Lösemi morlukları genellikle bacaklar, kollar ve gövdede görülür. Ancak bu durum hasta bazında farklılık gösterebilir. Özellikle travmalara açık alanlar daha fazla etkilenir. Ayrıca bu morlukların boyutları da değişkenlik gösterir ve küçük noktasal lekelerden büyük alanlara kadar yayılabilir.
Bacaklarda morarma sıklıkla görülen bir lösemi belirtisidir. Vücudun pek çok farklı yerinde de meydana gelebilir. Bu morarmaların nedeni trombosit miktarında azalma meydana gelmesidir. Buna bağlı olarak kanın yenilenmesi de az olduğundan, vücuda herhangi bir darbe almadan bazı morluklar oluşabilir.
Basit bir tam kan sayımı ile akut lösemi teşhisi konabilmektedir. Tam kan sayımında; normal kan hücre sayılarının azalması ve “blast” adını verilen kanser hücrelerinin sayısında artış olduğu saptanarak, lösemi tanısı rahatlıkla konulabilir.
Çocuklarda Lösemi Belirtisi Nelerdir? Bacaklarda morarma sıklıkla görülen bir lösemi belirtisi olabilir ama lösemi tek başına sadece morluklarla bulgu vermez. Bu morarmaların nedeni blast denilen hücrelerin kemik iliğini istila ederek iyi hücrelerin üremesini engellemesidir.
Birden fazla yerde morarma varsa, Morluklara diş eti, burun, genital bölge kanaması eşlik ediyorsa, Morarmaya ek olarak ateş, halsizlik, lenf bezi şişmesi varsa, Küçük bir travma sonucunda çok büyük bir morluk oluşuyorsa, mutlaka bir uzmana başvurun.
İlgili 16 soru bulundu
Sık görülen lösemi morluk bölgeleri arasında ilk olarak eklem ve kas bölgeleri gelir. Hastaların büyük çoğunluğunda lösemi belirtileri bacakta morluk, kollar ve gövdedeki kas gruplarında morarma ile hassasiyet şeklindedir. Ayrıca hareket kabiliyetinde azalma veya ağrı da oluşabilir.
Ciltte oluşan travma dışı morluklar birçok farklı hastalıktan kaynaklanabilir. Bu rahatsızlıkların başında kan hastalıkları yer alır. Pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak sıklıkla oluşan morluklar, lösemi, lenf bezi hastalıkları ve kemik iliği kanseri gibi ciddi sağlık problemlerine bağlı olarak görülebilir.
Vücutta morarma yaygın olarak kılcal damarlardan sızan kanın cilt altında birikmesinden kaynaklanır. Morarma her yaşta ortaya çıkabilir. Bazı morluklar çok az ağrıyla ortaya çıkar ve konumuna göre birey onları fark etmeyebilir.
Lösemi morlukları genellikle acı yapmazlar ancak bölgeye temas halinde acıyabilirler.
Lösemi hastalarının ise %5'inde kronik kaşıntı görülebilmektedir. Polistemia vera hastalığında (nadir bir kan kanseri türü) kaşıntının sıklığı %48 olarak bildirilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar, derinin T hücreli lenfomasında kaşıntının en sık görülen belirtilerden birisi olduğunu göstermektedir.
Vücudumuzdaki bakteri, virüs ve mantarlar gibi istilacı mikroorganizmalarla savaşırlar. Ancak lösemi söz konusuysa bu hücreler için sağlıklı döngü bozulur ve kontrolsüz bir şekilde çoğalan hücreler vücuda zarar vermeye başlar. Bunun sebebi beyaz kan hücrelerini üreten kemik iliğinin düzgün çalışmıyor olmasıdır.
Kanserli hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması sonucu lösemi gelişir. Bu kanserli hücreler sağlıklı kan hücrelerinin yerini almaya başlar. Lösemi, çoğunlukla lökosit ya da alyuvar adı verilen beyaz kan hücrelerinde gelişmeye başlar. İlerleyen zamanla diğer kan hücrelerini de etkileyebilir.
Hastalık belirtileri. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar genelde birkaç hafta içinde gelişirler. Bunun nedeni kötü huylu hücrelerin kemik iliği içine ve vücudun diğer organlarına ve dokularına dağılmasıdır.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonlar ve trombositlerin etkilenmesine bağlı olarak oluşan burun, diş ve diş eti kanamaları, cilt altında beklenmedik kanamalar, morarmalar ve cilt üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı döküntüler (peteşiler) lösemi belirtileri arasında yer alır.
Tabi bu morluklar belirli nedenlere bağlı olarak oluşur. Ancak durduk yerde morluklar çıkmaya başladığını görmekte mümkündür. Durduk yere çıkan bu morluklar stresten dolayı oluşur. Özellikle stres yapan kişilerde vücutta oldukça sık şekilde morluklar çıkabilir.
Lösemi belirtileri, halsizlik, sürekli ateş, enfeksiyonlar, kolay morarma ve kanama, boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde şişmiş lenf bezleri, kemik ağrıları, kilo kaybı, iştahsızlık ve ciltte mor veya kırmızı lekeler gibi çeşitli belirtileri içerebilir.
Hematoloji, kan, kan oluşturan organlar ve kan hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır.
Nedensiz oluşan morarmaları ciddiye alın
Ciltte görülen 1cm'den daha büyük deri altı kanamalar ekimoz yani halk arasında bilinen ismiyle morarma, berelenme olarak tarif edilmektedir. Hiçbir travmaya bağlı olmaksızın ya da çok hafif travmalar sonrası görülen morarmalar hastalık belirtisi olabilmektedir.
Sızan kan vücut tarafından metabolize ediliyor ve başlangıçta kırmızı renk olan morluklar yaklaşık 3-5 günde oksijenin azalması ile sırasıyla mor, kahverengi ve yeşil renge dönüşüyor. Sonunda 12- 18 günde sarı renge dönüşerek kayboluyor.
Morluğun üzerine, birkaç gün boyunca her birkaç saatte bir 15 dakika boyunca buz koymak; iltihaplanmayı ve şişmeyi önleyerek morluğun daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. İltihaplanmayı buzla azalttıktan sonra ılık kompres uygulanabilir. Bu, dokuların kan dolaşımını artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Morluk ilk meydana geldiği günden bir iki gün sonra mavi ve siyah renge doğru bir değişim gösterir. 3-4 günün ardından bu mavi ve siyah renk değişerek yeşil ve sarıya dönüşür. Morluğun tamamen geçmesi ve cilt renginin eski haline dönmesi ise 2 haftayı bulabilir.
İnsanlar bölgeyi dondurucu paketi veya bir torba dondurulmuş sebze gibi donmuş herhangi bir şeyle buzlayabilir. Soğuk nesneyi bir havlu veya beze sarın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Daha fazla yaralanmaya neden olabileceğinden, doğrudan cilde soğuk bir paket uygulamayın.
Raynaud fenomeni; soğuk hava koşullarına maruz kalmanın sonrasında el parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde görülen ciltte solukluk veya morarma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına verilen isimdir. Belirtiler yeniden ideal ortam koşullarına dönüldüğünde kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri