Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Evre 0: Sadece kanda mutlak lenfosit artışı ( >5000/mm3) Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Evre 1: Mutlak lenfositozla birlikte lenf bezelerinde büyüme. Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Evre 2: Dalakta büyümenin eklenmesi. Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Evre 3: Kansızlık gelişmesi (Hb <11 g/dl ...
Löseminin son evresinde bağışıklık sistemi neredeyse tamamen savunmasız hale gelir. Bu yüzden enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda artış görülür. Karaciğer büyümesi nedir, neden olur? Ciltte hafif darbelerde kanama ve morarma meydana gelir.
Ancak lösemi, günümüzde artık korkulacak bir hastalık değil. Erken teşhis ve tedavi ile lösemiden bütünüyle kurtulmak mümkün.
Tedavi tipik olarak 3 fazda yürütülür:
Toplam tedavi genellikle 2 yıl sürer ve bu sürenin çoğunu idame tedavisi alır. Tedavi ALL subtipi ve diğer prognostik faktörlere bağlı olarak çok veya az yoğun olabilir.
Akut lösemi iyileşme oranı
Akut löseminin iyi riskli tiplerinde iyileşme yüzde 75'lere, akut promyelositik lösemide ise yüzde 90'lara kadar çıkabiliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Kan kanseri olarak da bilinen lösemi, kemik iliği gibi kan yapıcı dokularda başlayan, vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğini engelleyen kanser türüdür. Leukemia olarak da bilinen lösemi (kan kanseri) öncelikle kemik iliğini, daha sonrasında da tüm organları ele geçirir.
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Evre 1: Mutlak lenfositozla birlikte lenf bezelerinde büyüme. Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Evre 2: Dalakta büyümenin eklenmesi. Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Evre 3: Kansızlık gelişmesi (Hb <11 g/dl) Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Evre 4: Trombositlerde azalma olması (< 100.000 /mm3)
En çok 60 yaş ve üzeri hastalarda görülmekle beraber löseminin %30'unu oluşturmaktadır. Bu hastalığın tanısı için genetik bir test yapılmaktadır. Geçmiş dönemlerde tedavisi oldukça zor olamsına rağmen günümüzde kan kanseri tedavisi oldukça basit olmaktadır.
Birçok türe sahip olan lösemi son derece karmaşık bir hastalıktır. Bu sebeple erken tanı oldukça önemlidir. Kan kanseri tedavisinde başarı oranı ve genel olarak, kan kanseri için 5 yıllık sağkalım oranı yaklaşık %70'tir.
KEMİK İLİĞİ NAKLİNİN BAŞARI ORANI:
Dünyanın gelişmiş hematoloji merkezlerinde olduğu gibi ülkemizde de kemik iliği nakli başarıyla yapılmaktadır. Löseminin cinsine ve vericinin uygunluğuna göre değişmekle birlikte sonuçlar olumludur. %43 ile %83 oranında başarı elde edilmektedir.
Lösemi bir diğer deyişle "kan kanseri", kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve bu hücrelerin kana ve dokulara yayılması sonucu belirti veren kötü huylu bir hastalıktır.
Günümüzde löseminin tipi ve risk grubuna göre hastalar ortalama 2-3 yıl süren bir tedavi görürler. İlk tedaviye yanıt vermeyen veya yanıt verdiği halde daha sonra tekrarlayan lösemilerde, kemik iliği nakli tedavisi uygulanabilir.
Tedavi edilmezse, lösemi hücrelerinin yayılmasıyla ve buna bağlı olarak vücudun çeşitli organlarında hasar oluşması nedeniyle ağır hastalıklar belirir. Bu ağır hastalıkların tedavi edilmemesi hastanın bir kaç ay içerisinde ölümüne sebep olur.
Lösemi ilk belirti genellikle yorgunluk, halsizlik, solukluk ve sık enfeksiyonlara yatkınlık gibi yaygın olmayan semptomlardır. Kan kanseri tedavisi, hastalığın türüne ve evresine göre değişir. Akut lösemide kemoterapi ve kök hücre nakli gibi tedaviler uygulanabilir.
AML ve tüm akut lösemiler çok hızlı seyir gösteren lösemi tipleridir. Bu hastalığa yakalanan kişiler de bir hafta önce hiçbir bulgu yokken veya yapılan kan sayımları tamamen normal iken bir haftalık süre içerisinde hem kan sayımı düzeyleri bozulabilir hem de ani olarak bazı belirtiler gözlenebilir.
Lösemi günümüzde gelişen tedavi yöntemleri sayesinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Lösemi tedavi yöntemleri arasında en sık başvurulan yöntem ise kemoterapidir. Kemoterapi sürecinde kişi düzenli bir şekilde ilaç tedavisi alır ve bu süreç yaklaşık 2 yıl sürer.
Lösemi en sade ifadesiyle kan kanseri olarak ifade edilebilir. Kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin çeşitli sebeplerden dolayı gelişiminin duraklaması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan kan kanseri öncelikli olarak kemik iliğine ve daha sonra da tüm organlara yayılabilir.
· Evre 1: Lenfosit sayısının artmasına ek olarak lenf bezleri de büyür. · Evre 2: Lenfosit sayısının armasına ek olarak dalakta da büyüme görülür. · Evre 3: Anemi oluşur. · Evre 4: Trombosit miktarında azalma gözlenir.
Ağrı ise vücudun genelinde hissedilebildiği gibi en çok kollarda ve bacaklarda görülür. Baş ağrısı löseminin en yaygın belirtileri arasında yer alır. Özellikle akut lösemi söz konusu olduğunda şiddetli ve uzun süren baş ağrılarından söz edilebilir. Aynı zamanda baş ağrısına yüksek ateş de eşlik edebilir.
Az yağlı yayla, yoğurt, acısız tarhana veya pirinç gibi çorbalar tercih edilmeli. Mercimek, ezogelin vb. kuru baklagillerle yapılmış çorbalardan ve sebze çorbalarından kaçınılmalı. Meyvelerden kabuğu soyulmuş elma, şeftali, ayva veya muzu tercih edilmeli. Sebzelerden pişmiş patates ve havuç tüketilmeli.
Örneğin; kronik lösemiler, sıklıkla ilerleyen yaşlarda görülmektedir. Peki, lösemi kalıtsal bir hastalık mıdır? Löseminin kalıtımsal bir hastalık olmadığı bilinmektedir. Bu hastalığın, hücre çekirdeğinde gelişen kusurlara bağlı olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Lösemi nedir? Kan kanseri olarak adlandırılan lösemi, kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve bu hücrelerin kana ve tüm dokulara yayılması sonucu belirti veren malign (kötü huylu) bir hastalıktır. Akut lösemi ani başlar ve tedavi edilmezse kısa sürede ölüme yol açar.
AML hastalığı oldukça hızlı seyreder. Tedavi edilmezse, lösemi hücrelerinin yayılmasıyla ve bu vücudun çeşitli organlarında hasar oluşturması nedeniyle diğer ağır hastalık tabloları ortaya çıkar. Bu ciddi hastalıklar tedavi edilmezse, hasta bir kaç hafta veya ay içerisinde kaybedilir.
Bazen üçüncü bir ilaç olan kladribin de verilir. Kemoterapi genellikle hastanede verilir ve yaklaşık bir hafta sürer.
Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Domates, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyve ve sebzeleri tüketmeyiniz. Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş, kurutulmuş yiyecekler, ağzınızın yaralı alanını rahatsız edeceğinden bu tip yiyeceklerden uzak durunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri