Sarı-turuncu renkte ve ekşi-tatlı bir lezzete sahip meyveleriyle dikkat çeken altın çilek, sadece tadı değil besin değerinin yüksekliği sebebiyle de son yıllarda en çok konuşulanlar arasında.
Ham haliyken ekşi bir tadı olan altın çilek meyvesini güneşte bıraktığınızda rengi sarıdan turuncuya, tadıysa tatlı bir aromaya döner. Altın çileğin Meksika ikliminde neredeyse 46 farklı türü bulunmaktadır. Otsu bir bitkiden toplanan altın çilek, hava koşullarına göre bazen tek yıllık olabiliyor.
Altın çilek inka eriği olarak da adlandırılan bir meyvedir. Tatlı ve ekşimsi bir tada sahip olan bu besinin ana vatanı ise Güney Amerika olarak adlandırılır. En çok yetiştirilen ülkeler ise Ekvator, Venezuela ve Kolombiya'dır. Altın çilek besin deposudur ve C vitamini açısından çok kuvvetlidir.
Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir.
Altın çilek (Physalis peruviana), bir güveyfeneri türünün İngilizce "golden berry" sözünden çevrilmiş ticari adıdır. İnka eriği olarak da bilinir.
İlgili 39 soru bulundu
Tarım ve Köyişleri Bakanlı, mucize bitki olarak sunulan altın çilekle ilgili 27 Nisan 2011'de düzenleme getirdi. Yapılan açıklamada sadece 'meyve' olarak tüketimine izin verildiğini, 'takviye edici gıda' olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
Şeker hastalarının tüketmesinde büyük fayda sağladığı ifade edilmektedir. Altın çilek lif açısından da oldukça zengindir. Altın çilek, kilo vermek isteyen kişilerin sıkça tercih ettiği besinlerdendir.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
Bakanlığı döneminde tropikal meyve yetiştirilmesi için çalışmalar yapan Kürşad Tüzmen'in çabalarıyla Mersin'de yılda 4 kez ürün alacak şekilde altın çilek üretiliyor.
ALTIN ÇİLEK NEREDE YETİŞİR? Altın çilek, sıcağı ve güneşi çok seven bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'dır. Ülkemizde yetiştirilmesine uygun olan bölgeler sıcak ve güneş alan bölgeler olması gerekir.
Çilek hafif ekşi lezzetiyle tatlılara çok yakışan bir meyve.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor. Şubat ayı sonunda başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. 1 dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
GÜVEY FENERİ (ALTIN ÇİLEK)
' dır. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar (kaliks) içinde yer alır. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini vermektedir. Güvey feneri ismi buradan gelmektedir.
Altın çileğin dış koruyucu kabuğu yenmez. Kabuğundan çıkarılarak tüketilen altın çilek, parlak sarı ile turuncu renktedir ve olgunlaştığında tatlılaşır. Karakteristik, hafif ekşi üzüm veya domates benzeri bir tada sahiptir.
Altın çilek, dünyada en yüksek lif miktarına sahip bir meyvesidir. Altın çilek kilo kaybı sağladığı için özellikle zayıflamak isteyenler tüketebilir. Altın çilek yüksek miktarda antioksidan içerir. Altın çilek insülin direncini düzenlediği için diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
Çilek otsu fakat çok yıllık bir bitkidir. Modern yetiştiricilikte çilek tesisi yaz dikimi ile 1 yıllık yapılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde bitki başına verimi fazla, erkenci, meyveleri iri, yola dayanıklı sert çeşitler tercih edilmelidir.
Doğal yayılış alanı Güney Amerika'nın tropikal bölgeleri olan yer kirazı, bu alandan yeryüzünün tropikal, subtropikal ve yer yer ılıman iklim sahalarına yayılmıştır. Physalis peruviana sıcaklık, ışık ve nem isteği yüksek, düşük sıcaklıklardan ve kuvvetli rüzgârlardan hoşlanmayan bir bitkidir.
AÇIKTA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Çilek -10 oC 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir.
Birkaç yıl yaşar. Kış soğuklarına dayanıklılığı kültivarlarına göre -1C derece ile -9C derece arasında değişir. Kışın donup ölmezse yapraklıdır ve gelişmeye devam eder. İyi bir verim en fazla 3 yıl boyunca mümkündür.
Çilek: C vitamini bakımından çok zengin olan çilek, içeriğinde yüzde 90'dan fazla su miktarına sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarını önler, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Lifli yapısı sayesinde uzun süre tok tutar.
Ülkemizde Mersin başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda verimli bir şekilde yetiştirilen altın çilek bitkisini evinizde yetiştirmek isterseniz ekim için en ideal zaman olarak ekim ayını tercih edebilirsiniz.
Çilek, kanseri önlemeye yardımcı olur. Meyvelerin oksidatif stres ve iltihaplanma ile savaşabilme özelliği bulunduğu için pek çok kanseri önlemeye yardımcı olur. Çileğin, ağız kanseri bulunan hayvanlarda ve insanlarda ise karaciğer kanseri hücrelerinde, tümör oluşumunu engellediği tespit edilmiştir.
Altın çilek içindeki faydalı maddelere ek olarak düşük kalorili olması sebebiyle zayıflamak isteyenlere yardımcı oluyor. Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkide bulunuyor. Bu özelliğiyle vücudu hastalıklara karşı daha korunaklı hale getiriyor.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri