LPG'nin insan hayatını tehdit eden en temel özelliği kapalı ortamlarda boğulmaya sebep olmasıdır. Renksiz olduğu ve büyük bir hızla hacimsel genleş- meye uğradığından, fark edilmeden ortamdaki oksijen miktarını insanların ya- samı için gerekli düzeyin altına indirebilir.
LPG, benzine göre daha ekonomik olsa da kullanım sırasında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Genel olarak bakıldığında güvenli kabul edilse de yetersiz ve arızalı ekipmanlar nedeniyle lpg'li araçlar yangın, patlama ve zehirleme riski taşırlar.
Günümüzde kullanılan ve sürücüler tarafından tercih sebebi olan katkılı otogaz, araçların akaryakıtlarının tıkanmasına sebep olabilir. Tıkanmalar, yakıtın motor bölgesine daha yavaş ulaşmasına yol açar. Yakıtın aracın ilgili bölümüne geç ulaşması ise performans düşüklüğüne yol açar.
LPG, en az alternatifleri kadar güvenli bir yakıttır. Otogaz tankı, alternatiflerine göre yaklaşık 6 kat daha kalın olması sayesinde darbelere karşı daha dayanıklıdır. Tank üzerinde bulunan yüksek basınç (emniyet) valfi, herhangi bir sebeple tank içi basıncı yükselse dahi aşırı basıncı düşürerek patlamaları önler.
LPG, her ne kadar daha soğuk yanma işlemine sahip olsa da buharlaşma gerçekleştiğinde ortaya benzine nazaran daha yüksek bir sıcaklık çıkarır. Bu yüksek sıcaklık uzun vadede motorun parçalarının daha çabuk aşınmasına neden olabilir. LPG kullanan araçların özellikle subapları normale nazaran daha çabuk bozulabiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Bununla beraber, LPG'nin doğaya en az zarar veren yakıt türü olduğunu da eklememiz gerekiyor. Dizel ve benzin, doğaya çok daha fazla zarar veriyor. Tercih edilen LPG'li araçlar performans bakımından dizel ve benzinli araçların yanından geçemiyor.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Bugün sizlere LPG'li araçlarda kullanılan tankların kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır.
LPG'li aracın avantajlarından bir diğeri de benzinli araca göre daha fazla yükü daha verimli taşıması. Ayrıca benzin ve dizele göre LPG'nin motora zararı daha az, çünkü motorda daha temiz bir yanma gerçekleşiyor. Bu sayede LPG'yi yakıt olarak kullanan aracın motor yağı ömrü daha uzun oluyor.
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
Birçok aracın yakıt türü olarak benzin yakıt ve günümüzde elektrik kullanılmakla birlikte fabrika çıkışı LPG'li olan araç modelleri e bulunmaktadır. Bu sebeple de LPG kullanımının araç üzerine herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.
LGP'li Araçlar ve Kapalı Otopark
LPG'li araçlardaki bu karışım gazların patlama ihtimalinin olduğu göz önünde bulundurularak resmi gazetede yayımlanan ve günümüzü kapsayan otopark yönetmeliğine göre girmesi yasaktır.
LPG'nin insan hayatını tehdit eden en temel özelliği kapalı ortamlarda boğulmaya sebep olmasıdır. Renksiz olduğu ve büyük bir hızla hacimsel genleş- meye uğradığından, fark edilmeden ortamdaki oksijen miktarını insanların ya- samı için gerekli düzeyin altına indirebilir.
Yakıt tasarrufu edilmesi adına LPG, araç sahipleri tarafından tercih ediliyor. LPG sistemlerine bazı araç sahipleri ise ön yargılı yaklaşıyor. Fakat yapılan araştırmalarda LPG sistemlerinin son derece güvenli olduğu kanıtlanmıştır.
Standartlara uygun LPG sistemlerinin kullanılması, periyodik kontrollerinin yetkili servislerdeki uzmanlar tarafından yapılması ve kullanım kurallarına uyulması durumunda tüketicilerin güvenle kullanabileceği bir yakıttır. Türkiye'de yaklaşık her 5 motorlu araçtan 2'sinde güvenle kullanılmaktadır.
Aracın gaz beynine kaloriferden sıcak su az geliyorsa, manifold zarar gördüyseveya araç hararet yapıyorsa, araç çekişten düşer. Karbüratör kelebeğinin hava alması ve lpg beyninin tam ısınmaması da, aracın çekişinin düşmesinde etkili olur.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir.
Benim tank da 42 litrelik. Maksimum 33 litre alıyor. Şamandıranızda sorun olabilir. Tank basınçlı olduğundan maksimum %80 dolum kapasitesindedir.
LPG'li Araç 100 km'de Kaç Litre Gaz Yakar? Genel olarak, LPG ile çalışan bir araç 100 km yol yaptığında yaklaşık 5-8 litre LPG tüketebilir.
1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
2023 itibarıyla, Landi Renzo en iyi LPG markası ve otogaz sistemi tasarımı ve üretimi konusunda dünya liderlerinden biri olma unvanını taşımaktadır.
Dizel Yakıtın Avantajları
Her ne kadar benzinli araçlar kilometre başına daha az yakıt tüketse de, dizel yakıt benzine kıyasla daha ucuz olduğu için genel toplamda yakıt maliyeti açısından daha avantajlıdır.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Doğru yapılmış olan dönüşümde, LPG'li kullanımda benzinli kullanıma göre maksimum % 4 civarında performans kaybı söz konusudur. Benzinli motorlarda maksimum güç 6000 d/d civarında elde edilmesi nedeniyle normal kullanım şartlarında bu kayıp hissedilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri