Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Bozulmuş olan peynirin tadı normal bir peynire göre çok daha farklı olacaktır. Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
Peynirin bozulmasının birkaç farklı nedeni bulunuyor. Örneğin sıcak ortamda kalan peynir kısa sürede bozulur. Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Lor peyniri tarihi geçerse ne olur? ile süt ve süt ürünlerinde (yoğurt, peynir, süt vb.) sağlığa zararlı olan E.coli, Bacillus Cereus, Salmonella, Listeria, Koliform bakteriler ve toksin üreten maya ve küfler üreyebilir, gıdayı bozabilir ve dolayısıyla tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Küflenmiş lor yenir mi? Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir. Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz. Çok lezzetli bir peynir olduğu için birçok yemekte de kullanabilirsiniz.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Bu ürünün farkı ise biraz daha ekşi ve hafif derece tuzludur. Lakin tat olarak leziz olan ve ağızda hemen dağılan lor peyniri kusursuz görünüşe sahiptir. Ekşi ve hafif tuzlu olan lor peyniri oldukça uygun fiyata müşterilerimizin sofralarına ve kahvaltılarına gelmektedir.
Gümüşhane'den Küflü Lor Peyniri'i (Göğermiş) için kullanılan çivil peynirleri tel tel ayrılarak bir diğer peynir lezzeti lor (çökelek) ile karıştırılır. Karışım özenle hazırlanmış kaplar ile doğu karadenizin yaylalarındaki mahzenlerdde en az 6 ay bekletilir, böylece küflenme gerçekleşir ve yeşil rengini alır.
Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Genel olarak beyaz peynirler ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında 1-2 hafta dayanmaktadır.
3-4 gün gider , sıkıntı yok. Fakat marketlerdeki ambalajlı lorlar tuzludur , dayanıklı olsun diye . Tavsiye etmem . Pazar veya peynircilerdeki taze olanı alın .
Tereyağı gibi koku çekme özelliği yüksek süt ürünleri, kesinlikle hava geçirmeyen kapta, buzdolabındaki hava akımına doğrudan maruz kalmadan muhafaza edilmeli.
Peynir altı suyunun pıhtılaşması ile oluşan lor peyniri taze olarak tüketilir. Tuzlu veya tuzsuz çeşitleri bulunabilir. Kullanıma veya damak zevkine göre baharatlarla tatlandırılabilen lor, evde üretilebileceği gibi hazır olarak da satın alınabilir.
Lor, yumuşak kıvamlı peynir altı suyunun pıhtılaştırılması ile elde edilen bir mandıra ürünüdür. Kısa ömürlüdür. Tuzlu veya tuzsuz olarak üretilebilir.
Lor peynirli salata, lor peynirli lokmalık lezzetler, lor peyniri mezesi çok güzel aperitifleri arasındadır. Hatta lor peyniri ile şerbetli tatlı ve lorlu kurabiye bile yapılır. Bu kadar sağlıklı, her tarife uyum sağlayan bu peynirin hem de böylesine ekonomik olması herkese daha ne olsun dedirtir.
Dolapta muhafaza etmek gerekir aksi durumda yağı erir tadı yavan olur. En az 1 yıl kesinlikle bozulmaz. Tüketmeden suda bekletilir ve tuzundan arındırılır. Lor peyniri için peynir alt suyu ocağa alınır kaynamaya çıkıncaya yoğurt eklenir ve kaynatılmaya bırakılır.
Lor peyniri düzenli olarak tüketildiğinde insan sağlığı üzerinde başta beyin ve göz hastalıkları olmak üzere MS hastalığı (multipl skleroz), Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına doğal bir çözüm kaynağı olmaktadır. Lor peyniri ayrıca vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir.
Lor peynirinin içinde bulunan serum protein tüm vücut ve kas proteinlerinin daha fazla sentezlenmesini sağlıyor. Aşırı egzersiz sonucu ortaya çıkabilen kas sakatlanmalarında iyileştirici etkisi var. Bu nedenle özellikle sporcular bu peynirin değerini biliyor ve tüketiyor.
Ekişimik de bu üretimler arasında yer alır. Ekşimik diğer yörelerde lor, çökelek diye adlandırılan ürünlere benzeyen, fakat üretim metoduna bakıldığında Trakya'nın kendi mandıracılık kültüründen damıtılmış, kendine has yönü olan bir çeşit peynirdir. Diğerleri gibi peynir altı suyundan elde edilmez.
Öncelikle 1 su bardağı lor peynirimizi ufaklayalım. İçine 1 yumurta ve tuzumuzu ekleyip karıştıralım. Uygun tavaya sıvı yağımızı dökelim. Yağımız ısınınca lor peynirli karışımdan 1'er yemek kaşığı tavaya dökelim.
Miktar olarak fazla ise 3-4 gün içerisinde tüketilmeyecek ise bu durumda peynir, yine bir kap ya da hava almayan poşet içerisinde derin dondurucuda da saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri