LPG tankımın süresi bitti ne yapmalıyım? LPG/CNG tankının süresi biten araçlar, muayeneye gelmeden önce tank değişimi yapmışlarsa; Muayeneye gelirken Yakıt Sistemi Montaj Belgesi getirmek durumundadırlar.
Bununla birlikte LPG'li araç kullanan kimi kişiler araç muayene istasyonlarında otomobillerine yüklü LPG tanklarının kullanım süresi 10 yıl dolduğu için vize alamıyor. Zira yasaya göre ömrü 10 yılı aşkın LPG tanka sahip araçların trafiğe çıkması yasak.
İşte kritik tarih o. Araca montajı yapıldığında üzerinde yer alan etiketteki tarihin 10 yıl süresi var. 10. yılın sonunda bu tankı değiştirmezseniz, TÜVTÜRK araç muayeneden vize alamıyorsunuz.
LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır. Kullanım ömrü dolan tankların ve diğer gerekli tüm tadilatların yetkilendirilmiş otogaz dönüşüm firmaları tarafından değiştirilmesi gerekir.
LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır.
İlgili 17 soru bulundu
2- Otogaz sistemlerinde 10 yıllık kullanım ömrünü tamamlayan depo, yani LPG tank değişimi sonrası tankı taktırmış olduğunuz firmadan aldığınız LPG tadilat raporu ve fatura ile sızdırmazlık raporu almak gerekir.
LPG Tank Fiyatları 2023 yılında çeşidine göre; 1670 TL'den başlayıp 2800 TL ye çıkıyor. LPG Tankı değişim esnasında sizlere sunulan seçeneklerden birini tercih ederek işe başlayabilirsiniz. BU, fiyatlarında netleşmesine neden olacak önemli bir etkendir.
Geçmez, muayenenin geçerlilik süresi içinde dolmayacak olması lazım tankın son kullanma tarihinin. 1 temmuz olduğu zaman o tank muayeneden geçmez değiştirmek zorunda kalırsın.
Kontrolün en önemli ögelerinden bir diğeri ise LPG tankının incelenmesi ve bakımı. LPG tanklarının kullanım ömrü, imalatçıları tarafından belirlense de genel kanı, LPG tanklarının her 10 yılda bir yenileriyle değiştirilmesi gerektiği yönündedir.
Lpg tankının değişimi için araç oto gazcıya götürülür. Otogaz servisinde aracın gaz tankı sökülerek yeni gaz tankı montajı yapılır. Otogaz servisinde aracınıza uygun proje çizilerek evraklar size verilir.
LPG/CNG tadilatlarında ek olarak, sistemin montajını yapan firma tarafından düzenlenmiş Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile birlikte araç muayenesi için gerekli diğer belgeleri (Ruhsat/TrafikTescil Belgesi, vergi borcu sorgusu, zorunlu trafik sigortası) hazır ederek TÜVTÜRK Muayene İstasyonları'na gelmelidir.
Depoda ve enjektörlerin yanındaki o düzeneğin üzerinde üretim tarihleri yazıyor. Belirteyim deponun ömrü 10 yıldır 10 yaşından eski depolara sızdırmazlık raporu verilmez ve güvenli olmaz.
Ayrıca, 'simit tank' olarak adlandırılan, stepnenin yerine konan tanklaryasak olmasına rağmen halen kullanılmakta. Stepne arabada bulunması gerekenzorunlu teçhizattan birisi. LPG tankı konunca, stepne çıkarılıp araçtankaldırılıyor. Bu nedenle yasaklandı."
2 yılda bir yapılan muayene süreçlerinin kaçırılması için birkaç ay öncesinden tüm yeterlilikler hazır bir hale getirilmelidir. Bununla birlikte aracın ticari olarak kullanılıyor olması halinde yıllık olarak muayeneleri yaptırılmalıdır.
Depolama Tankı: Çelikten yapılmıştır ve atmosfere kapalıdır. Küçük Basınçlı Tank: Toplam kapasitesi 15m3'den küçüktür ve atmosfere kapalıdır. Büyük Tank: Toplam kapasitesi 15 ile 100 m3 arasındadır ve çelikten yapılmıştır. Yerüstü Tank: Üzeri toprakla kapanmış örtü malzemesi kullanılarak yapılmıştır.
İlk kez LPG/CNG takılmış ya da yakıt tankı kullanım süresi dolmuş ve değişmiş araçlardan tadilat muayenesi için gerekli belgelerden başka Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ve LPG'li araç kontrol formu istenir.
Yangın tüpü olmadan da araç muayeneden geçebilir. Araçların muayeneden geçmesi için ağır kusurlara sahip olmaması gerekmektedir.
LPG tankı hafif ve ağır kusurlu şeklinde ikiye ayrılıyor. Tankın üzerinde belirtilen tarih 6 (12/02/19) haneli ise hafif kusurlu sayılıyor ve sızdırmazlık raporu istenmiyor. LPG tankının üzerinde belirtilen tarih 4 (02/19) haneli ise ağır kusurlu sayılıyor. Bu durumda araç sahibinden sızdırmazlık raporu isteniyor.
LPG/CNG Tadilatı sonrası muayenelerde "Montaj Tespit Raporu" ve "Gaz Sızdırmazlık Raporu" zorunlu evraktır.
Silindir Tank Modelleri; 315 ve 244 kodu ile 2 ye ayrılır. 315 Silindir tanklar: 32 Litre, 40 Litre, 50 Litre ve 60 Litrelik kapasitelere sahiptir. 244 Silindir tanklar: 35 Litre, ve 42 Litrelik kapasitelere sahiptir.
Aracın trafik ve tescil belgesiyle TÜVTÜRK ve diğer yetkili istasyonlarda gerçekleştirilebilen muayeneye ait belge olmaksızın aracın muayeneden tek seferde geçebilmesi mümkün olmaz. Son olarak LPG'li araç sahiplerinin Yakıt Sistemi Montaj Belgesi'ni muayene esnasında yanlarında bulundurmaları gerekir.
Şehir içi 350 375 standarttır. Şehir dışı 500'e kadar yolu var.
40 lt lik tank standardı nolan %80 doluluk oranıyla 32 lt gaz alır ama sıralı sistemler belirli bir basınçla çalıştığı için tank içerisinde maksimum 5 lt minimum 3 lt gaz kalır.27 lt yada 29 lt alması bir sorun teşkil etmez.
Şehir içi 25 km ortalama hızla 240 250 km gidiyor. Şehir dışı 90la 420, 115le 370, 129la 340 km gidiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri