Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır. Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 1 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır.
Öz ve kaynakça sayfası hariç, ana metin 5 sayfadan az olmamalı ve 30 sayfayı aşmamalıdır. Makale metninde paragraf başı yapılmamalıdır. Dipnotta yer alan bütün bilgiler Georgia normal 8; genel sağa sola yaslı; girinti asılı 1 cm; aralık önce 0 sonra 0, satır aralığı tek ile yazılmalıdır.
1) Makalenin uzunluğu: Gönderilecek derginin yazım kurallarına göre değişmekle birlikte, 12 punto ve çift aralıklı yazımda olgu sunumları A4 sayfası olarak 7-8 sayfayı, araştırma makaleleri 15-16 sayfayı geçmemelidir.
Makale başına ortalama referans sayısı, sosyal bilimler, fizik ve astronomi ile sanat ve beşeri bilimler için en yüksek değerdir (makale başına yaklaşık 54 referans). Öte yandan, sağlık meslekleri ve yeryüzü ve gezegen bilimleri sırasıyla ortalama 8 ve 17 başvuru ile makale başına en düşük referanslara sahiptir.
içeriğine göre değişir. bazı bilimsel makaleler 150-200 sayfa tutuyor ki böyle bir şeyi iki günde yazamazsın. ancak görece basit bir konuysa ve yol haritan belliyse bir günde bile yazabilirsin.
İlgili 27 soru bulundu
Makale biçimi
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır.
Yazar İsimleri: Makale başlığından sonra iki satır boşluk bırakılarak ve satır ortalanarak yazar adları küçük ve soyadları büyük harflerle, Arial bold 10 punto ile yazılmalıdır.
Makale değerlendirilirken, makale hakkında önemli kanaat verecek giriş, metod, sonuçlar ve tartışma bölümleri ve yazım kalitesi dikkatlice incelenmelidir. Konunun önemi, çalışmanın amacı açıklanmış olmalı, konu hakkında bilinen ve bilinmeyenleri açıklamalıdır.
Kimler makale yazabilir? Bilimsel makaleleri sadece alanında uzmanlar yazabilir. Diğer makale türleri yeterli bilgiye sahip kişilerce yazılabilir. Bu makaleler genellikle sanatsal, sosyal, politik konuları içermektedir.
1. Makalenin “Giriş” kısmının maksimum 1 (bir) sayfadan oluşmasına özen gösteriniz. “Giriş” kısmının temel amacı, hazırlanan yayınla ilgili, araştırmacıya konu veya problem hakkında ön bilgi sunmaktır. Bu ön bilgiyi sunarken fazla detaylı ve gereksiz cümlelerden kaçınınız.
Bilimsel makaleler; “başlık, özet, giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma, kaynakça” bölümlerinden oluşur. Metnin özelliğine göre bu bölümlerden bazıları bulunmayabilir veya başlıkla belirtilmeyebilir.
(*) Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8'ini, ikinci yazar 0.5'ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır.
Yazarın belirli bir konuyu araştırmasını gerektiren herhangi bir makale bir araştırma makalesidir. Büyük çoğunluğu; görüşe dayanan ve yazarın bakış açısıyla yazılmış olan denemelerin aksine, araştırma makaleleri gerçeklere dayanır.
Bibliyografya ve referanslar hariç tutularak, makalenin ana metni için yapılan tarama neticesinde, kaynak göstermeksizin başka metinlerle benzerlik %15 oranını geçmemelidir. %10 ile %20 arasındaki oranlarda yazarla iletişim kurularak durumun düzeltilmesi rica edilebilir.
Makale yazarlığı artık bir iki kişiden oluşmuyor. Bir makale ortalama beş yazardan oluşuyor. Giderek artan yayın talepleri, seçim kriterlerinde yazar isimi sıralamasının önemini artırıyor.
Anahtar kelimeler/Key words, özetin ve abstract'ın ayrı ayrı hemen altında yer almalıdır. En az iki en fazla altı kelime kullanılmalıdır.
Kimler Akademik Makale Yayınlayabilir? Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Teknik olarak, herhangi bir insan, herhangi bir akademik dergide yayın yapabilir. Bunun için bir unvan veya statü aranmamaktadır; bu da bilimin herkesin katkısına açık doğasının bir yansımasıdır.
Kısa araştırma makaleleri, 6 sayfadan az olan araştırma makalelerdir. Makale, özgün olmalı, başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar kısımlarını içermeli, ancak özet kısmı 150 kelimeyi geçmemelidir. Bilimsel raporlar, orijinal araştırma bulgularının kısa özetidir.
Lisans düzeyinde bir öğrencinin, ders kapsamında yapılan bir araştırması; gerekli yeterlilikleri sağlarsa çalışma akademik bir şekilde yayınlanabilir mi? Böyle bir durumda nasıl yol izlenmeli? Cevap: Evet yayınlayabilir.
Makale okumak, bir kişinin bilgi sahibi olmasına yardımcı olur ve onun düşünme yeteneğini geliştirir. Ayrıca, makale okumak, bir kişinin konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmasını ve konu hakkında düşünme yeteneğini geliştirmeyi sağlar.
konusundan önce neden makale oluruz konusu hakkında çok kısa bir bilgi verelim. Kişiler bir konudaki bilgilerini artırmak, konu ile ilgili gelişmeleri izlemek amacı ile bilimsel makaleleri okuyabilirler. Örneğin, bir hastalığın tanı ve tedavisindeki yenilikleri öğrenmek amacı ile makale okunabilir.
Genel olarak, özet için geçmiş zaman kipini kullanın; kısa bir tanıtım cümlesi için, present perfect zaman kipini kullanın.
YAZI ALANI: Makalelerin Microsoft Word programında yazılması gerekmektedir. Kağıt türü olarak A4 seçilmelidir. Bölümlere ait sayfa düzeni (boşlukları); "üst: 2 cm", "alt: 2 cm", "sağ: 1,5 cm", "sol: 2 cm", "girinti sol: 0 cm", "girinti sağ: 0 cm", "özel: yok" olarak ayarlanmalıdır.
Resim, fotograf, grafik, şekil, nota vb. görseller için resim, fotoğraf, grafik, şekil, nota vb. ifadeler kullanılmamalıdır. 7. Dipnot: Dipnot kaynak göstermek için kullanılmamalı, dipnot kullanımına yalnızca açıklayıcı ek bilgileri için başvurulmalı ve otomatik numaralandırma yoluna gidilmelidir.
Makaleler genellikle gazetelerde, popüler ve bilimsel dergilerde yayımlanır. Gazetelerin çoğunlukla ilk sayfasında yer alan ve o gazetenin genel fikrî yapısını temsil eden yazılara başmakale, bu yazıyı yazan kişiye de başyazar denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri