liquefied petroleum gas i.
İngilizcedeki “Liquedfied Petroleum Gases” tanımlamasının kısaltması olan LPG, Türkçede sıvılaştırılmış petrol gazı olarak adlandırılıyor.
LPG'li olan araçlar, halk arasında tüplü araçlar olarak biliniyor. Hem benzinden hem de dizelden çok daha ucuz fiyatlarda yakıt alabilmek mümkün. Ancak bu araçla, kapalı garajlara, AVM'lein kapalı otoparklarına giremezsiniz. Hatta araçlı feribotların kapalı olanlarına bile giremezsiniz.
Halk arasında yaygın olarak "tüpgaz" adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma, pişirme ve aydınlatmada kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Genellikle tüpgaz olarak adlandırılan LPG, ham petrolün damıtılması, parçalanması sırasında ya da doğal gaz yataklarından elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan bütan ve propan gazlarının karışımıdır.
Yapısal farklılığı nedeniyle LPG ve doğal gaz aynı şebekeyi kullanamıyor ancak teknik çözümlerle LPG, ısınma ve pişirmede doğal gazın yerine kullanılabiliyor. Doğal gaz gibi bir şebeke yapısına sahip olmadığı için LPG, tüp gaz ve dökme LPG formunda değerlendirilebiliyor.
LPG,% 70 bütan ve% 30 propan içermektedir. Yüksek yoğunluğu nedeniyle havadan daha ağır olan LPG, hidrokarbon bazlı yanıcı bir gazdır. LNG'nin açılımı sıvılaştırılmış doğal gazdır. LNG %95 metan gazı içerir ve depolamak için -162 dereceye soğutulur sıvılaştırılıp depolanır.
LPG (liquiefied petroleum gas – sıvılaştırılmış petrol gazı) çoğunlukla 3 ve 4 karbonlu (C3 ve C4) hidrokarbonları içeren ve düşük basınçlarda sıvılaşabilen gazları tanımlamakta kullanılan bir terimdir. Doğal haliyle LPG renksiz, kokusuz, toksik özelliği bulunmayan bir maddedir.
Sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Halk arasında tüpgaz olarak bilinir. Otomobillerde ve yemek pişirmede kullanılır. LPG gazı, büyük ve küçük boyutlardaki tüplerde depolanır.
LPG Tüplerin Terazi ile Ağırlıklarının Ölçülmesi ve Üzerine Dara Baskısı Yapılması LPG Tüplerin ağırlıkları, tüpler konveyör üzerinde ilerlerken otomatik olarak geldikleri terazi önünde, terazinin tüpü kaldırarak ağırlığını ölçmesi ve ağırlığı tüpün üzerine basması ile ölçülür.
LPG Yakıt Tasarrufu Nasıl Hesaplanır? LPG yakıt hesaplama yaparken örneğin, eğer aracınız LPG ile 100 km yol yaptığında 100 TL, benzin ile de 120 TL harcıyorsa, LPG tasarrufu oranı (100-120)/100 = -20/100 = -0,2 veya %20'dir. Bu, LPG kullanımının benzin kullanımına göre %20 daha tasarruflu olduğu anlamına gelir.
Ülkemizde kullanılan LPG, %30 propan ve %70 bütandan oluşmaktadır. Sıvı halde özgül ağırlığı 0,560 kg/dm3, Gaz halinde özgül ağırlığı 1,860 kg/dm3, Buhar basıncı 15 derecede 2,5 Bar'dır.
Bilgisayarlara yüklenen bu program sayesinde regülatörün ayarı manifold basıncı olarak görmek mümkün olmaktadır. Lpg regülatörü basınç değerinin ise 1 ile 1,2 basr arasında olması gerekir.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
LPG Ayarı Kötü İse;
Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
Bu nedenle sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) olarak anılmaktadır. Doğal gazın ısıl değeri 47 MJ/kg veya 40MJ/m3'e eşit olup, 1 kg doğal gaz 1,33 litre benzine veya 1,22 litre motorine eşittir. Diğer bir karşılaştırma ile 1 m3 doğal gaz 1,1 litre benzine veya 1,0 litre motorine eşit olmaktadır.
Motor Ustası Halit Avcıoğlu; üretmiş olduğu kitin maliyetinin oldukça düşük olduğunu dışarıdan hiç malzeme almadan sadece kendi atölyesindeki malzemeleri kullanarak ürettiğini belirtti. Halit Avcıoğlu'nun geliştirdiği LPG kiti araca montajlandığında egzoz dumanının azaldığı ve motorun daha sessiz çalıştığı görüldü.
-Programsal olarak ayarlarının ya çok kısık ya çok açık olmasından dolayı fazla yakar. -Bunun yanında regülatör arızalarından dolayı araç fazla yakar. -Ayrıca enjektör bozuk ise fazla yakmaya sebep olabilir. -Otogaz nedeniyle fazla yakmanın bir sebebi de araçta bulunan sızdırmalar ve kaçaklarıdır.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Benzin yapısı gereği, LPG'ye nazaran litre bazında %20 daha az yakıt tüketiyor, ancak LPG de benzine göre %50 daha düşük fiyata satın alındığı için daha tasarruflu deniliyor. Yapılan araştırmalara göre benzinli araçlar 100 kilometrede yaklaşık 10 litre yakıt tüketirken; LPG'li araçlarda, 12 litre olarak hesaplanıyor.
Günde ortalama 20 kilometre yol yapan 1.6 litre atmosferik lpg'li bir aracın ortalama lpg yakıt tüketimi 10 litre/100KM'dir.
Hollanda menşeili bir firma olan Prins otogaz sistemleri , 1986'dan beri alternatif yakıt sistemlerinde uzmanlaşmış bir kuruluş olarak dünyanın 52 ülkesinde montajı yapılan bir otogaz sistemidir. VSI Sistem lpg “Vapour Sequential Injection – Sıralı Enjeksiyon sistemi”PRINS ın en gelişmiş LPG otogaz dönüşüm sistemidir.
Türkiye'nin LPG ithal ettiği ülkeler listesinde ilk 5 sırada ABD, Cezayir, Kazakistan, Norveç ve Yunanistan yer alıyor. Türkiye'de toplam 3 milyon ton LPG ithalatı yapılırken, yıllık ortalama 4 milyon ton LPG tüketiminin 970 bin tonu ise yerel üretimle sağlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri