Fırat, loş aydınlatma denilen düşük dalga boyu ve gücü olan sarı ışığın, uykunun gelmesine yardımcı olacağını söyledi. Sağlıklı uykunun pek çok bileşeni olduğunun altını çizen Fırat, yatılan ortamın ışı düzeyinin de bunlardan biri olduğunu ifade etti.
Cep telefonları, bilgisayarlar ve televizyonlar mavi ışık yaymaktadırlar. Mavi ışık zindelik hissine yol açar ve uykunuzu kaçırır. Kullandığınız cihazların mavi ışık filtreleme özelliği varsa bu özelliği kullanın. Yatmadan bir süre önce bu cihazlar ile etkileşiminizi durdurun.
"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
Yüksek güçteki ışıklara dikkat!
Işığın düşük güçte olmasına dikkat etmelisin. Yüksek güçteki ışıklar, bebeğinin uykuya dalmasına engel olur. Işık göz yormamalı, ortam loş ve sakin olmalı. Bebek odası ışığı ne renk olmalı, dersen sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmalar kullanman gerektiğini söyleyebiliriz.
"Melatonin denilen bir hormon var, biyoritmi belirler, gece salgılanır. Bu melatonin hormonunun salınımının olması için uyuduğunuz ortamın tamamen karanlık olması gerekir. Ufak bir aydınlık, güneş ışığı melatonin salınımını baskılar ve uykuyu sürdüremeyiz, uyanık yaşarız.
İlgili 18 soru bulundu
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Gün ışığında bakmak için uygun ortam yoksa, beyaz ışık kullanabilirsiniz. Sarı ışıkta bebeği kontrol etmek göz yanılsamasına neden olabilir. Bu nedenle gün ışığı veya beyaz ışıkta çocuğun tüm tenini incelemeniz ve ten renginde olağan dışı bir sarılık görürseniz mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
Melatonin hormonu karanlıkta salgılanmaya başlayan bir hormondur. Gece bu cihazlardan yayılan mavi ışığa maruz kalırsak melatonin hormonunun salgılanması duruyor. Yani vücudumuz hala günün bitmediğini zannediyor. Eğer bu cihazları gece de kullanmaya devam edersek uyku düzenimiz alt üst olmaya başlıyor.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Gündüz saatlerinde mavi ışığa maruz kalmak, sağlıklı bir sirkadiyen ritmin korunmasına yardımcı olur. Ancak gece geç saatlerde çok fazla mavi ışık (örneğin bir tablette veya e-reader'da e-kitap okumak) bu döngüyü bozabilir ve potansiyel olarak uykusuz gecelere ve gündüz yorgunluğuna neden olabilir.
Sıcak beyaz ışık (2500-3300 Kelvin)
Sıcak ışık genellikle parlak soğuk ışığa göre daha yumuşak, iyi bir görüş ve rahat bir atmosfer sağlar. Bunun için yatak odaları, oturma odaları salon gibi yaşam alanlarında kullanılır.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Gündüz mavi, gece kırmızı ışık
Mavi ışık gündüzleri fayda sağlarken geceleri oldukça yıkıcı bir etki yaratır. Bu nedenle kırmızımsı veya sıcak tonlardaki ampul veya lambalar gece kullanımı için daha uygundur ve hatta uykuya dalmak için bu ışıkların yoğunluğu daha da düşürülmelidir.
Bebekler serin ortamda çok daha rahat uyurlar. Uyku hijyeni bakımından da ortamın serin olması çok önemlidir. Bebeğinizin ideal oda ısısı 20-21 derece civarında olmalıdır.
Seçeceğiniz ışığın düşük güçte olmasına özen göstermelisiniz. Yüksek güce sahip ışıklar bebeğin uykuya dalma süresini uzatabilir. Bebeğin rahat uyuması için aydınlatma gözü yormamalı, sakin ve loş bir ortam oluşturulmalıdır. Çocuk odası için aydınlatma seçimi yaparken sıcak tonlarda ışık tercih etmelisiniz.
Evin her alanında olduğu gibi bebek odalarında da sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmaların kullanılması önerilmektedir. Flicker, yani ışıktaki titreşimler, yetişkinlerin bile sağlığını tehdit etmektedir.
Uzmanlar, ''Işıklar çocuğunuzun biyolojik olarak 'hareket et' düğmesine basar.'' diyor. Karanlık, beyinde melatonin salgılanmasını sağlar ve bu hormon önemli bir uyku hormonudur. Bebeğinizin günlerini aydınlık ve gecelerini karanlık tutun, böylece uyku zamanı geldiğinde çabucak anlar.
Çocuklarda Kalıcı Bellek Bozukluklarına Neden Olabiliyor
Dr. Örmeci, gece mavi ışığa maruz kalan çocuklarda da uyku sorunları ve beraberinde hafızayla ilgili problemlerin yaşanabileceğini anlattı.
Lohusa anneler kaç saat uyumalıdır? Lohusalık döneminde uyku düzeni en az 6 saat uyuyacak şekilde olmalıdır. Fazla uyumak anne sütünü etkileyebileceği için aralıklarla emzirebileceği uyku rutinleri oluşturulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri