Çoğunlukla on iki taç yapraktan oluşan lotus çiçeği kutsal sayılmıştır. On üç yapraklı olanları çok nadir olduğundan, şanssızlık getirdiği düşünülmüştür. Koyu renkli sularda yetişir ve güneş ışığı ile çiçekleri büyür. Çamurlu sularda yetişmekle birlikte, lotus bitkisi temizdir.
Nilüfer çiçeği ile çok benzetilen lotus çiçeği arasındaki en belirgin fark, nilüfer çiçeğinin boyu 20 cm'e kadar ulaşırken, lotusun 3 m'ye kadar ulaşabilmesidir. Farklı renklere sahip olan lotus çiçeği, tarihteki farklı coğrafyalardaki sanat eserlerinde de sık sık karşımıza çıkmaktadır.
Önemli sembollerden biri olarak kullanılmış lotus bitkisi de, binlerce yıldan beri, değişmeden kullanılmağa devam etmektedir. Lotus Çin'in 10 önemli çiçeğinden biri olup, Çin folkloru ve simgelerinin neredeyse en önemli bitkisidir ve bunun görünürdeki nedeni de Budizm'dir.
Temel olarak zihnin duruluğunu ve ruhun saflığını temsil eden lotus çiçeği, Budizm ve Hinduizm'de mükemmelliğin somut sembolü olarak kabul edilmektedir.
Hinduizm ve Budizm gibi dinlerin ruhsal temizlik, yenilenme ve kutsanmayı temsil ettiği değerleri simgeler. Aynı zamanda lotus, bu dinlerde kutsal sayılan bir çiçek türüdür. Çeşitli inanışlara göre sonsuz yaşamın sembolü olarak kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Aydınlanma, yeniden doğuş, zenginlik, saflık, güzellik gibi anlamları sembolize etmesinin yanı sıra güçlü ve cesur bir karakter, ruhsal yolculuk, şefkat ve sevgi gibi farklı anlamları da ifade eder. Hinduizm ve Budizm gibi Doğu felsefelerinde ise lotus çiçeği kolyesi neyi ifade eder sorusu için farklı cevaplar verilir.
Kirli suyun üzerinde yükselen bu zarif çiçek, saflığın, manevi uyanışın ve yeniden doğuşun simgesi olarak saygı görür. Lotus çiçeği, Asya kültürlerinde özellikle önemli bir yere sahiptir ve sıklıkla Hinduizm ve Budizm ile ilişkilendirilir.
Bu anlamda lotus, ruhun saflığını ve arınmışlığını temsil eder. Biyolojik yapı olarak çamur içinden uzayarak ışığa ulaştığı noktada çiçek açar, reenkarnasyon ve ölümsüzlüğün simgesi lotus çiçeğinin anlamı ruhun yükselişini açıklayan özel bir bitkidir.
Türkiye'de sulak alanlarda beyaz, pembe, mavi, kırmızı ve mor renklerde yetişen lotus çiçekleri, görüntüsüyle de dünyada adından sıkça söz ettiren bitkiler arasında yeralıyor.
Çiçek, güzelliğin ve saflığın simgesi olarak görülür ve aynı zamanda doğuş, yenilenme ve dönüşüm simgeler. Lotus, bataklıklarda büyür ve suda kaybolan çiçek olarak görülür, ancak güneşin ışığında güzelleşerek yükselir ve suyun üstünde açar.
Antik Mısır inancında Lotus çiçeği ölümden sonra canlanmayı, gençliğin yeniden kazanılmasını sembolize eder. Güneş tanrısı Ra'nın lotus çiçeği içerisinden doğduğuna duyulan inanç lotus çiçeğini onlar için kutsal hale getirmiştir. Geleneksel çin inancında ise lotus çiçeğinin cennette de yetiştiğine inanılmaktadır.
Sonrasında ise yağan yağmurla birlikte yağmur damlalarını buraya alarak tozlardan ve kirlerden kurtulur. Bu sayede her zaman temiz kalır. Taşıdığı bu anlamlar ve simgelediği anlamlar dolayısıyla lotus çiçeği dövmesi, çok sık temizlik ve saflığın sembolü olarak vücutlara dövme olarak kazınır.
Görsel zenginliğe sahip olan kırmızı, beyaz, pembe, mavi lotus çiçeği seçeneklerine göz atarak kendi zevkinize uygun olanı tercih edebilirsiniz. Mavi olanlar yeniden doğuşu temsil ederken pembe aydınlığı ifade eder.
Aşkın, sevginin sembolü olan gül, dünyanın en güzel çiçeği olarak kabul edilir.
Lavinia çiçeği misk çiçeği ya da ölüm çiçeği olarak da bilinmektedir. Son derece dikkat çekici güzelliğe ve özelliklere sahip olan bu bitki çiçek açan bir türdür. Evlerde ve bahçelerde rahatlıkla yetiştirilebilirler. Bitkinin çiçek açtığı evrede önce tomurcuklar belirir.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
Lotus çiçeğinin anlamı, ruhsal temizliktir. Hatalara hayatında yer vermeyen ve kötülüklerden arınmış temiz kişiliği yansıtırlar. Diğer yandan da son yaşamın ya da sonsuz yaşamın simgesi olarak görülür ve her yönden de manevi değerinin yüksek olduğunu anlayabiliriz.
Lotus çiçeği yani evde yetiştirilebilir olan çiçek türlerindendir. Bu sebeple evlerin en sulak saksılarında kolaylıkla yetiştirilebilir. Lotus çiçeği farklı renkleri olan bir çiçek türüdür.
Toprak karışımı lotus çiçeğinin olmazsa olmazıdır. Toprak karışımı içerisinde özellikle keçi gübresinin de eklenmesi sonucunda çok iyi sonuçlar alabilirsiniz. Lotus çiçeğinin bakımı konusunda sulama da oldukça önemlidir.
Lotus çiçeğinin doğru ve ölçülü bir şekilde kullanılması durumunda ciddi bir yan etkisi olmaz. Ancak her şeyde olduğu gibi lotus çiçeğinin çay ya da yağ olarak kullanımında aşırıya kaçılırsa zehirlenmelere kadar giden ciddi durumlar yaşanabilir. Bu nedenle hiçbir zaman dikkati elden bırakmamakta fayda var.
Lotus çiçeğinin kokusu, insana ferahlık ve tazelik hissi verir. Türkçede “nilüfer çiçeği” olarak da bilinen lotus, birçok destan ve edebi metinlere de konu olmuştur. Sadeliğin, saflığın simgesidir.
Lotus Çiçeğinin Kokusu ve Mitolojideki Yeri
Latince'de lotus, Grekçe'de lotos olarak geçen çiçeğinin kokusu tazelik ve temiz hissi uyandıran bir kokudur. Sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.Lotus çiçeği geceleri yapraklarını kapatır, gündüzleri ise güneşi selamlayarak açar yapraklarını.
Nilüfer çiçeğinin yaprakları genellikle yuvarlak ve kalp şeklindedir. Yaprakları su yüzeyinde yüzer. Lotus çiçeğinin yaprakları genellikle yuvarlak, büyük ve geniş olup, su yüzeyinden yükselmektedir. Nilüfer çiçekleri genellikle su yüzeyinin üzerinde açan ve renkleri beyaz, pembe, mavi veya sarı olan çiçeklerdir.
Lotus Çiçeği Renkleri ve Anlamları
Pundarika olarak da bilinen beyaz lotus, tam olarak bunu temsil eder. Ayrıca ruhta veya ruhsal mükemmellikte berraklık anlamına da gelir. Diğer adı Padma'dır ve mavi lotusun karşılığıdır. Bilinen en yaygın anlamı ise aydınlanmaktır.
Lotus çiçeği, 7. çakranın sembolüdür.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri