İlk adımda, kaynamış civatanın etrafına bol miktarda pas sökücü sprey sıkın. Spreyin birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin. Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin.
- Paslanmış ve sıkışmış vidanın üstüne sıcak su dökmek. - Çakmak ya da saç kurutma makinesi kullanarak vidayı ısıtmak. - Vida üzerine biraz oksijenli su damlatıp biraz beklettikten sonra çıkarmayı deneyebiliriz.
Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır.
Tek yapmanız gereken paslanan somunların ve cıvataların üzerine WD-40'ı uygulamak ve ardından çekiçle hafifçe vurmaktır. Bu işlem, ürünün somun ve cıvataların bağlantılarına girmesine ve böylece bağlantı elemanlarının gevşemesine yardımcı olacaktır.
Vidaya Delik Açma
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
WD 40 veya pas sökücü sıkıp biraz bekledikten sonra somunu ters istikamette biraz sıkmaya çalışın, sonra sökme işlemine başlayın. Büyük ihtimalle çözülecektir.
Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır. Sağ helis vidalı civatada somun saat yönünde çevrilirse bağlantı sıkışır, aksi yöne çevrilirse gevşer. Özel durumlarda kullanılan sol helisli vidalar ise saat ibresi yönünde döndürülürlerse bağlantı gevşer, aksi yönde ise sıkışır.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Sıkılan veya bağlanan parçalar arasında dış kuvvetler sonucu teğetsel veya radyal yönde bir izafi hareket oluşacak olursa çevresel yönde de sürtünme bağı kalmayacağından somun dönme açısından serbest kalır. Yani başlangıçta oluşturulan öngerilme kuvveti ortadan kalkar ve cıvata gevşer.
Demir yüzeyler üzerindeki hafif pasları temizlemek için bir limon suyu ve tuz karışımı kullanabilirsiniz. Karışımı paslı yüzeye sürün ve birkaç dakika bekleyin. Daha sonra fırça veya sünger kullanarak temizleyebilirsiniz. Ancak, ağır pas lekeleri için kimyasal temizleyiciler daha etkili olur.
Asitler, yakıcı, kemirici ve tahriş edici oldukları için asit banyosunda biraz uzun süre tutulan veya asit içerisinde unutulan cıvataların dişlerinin kullanılmayacak kadar mukavemet kaybetmesine neden olurlar. Sertleştirilmiş 10.9 ve 12.9 kalite Cıvata, Somun ve Saplamaları incelterek da kırılgan hale getirirler.
Somun hangi yöne açılır? Sökülüp takılan alet ya da parçalar sağ el kuralına göre imal edilmektedir. Bu nedenle somunda sağa döndürülerek takılır, sola döndürülerek açılır.
Bugün tüm civata bağlantıların% 90'ından fazlası dönme momenti kullanılarak geriliyor. Şimdiye kadar en çok kullanılan yöntem tork kontrollü sıkmadır.
Sıkışmış somunun üzerine biraz WD-40 veya benzer bir yağlama spreyi uygulayın. Birkaç dakika bekleyin ve sonra uygun bir anahtar veya pense kullanarak somunu dikkatlice gevşetmeye çalışın. Yağlama, somunun döndürülmesini kolaylaştırarak çıkarmayı daha basit hale getirecektir.
Özellikle vida, bir yapıştırıcı malzeme ile yerleştirildiğinde kesin biçimde işe yarayacaktır. Isıtma esnasında vidaya ait dişlileri gevşemeye başlayacaktır. Üzerine su döküldüğünde az miktarda ses çıkaracak kadar ısıtın ve soğumasını bekleyin. Daha sonra tekrar tornavida ile sökmeyi deneyebilirsiniz.
Somun genelde bir cıvata yardımıyla birden fazla malzemeyi bir arada tutmak veya sıkıştırmak için kullanılır. Cıvata üzerinde somunu saat yönünde döndürürseniz sıkıştırmış olursunuz, saat yönünün tersine çevirirseniz de gevşetmiş olursunuz.
Kör delik uygulamaları için, dişi dişlerden deliğin alt üçte birlik kısmına ve deliğin tabanına sıvı vida sabitleyici damlaları uygulanmalıdır. Cıvata dişleri, kaplanmış kör delik dişleriyle birleştiğinde, hava, vida sabitleyiciyi deliğin çıkışına doğru iterek uygun kaplama sağlar.
CIVATA BAĞLANTILARI
Cıvata da aynı kuvvet ile çekiye zorlanır. Sıkma sırasında meydana gelen bu kuvvete ÖNGERİLME kuvveti denir.
Tüm LOCTITE® vida sabitleyiciler -65°F ila 300°F sıcaklıklara kadar dayanır, bazıları ise 650°F üzerine çıkar.
Bu nedenle, en iyi pas sökücü markası olarak Soltek Kimya'nın ürünleri öne çıkar. Soltek Kimya'nın pas sökücüleri, pası etkili bir şekilde çözerken aynı zamanda metal yüzeyleri korumaya yönelik inhibitörler içerir. Bu sayede, pası temizledikten sonra tekrar hızlı bir şekilde paslanmanın önüne geçilir.
Paslı yüzeyi temizlemek için, bir miktar sirkeyi bir kapta ısıtın veya sıcak su ile karıştırın. Sirke ve su oranı 1:1 olarak kullanılabilir. Daha sonra, ıslak bir bez veya sünger kullanarak paslı yüzeyi ovun.
Sıcak suya biraz karbonat veya sirke eklemek pası çözmek ve reaksiyon hızını artırmak için kullanılabilir. 2. Limon Suyu veya Sirke: Limon suyu veya sirke asidik özellikleri nedeniyle pası çözmek için etkilidir.
İşte size basit bir ipucu: “Sağ tarafta aç, sol tarafta kapat.” Eğer bir saat düşünürseniz, saat yönünde saat ibresi hareket eder. Aynı prensip vidalar için de geçerlidir. Yani, bir vida açmak için saat yönünde döndürülür.
Civata Nasıl Sıkılır: Adım Adım
İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın. Son Kontrol: Civatanın ne kadar sıkılması gerektiğini anlamak için bir düzey kullanabilirsiniz. Son Sıkma: Eğer gerekliyse, bir civata anahtarı ile son sıkmayı yapın.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri