Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Eğer ki yoğun kıvamda bir mercimek çorbası içmek istiyorsanız kavurduğunuz bir miktar un ve tereyağını çorbaya ekleyerek yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz. Yoğun kıvamlı bir çorba istemiyorsanız ve çorbanız yanlışlıkla koyu olduysa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbaya ideal bir kıvam kazandırabilirsiniz.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Dolapta beklediği için katılaşan çorbalarınıza biraz su ekleyerek karıştırdığınızda çorbanız eski haline gelir. Sütlü çorba yaparken tuzu en son aşamada ekleyerek sütün kıvamlı kalmasını sağlayabilirsiniz.
Muhtemelen bu tarif ile biraz koyu olabilir, sıcak su ekleyerek kıvamını istediğiniz şekilde ayarlayınız. Unutmayın çorbanız bekledikçe de koyulaşacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Mercimek çorbanızı düdüklü yerine tencerede de pişirebilirsiniz. Ancak tencerede pişirdiğinizde pişirme süresi uzayacaktır. Çorbanız bekledikçe koyulaşacaktır. Bu sorunu sıcak su ekleyerek çözebilirsiniz.
Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte çok işinize yarayacak teknikler... Öncelikle çorbayı kaynatarak koyulaştırmak bir çözüm elbette. Çünkü kaynadıkça içeriğindeki su buharlaşacak ve çorbanın kıvamı koyulaşacak.
Katı mercimek çorbası nasıl Sıvılaştırılır? Mercimek çorbanız çok koyu olursa, üzerine sıcak su ilave edebilirsiniz. Çorbanız çok cıvık olursa ise, kıvamını koyulaştırmak için öncelikle bir miktar un alıp tereyağında kavurun. Mercimek çorbanızdan biraz alıp kavrulmuş una ekleyin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çorba neden kaymak tutar? hepsinde olmasa da bazı çorbalarda oluşur bu tabaka. görüntüsü hoş olmasa da mucizevi bir işlevi vardır bu tabakanın: sıcak içilmesi evla olan çorbanın hava ile temasını engelleyerek soğumasını geciktirmek.
Tencerenin yanı sıra kullanılan kaşığın cinsi de önemlidir. Çorba yaparken tahta kaşık kullanmanızı öneririz. Kısık ateşte pişerken tahta kaşık ile karıştırılan çorbalar çok daha lezzetli olmaktadır. Mercimek çorbasının daha lezzetli olması için sade su yerine, et suyu veya tavuk suyu kullanabilirsiniz.
Öncelikle yeşil mercimekler pişirilmeden önce iyice ayıklanmalıdır. Sonrasında ise yeşil mercimek pişirilmeden önce yaklaşık 2 saat soğuk su içerisinde bekletilmelidir. Yeşil mercimeği ıslatmak pişme süresini de kısaltacaktır. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir.
Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Mercimek çorbasının içindeki ürün ve miktarlarına bağlı olarak değişebilir fakat ortalama 15 dakikada kaynama ve olur ve sonrasında kısık ateşte 15 dakika bekletilir. Mercimek çorbasının pişmesi ortalama 30 dakikadır.
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
Mercimeği tencereye alıyoruz ,soğan patatesi küçük kesiyoruz, sonra tuz karabiber ilave edip et suyunu koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başlayınca karıştırıyoruz, suyunu çekecektir su ilave edebilirsiniz,ben katı severim, 1 su bardağı da sıcak su ilave ettim, pişince rondo ile ezip servise hazır.
Kapağını açık bırakayım da taşmasın diye de düşünmeyin. Kapağı açık kaldığında gereğinden fazla su buharlaşır. Arada bir kapağını açıp karıştırarak kıvamını ve malzemelerinin tamamen pişip pişmediğini kontrol edin. Malzemeler piştikten sonra sütünü ekleyebilirsiniz.
Kaynayan çorbanın altını söndürüp kabartma tozunu ekliyoruz. (Ocağın altını kapatmamızın sebebi çorbanın taşmasını engellemek) .
Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Çorbanız kıvamlı olursa sonradan kaynar su ekleyebilirsiniz ama iyice kaynaması su tadının gitmesi lazım. ben sonradan su eklememek için ilk önce suyu fazla koyuyorum.
Mercimek çorbasını yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat ederek ve bir defadan fazla tekrar ısıtmamanız önerildi. Mercimek çorbasının bu şekilde yapılmadan ısıtılması durumunda bakteri ürettiği bildirildi.
Havuç ve patatesi küçük küpler şeklinde doğruyoruz. Üstüne bulgur ekleyip 5 su bardağı kaynar suyu döküp sebzeler pişene kadar kaynatıyoruz. Sonra terbiyesi için yoğurt yumurta ve unu karıştırıp kontrollü bir şekilde çorbamıza ekliyoruz. En son tuz ve nane koyup altını kapatıyorum.
Mercimekleri düdüklüde haşladıktan sonra bir plastik süzgeç alıp mercimekleri süzgece döküp bir kaşık yardımıyla mercimeği ezelim. Ezildikten sonra süzme kıvamına gelecek ayrı bir tavada yağ, salça, pul biber nane kavurduktan sonra mercimeğe koyup et suyunu da ilave edelim.
Mercimek Yikanmazsa ne olur? Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri