Mısırın, sindirilememiş biçimde vücuttan geri çıkmasının nedeni, insanların sindirim sistemi için uygun olmayan selüloz adlı bir karbonhidrata sahip olmasıdır.
mısırı uzun süre çiğnemek sindirim sisteminin daha fazla besine (diğer bileşenlere) erişmek için selüloz duvarlarını parçalamasına yardımcı olabilir. yani kısacası, mısır sindirilir, selüloz sindirilmez.
Dahası, balkabağı, enginar, mısır vb. ile birlikte sindirilmesi 60 dakika kadar süren patates gibi nişastalı kök sebzeler de vardır.
– Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar. -İyi pişirilmeyen mısır, tüketildiğinde diş ve diş etlerine zarar verir.
- Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur. - Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar.
İlgili 22 soru bulundu
Süt mısırın bilinen en büyük zararlarından birisi aşırı tüketilmesi halinde ishale neden olması. İshal gibi sorunlarla uğraşmak istemiyorsanız hazmedilmesi zor bir besin olan süt mısırı aşırı miktarlarda tüketmekten kaçınmanız gerekiyor. 1 koçan haşlanmış mısır yaklaşık olarak 2 dilim ekmeğe denk geliyor.
Bunun yanında bu özelliği yardımıyla kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırarak dışkının dışarı atılmasını kolaylaştırır ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur.
Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir. Eğer mısır yedikten sonra mide ağrısı, şişkinlik, sindirim problemleri yaşıyorsanız aslında mısır size dokunmuyordur.
Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz.
Tahıl ve Baklagiller: Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, buğday, bulgur, soya, yulaf ve kepekli gıdalar tükettiğiniz zaman bebeğinizde gaz sancısı olabilir.
Sütün içinde bulunan laktoz midede şişkinlik ve gaza neden olduğu için sindirimi zor olan besinler arasında yer alıyor. Özellikle toplumda yüzde 5-10 civarında bulunan laktoz intoleransına sahip grubun içinde yer alanların bu konuda daha dikkatli olmak gerekiyor.
7. Süt ürünlerinin düzgün bir şekilde sindirilmesi genellikle yaklaşık 2 saat sürer. Yüksek protein, D vitamini ve kalsiyum içeriği bakımından zengin olan bu ürünlerin tüketim şekli ve miktarı oldukça önemli.
Ayrıca acı ince biber,biber turşusu, ve biber türü kızartmalar ciddi oranlarda sindirim sistemini etkiliyor. Mideyi rahatsız etmekle kalmıyor bir de çabuk erimediğinden midede gaz ve şişkinliklere neden oluyor. Özellikle soğan erimeyen besinler arasında yer alıyor.
Mısır içerdiği lif sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Mısırın kabızlık, şişkinlik ve mide sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. İçerdiği B6 sayesinde hafızayı güçlendirmektedir. Mısırın içerdiği demir kansızlık, halsizlik, enerji düşüklüğü gibi sorunlara iyi geldiği gözlemlenmiştir.
Mısır iyi bir lif kaynağıdır ve pek çok temel besini barındırmaktadır. Bunlar ise vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olurlar. Ancak lifleri aşırı miktarda almak mideye iyi gelmez ve sonucunda mide krampları ve hazımsızlık ile karşılaşmak mümkün olur.
Ancak eriyen şey, midemizin kendisi değil, midedeki goblet hücrelerin salgıladığı kalın mukus tabakası. Bu tabaka durmaksızın salgılanarak mide sıvısı ile mide duvarı arasında koruma görevi görüyor.
Süt mısırı mevsiminde taze ve doğru pişirme tekniği kullanarak bireylerin rahatlıkla tüketileceği bir gıda maddesidir. Ancak süt mısırın soslu olarak tüketilmesi ve fazla tuzlu tüketilmesi kilo alımına sebep olabilmektedir.
Haşlanmış Mısır Zararları ve Yan Etkileri
Aşırı tüketimi kilo alımına sebebiyet verebilir. Kabızlığı giderdiği gibi fazla yediğiniz takdirde ishal olabilirsiniz.
Mısır antioksidan etkiye sahiptir. Bu özeliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Düşük histamin seviyelerine sahip olduğu için güvenle tercih edilebilecek yiyecekler: Elma, şeftali, kayısı, kavun, kiraz, vişne, yaban mersini, üzüm, kestane, kızılcık gibi taze meyveler. Mısır ve patates nişastası
Vücudunuz mısırı alerjen olarak tanımlar, bağışıklık sistemine histamin ve diğer kimyasalları salması için sinyal gönderir. Alerji belirtilerine bu reaksiyon neden olur. Mısır alerjisi, yaygın değildir, ancak ortaya çıktığında şiddetli olabilir. Mısır alerjisinin kesin nedenleri bilinmemektedir.
√ Mısır, seyahat açısından tehlike sınıflandırmasında Türkiye ile aynı kategoride yer alıyor. Yani Türkiye'de yaşayıp Mısır'ı tehlikeli bulmak çok da doğru bir yaklaşım sayılmaz.
Seçtiğiniz mısırların taneleri iri ve dolgunsa aynı zamanda üzerlerine baskı uyguladığınızda hemen parçalanıyorsa mısır taze ve süt mısırdır. Eğer mısırlar buruşuk ve sert taneli ise almayın. Bu tarz mısırlar hem geç pişer hem de çok lezzetli olmaz.
Mısır anasonu, gastrite iyi gelen doğal bir asit karşıtı yiyecektir. Mide mukus zarındaki asit ve asit fazlalığını gidermeye yardımcı olur ve rahatlama sağlar. Hazımsızlık, mide bulantısı ve şişkinliğe iyi gelir.
Bardakta satılan mısırları tüketebiliriz fakat dikkat edilecek nokta lezzet vermek için mısıra karıştırılan tereyağı tarzı yağlı besinlerden uzak durmak ve mısırı çok tuzlu şekilde tüketmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri