça yüksektir.
Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir. Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz. Çok lezzetli bir peynir olduğu için birçok yemekte de kullanabilirsiniz.
Lor kelimesi Türkçe'de "taze peynir, çökelek" anlamına gelir. Farsça lōr لور z "taze peynir, çökelek" sözcüğünden alıntıdır.
Lor peyniri günde ne kadar yenmeli? Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Lor peynirine karşı inanılmaz bir ilgisi var. Eser. evet yağsız ve protein açısından zengin olur. biraz kötü kokabilir ama taze ve iyisi kötü falan kokmaz. ama dediğim gibi aşırı bir şey değilse de normal.
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu. Peynirde pembeleşme nedeni bakteriler laboratuvarda tekrar üretildi.
Açıkta kalan peynir ilk olarak sarımsı bir renk almaya başlar ve yapısında da bozulmalar görülür. Yumuşak yapılı bir peynir açıkta kaldığında sertleşir ve lezzetini yitirmeye başlar. Rengi değişmeye başlayan peynirleri tüketmemenizi öneririz.
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri