AP'nin Perşembe akşamı kabul ettiği yeni yasal düzenleme ile 2035 yılından itibaren birlik genelinde fosil yakıtlı motorlar dönemi tamamen sona erecek.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
1990'lı yılların sonunda elektrikli arabalar tekrar gündeme geldi ama General Motors kendi ürettiği sıfır emisyonlu araçları kendi sabote etti. Şimdi Avrupa Birliği 2035'de içten yanmalı arabaları tedavülden kaldıracağını söylüyor.
Fransa, Norveç, Hollanda gibi ülkeler, dizel araçla girilmeyen greenzone'lar yani yeşil alanlar oluşturulacağını ilan ettiler. Yani bu uygulamayla birlikte Paris, Amsterdam gibi şehirlerde dizel motorlu araçlar kullanılamayacak. Tüm bunların yanında en sert uygulamalardan birini hayata geçiren ülke ise İtalya oldu.
İlgili 32 soru bulundu
Avrupa Birliği'nde (AB) dizel ve benzinli araçların satışı 2035 yılından itibaren tamamen yasaklanacak. Avrupa Parlamentosu (AP) konvansiyonel içten yanmalı motora sahip araçların satışına kesin olarak son veren yasayı onayladı.
Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı. Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.
Elektrikli araca dönüşüm sağlaması için üretilen prototip, dönüşüm yapılan bir araç için yüzde 25-30 civarında yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu dönüşüm kiti sayesinde benzinli, dizel yada LPG'li araçlar fosil yakıt ve elektrik sistemi ile birlikte çalışabilecek bir yapı kazanıyor ve hibrit araca dönüşüyor.
Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor.
3. Avrupa'nın Elektrikli Araç Konusundaki Hedefleri Neler? Avrupa Komisyonunun, Sürdürülebilir ve Akıllı Ulaşım Stratejisi doğrultusundaki uzun vadeli hedefleri şu şekilde: EV kullanımı, 2030 yılına dek 30 milyona ulaşacak. Avrupa otoyollarındaki tırların 80 bin adedi, 2030 yılına kadar sıfır emisyonlu olacak.
Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor. Dizel araçlarda ise atmosferik motorlarda 250 bin km'ye, turbo motorlarda yine 150 bin km'ye kadar çıkılabiliyor.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Eğer sık sık uzun mesafeler kat edecek veya ağır yük taşıyacaksanız, dizel araç sizin için uygun olabilir. Yakıt Ekonomisi: Dizel araçlar genellikle benzinli araçlara göre daha düşük yakıt tüketir. Eğer yakıt ekonomisi sizin için önemli bir faktörse, dizel araçlar avantajlı olabilir.
Dizel motorların yakıt filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bakımı aksatılmayan dizel motorlu araçların yaklaşık 30 yıl boyunca kullanılması mümkündür. Dizel motorların bakımlarının düzenli yapılmasının yanı sıra aracın doğru kullanılması da kullanım ömrünü uzatan etkenlerdendir.
Hâlihazırda üretilen araçlar için emisyon konusunda sınırlandırmalar uygulayan AB, gelecekte emisyonu sıfırlamayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da AB Parlamentosu, dizel ve benzinli araçların satışını yasaklama kararı aldı.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
*TOGG'un servis ağı kurulmamıştır. Araç bozulduğunda ortada kalacak, çöpe dönüşecektir. Bu yüzden de TOGG ile kimse otoyola çıkamamaktadır. Bir TOGG alan peşi sıra gelecek kurtarma aracı da almalıdır ki biraz içi rahat etsin…
Yerli otomobilin standart menzilli modeli 953 bin, uzun menzilli modelin fiyatı ise 1 milyon 215 bin lira olarak belirlendi. Aracın iş yerinden şarj edilmesi halinde ticarethane kademesindeki kilovat birim değeri 4,45 liraya çıkacak. Batarya 426 TL'ye dolacak.
Elektrikli arabalar, geleneksel araçlardaki yakıt kullanımına kıyasla %75'e varan tasarruf sağlamaktadır. Elektrikli arabalar kullanıcılara ve dolayısıyla ülkelere sunduğu bir diğer avantaj enerji kaynağının temininde dışa bağımlılığını azaltmasıdır.
Güvenli ve uzun ömürlü bir şekilde araç kullanmak isteyen elektrikli araba sahipleri her yıl araçlarını kontrol ettirir.
Ev elektriğinden yapılan şarjlarda kW için 2.6 TL ödeniyor. AC ve DC şarj istasyonlarında ise markaya ve şarj istasyonuna göre kW başına ödenen rakam 10 TL'ye kadar çıkabiliyor.
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir. Benzin, mazota göre daha hızlı yanar ve daha hızlı tükenir.
Elektrikli araç ikinci el alınabilir mi ve süreç elektrikli olmayan bir araç almak kadar kolay mı? Evet alınabilir tabii. Ancak bazı pazarlarda elektrikli araçlar o kadar rağbet görüyor ki, kullanılmış arabalar bile yeni arabalar kadar pahalı olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri