LPG'nin Dezavantajları 1- Aynı motorda, benzine kıyasla % 10 daha az güç üretiyor. 2- Ateşleme sıcaklığı benzinden daha yüksektir, subap ömrünün % 5 oranında azalmasına neden olur. 3- LPG için de aynısı kullanılacağından araçta verimli bir soğutma sistemi olması gereklidir.
Her geçen gün daha da fazla ilgi gören LPG'li araçlar benzin ve dizele göre motor ömrünün uzamasını da sağlıyor. Motor yağının değiştirilmesi için gerekli olan süreyi uzatan LPG'ler, en temiz yakıt türleri arasında bulunuyor. Kükürt salınımına yol açmayan LPG aynı zamanda çevre dostu olarak da nitelendiriliyor.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
Lpg'li araçlar benzine göre daha fazla ekonomik katı sağlar. Hiçbir performans kaybetmeden, yakıt masraflarında büyük bir tasarruf sağlar. Benzinli araçların yakıt konusunda çok masraf oluşturduğu ortadadır. Benzine göre LPG kullanan araç sahipleri büyük bir tasarruf sağlar.
Fabrikasyonlu LPG li araçlar motora pek zarar vermez. (Örn; Honda) Ayrıca aracınıza sonrdan LPG takılacaksa, uygun LPG kiti (Örn; Prins), iyi bir LPG ustası ve subaplar çeliğe dönüştürülürse pek sorun çıkarmaz. Bir miktar motorun ömrünü kısaltsa da uzun vadede avantajlı.
İlgili 44 soru bulundu
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Günümüz araçları genellikle çok nokta enjeksiyona sahip olduğu için sıralı sistem LPG'ler kullanılır ve bu sıralı sistemler araç motoruna zarar vermektense motorunu korur ve ömrünü uzatır. Sıralı sistem LPG'li araçlar istenildiği zaman benzinde kullanılabilir.
-1 litre benzinle 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. Bu hesaba göre 1 litre benzinle, LPG'ye oranla 3.34 kilometre daha fazla yol almak mümkün olabilmektedir. (Hesaplamalarda, benzin için 6.8 lt/100 km, LPG otogaz için 8.8 lt/100 km tüketim kabul edilmiştir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
LPG her zaman benzine kıyasla daha ekonomiktir. Her ne kadar LPG'li araçların yakıt tüketimi % 20 kadar fazla olsa da, litre fiyat bakımından yapılan hesaplarda LPG'nin çok daha ekonomik olduğu görülmüştür.
100 kilometre yolda kaç litre motorin yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre mazot yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre LPG yaktığı yaklaşık olarak 10 litredir.
Doğru yapılmış olan dönüşümde, LPG'li kullanımda benzinli kullanıma göre maksimum % 4 civarında performans kaybı söz konusudur. Benzinli motorlarda maksimum güç 6000 d/d civarında elde edilmesi nedeniyle normal kullanım şartlarında bu kayıp hissedilmez.
Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. belimize ip bağlayıp arabayı çekiyoruz. dandik araçlarda yakıt bitince otomatik duran motor sistemi olmadığı için kontağı kapatmadığın sürece araç gider.
Arkadaşlar bu haldeyken aracı kullanmayalım, benzine alalım ve mutlaka sorunu çözdükten sonra LPG kullanımına devam edelim. Çünkü problemli haliyle araç tekliyorken LPG kullanımı aracınıza supaplarınıza zarar verecektin. Çünkü motor iç ısısını arttıracaktır bu da bize zaman içerisinde motor yapısına zarar verecektir.
Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Şehir içi 350 375 standarttır. Şehir dışı 500'e kadar yolu var.
Shell. Performansı oldukça iyi hatta en performanslı en iyi otogaz diyebiliriz. Menzil olarak 430km kadar fakat bazı istasyonlarından alınan LPG ile 440-450 arası gidilebiliyor. Sonuç olarak en çok tercih edilen lgp markası ve en iyi lpg olarak Shell otogaz tavsiye edilmektedir.
Şehir içi 25 km ortalama hızla 240 250 km gidiyor. Şehir dışı 90la 420, 115le 370, 129la 340 km gidiyor.
Günde ortalama 20 kilometre yol yapan 1.6 litre atmosferik lpg'li bir aracın ortalama lpg yakıt tüketimi 10 litre/100KM'dir.
50TL LPG ile 250km yol yaptım geçen hafta, bunun 180-190km'si şehirler arası kalanı şehir içi. LPG 2.39TL. Valla ben 50 liralık benzinle 130 km civarı gidebiliyorum.
“LPG motora zarar vermez, aracın çalışma prensibini değiştirmez. Standarda uygun olarak üretilen ürünler kullanıldığında, dönüşüm işlemi TSE tarafından yetkilendirilmiş servislerde yapıldığında ve LPG sisteminin bakımları periyodik olarak gerçekleştirildiğinde LPG'nin araca herhangi bir zarar vermesi mümkün değildir.
LPG, her ne kadar daha soğuk yanma işlemine sahip olsa da buharlaşma gerçekleştiğinde ortaya benzine nazaran daha yüksek bir sıcaklık çıkarır. Bu yüksek sıcaklık uzun vadede motorun parçalarının daha çabuk aşınmasına neden olabilir. LPG kullanan araçların özellikle subapları normale nazaran daha çabuk bozulabiliyor.
LPG benzine göre yanma sonunda daha düşük sıcaklık oluşturmasına karşılık, daha yavaş yanma hızına sahip olması nedeniyle motorun daha yüksek sıcaklıkta çalışmasına neden olur. Bu durum da, özellikle supap ömründe % 20 gibi bir azalmaya neden olduğu öngörülür. Bunun dışında belirgin bir etkisi gözlenmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri