LPG Ayarı Kötü İse; Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
Gaz beynine kaloriferden gelen sıcak su yetersiz veya tam ısınmıyorsa araç çekişten düşer. Hava ayar vidası bulunan enjeksiyonlu araçlarda ayar iyi değilse, araç patlatma yapar ve çekişten düşer.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.)
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Aşırı miktarda fakir : aşırı düşük performans/güç, asılmalarda aracın gaz yememesi gibi teklemeler, subap/piston erimesi, buji vuruntusu.
Lpg regülatörü basınç değerinin ise 1 ile 1,2 basr arasında olması gerekir. Bu değerlerin altında ya da üstünde olması durumunda ise araç sahipleri çeşitli problemler yaşayabilmektedir.
LPG AFR ayarı sonrası performans ve yakıt tüketimi nasıl olur? AFR ayarı sonrası motorun performansı benzinle eşitlenir, birebir olur. Yakıt tüketimi ise benzindekinden en fazla %15 fazla olur.
Çünkü genelde LPG de çekiş sorunu gaz ayarının ve motora giren hava miktarının bilinçsiz şekilde ayarlanmasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
AFR ayarı yapılmamış araçlardaki semptomlar nelerdir? AFR kalibrasyonu yanlış yapılmış LPG kiti, rampalarda güç düşüklüğü, tekleme, silkeleme, stop etme gibi sorunlara neden olur. Aracın fakir karışımda çalışmasından kaynaklanabilecek hararet ve sübap yakma problemleri ortadan kalkar.
Hava filtresi kutusu hava alırsa, ya da motor fazla hava alırsa ne olur şeklinde yöneltilen bir soruya; motora kirli hava girebilir ve bu da motorun performansını olumsuz yönde etkileyebilir cevabı verilebilir. Kirli hava, motorun içindeki parçaların ömrünü kısaltabilir ve motor arızalarına neden olabilir.
Dolum için ideal basınç değeri 9-13 bar arasıdır. Ancak dolum basıncını görebilmek için araca dolum yapılırken oluşan basınca bakmak gereklidir. Araca dolum yapılmaz iken manometrelerde düşük basınç değeri görülebilir.
Bu bakımlar sırasıyla şu şekildedir: Gaz ayarının her 1.000 kilometrede bir yapılması Hava filtresi temizliğinin her 3.000 kilometrede bir kontrol edilmesi. 10.000 kilometrede bir ise LPG valf filtresi temizliği yapılması
Hiçbir şekilde etkilemez. Araç benzin yakıtını oksijen sensöründen aldığı verilere göre ayarlar.
İdeal derece 35-40 arası olmalı lpg ye geçiş ısısı.. Değerinin altındaki geçişlerde özellıkle ilk çalıştırmada tekleme,gaz yememe,stop etme en çok karşılaşılan problemdir..
Hassas bir şekilde ayarlanmış hava ve yakıt oranı araçların üstün performans göstermelerine olanak verir. Özellikle LPG sistemleri için yapılan afr ayarı aracın fabrikadan çıkarken yapılan hava ve yakıt oranlarını taklit eder. Bu sayede iyi performans gösteren araçlar LPG sistemlerinde de mümkün olur.
Araçlarda boğulma silindirlere çok fazla yakıtın girmesi sonucunda oluşur. Araca giren fazla yakıt sıkışır ve aracı da sıkıştırmış olup motorun boğulmasına neden olur. Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir.
Motorun soğuması için bir süre daha beklendiği zaman motor kolaylıkla çalışacaktır. Özellikle sıcak havalarda motorun bayılması normaldir. Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer.
Araba Gaza Basınca Neden Tekler? Eğer aracınız özellikle çalıştığı esnada ve gaza basıldığında tekliyorsa sorunun kaynağına yönelik ihtimaller daha aza inmiş demektir. Bu durumun en yaygın nedenlerden biri, bujilerin aşınmış olmasıdır. Bujiler aşındığında, yakıtı tutuşturmak için yeterli kıvılcımı sağlamaz.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
Araç motorunda büyük bir işlem ( supap değişimi-komple motor vs)yapılmadığı ve LPG sistemine herhangi bir müdahale olmadığı sürece bozulmaz. Mevcut LPG Ekipmanları sağlam ve stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayar yapmaya gerek yoktur. Periyodik Filtre değişimi, aracın periyodik bakımı gibi işlemlerde ayar bozulmaz.
Doğru yapılmış olan dönüşümde, LPG'li kullanımda benzinli kullanıma göre maksimum % 4 civarında performans kaybı söz konusudur.
Tesisata uygun basınçta su basılmalıdır. (Asgari 0,5 bar olmalıdır) Kalorifer dönüş hattına, kullanılan boru çapına uygun pislik tutucu takılmalıdır. Pislik tutucunun altına kullanılan boru çapına uygun küresel vana takılmalıdır.
LPG regülatör gaz basıncının bu dalgalanmaları aracın gazda giderken benzinde geçmesine, yakıt sarfiyatının artmasına ve rolanti ve performans kaybın gibi sorunlara yol açar.
Bunun sebebi ise çarpma, sürtme gibi kaza durumlarında etkilenmemesi gerekliliğidir. LPG sistemi -10°C ile +120°C sıcaklık aralığında çalışmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri