LPG'li araçlar tüm muayeneleri ve izinleri tam olmasına rağmen AVM otoparklarına giremiyor. Oysa ki yönetmelik resmi gazetede yayınlandı. Yani vatandaşın LPG'li araç kullanıp otoparklara girme hakkı 11 Ekim 2020 tarihinden itibaren var.
LPG'li araçlardaki bu karışım gazların patlama ihtimalinin olduğu göz önünde bulundurularak resmi gazetede yayımlanan ve günümüzü kapsayan otopark yönetmeliğine göre girmesi yasaktır. Kapalı otoparklar içerisine giremeyen ve kapalı otoparklarda park olanağının sağlanmadığı tek araç türü LPG'li araçlardır.
LPG'li araçlar yakıt olarak propan gazı kullanmaktadır ve bu gazın araçlardan sızabilme ihtimali vardır. Ama LPG'li araçların otoparka alınmama sebebi sadece bu gazın sızabiliyor olması değildir. Meydana gelecek bir LPG yanması sonucunda durum daha ciddi boyutlara ulaşabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Açıkladı : LPG'li Araçlar AVM ve Kapalı Otoparklara Girebilecek.
Binaların yangından korunması hakkında yönetmelikte yapılan değişiklikler 04.11.2020 tarih 31294 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca anılan yönetmelikle LPG'li araçların alışveriş merkezlerinin otoparklarına girmesine izin verilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Türkiye'deki mevcut mevzuata göre; LPG ve CNG (Sıkıştırılmış doğal gaz) yakıtı kullanan araçların, apartman ve sitelerinin, iş merkezlerinin, eğitim merkezlerinin ve diğer binaların kapalı otoparklarına girmeleri ve park etmeleri yasaktır.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
LPG'li Araçlar Hakkında
Görünüm itibariyle renksiz ve kokusuz olan ürünlerdir. LPG'li olan araçların motorları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Çünkü yapılan araştırmalar, LPG'li araçların motorlarının yaklaşık yüzde 10'luk bir kısmının bozulabileceğini ortaya koymuştur.
LPG'li Araçlar
Bu yüzden araç kullanıcıları kendileri gidip sonradan LPG taktırıyor. Bu sayede eski model araçlarda hem benzin hem dizel hem de LPG kullanma seçenekleri oluyor. Fakat artık fabrika çıkışlı lpg araçlar mevcut. Yani fabrikadan yakıt türü olarak LPG olarak üretiliyor.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Regülatör basınç ayarının düşük olması ve regülatörün arızalı olması lpg kaynaklı stop etmeye sebebiyet vermektedir. Regulatör basıncı düzensiz çalıştığında, devir dalgalanmalarına sebep vermektedir. Basınç düzensizliği, LPG enjektörlerine düzensiz yakıt göndereceği için tekleme ve stop etmesi muhtemel olmaktadır.
LPG temiz yanma sağlar. LPG motor içerisindeki pistonların, segmanların, valflerin ve bujilerin aşınmasından meydana gelecek kurşun ya da karbon atığı ortaya çıkartmaz. Motor karterini ya da motorun yanma odalarını kirletmez. Motoru temiz tutar, karbon ve kurum oluşturmaz dolayısıyla motor ömrünü uzatır.
Bu halde kiralanana tahsis edilmiş ya da özel olarak tahsis edilmese bile fiziki imkân dahilinde kullanılabilecek otopark alanı varsa, o otopark alanının kullanım hakkı da kiracının olacaktır. Bu nedenlerle ne ev sahibi ne yönetim ne de diğer komşular tarafından kiracıların otopark kullanım hakları ellerinden alınamaz.
LPG Sistemi İptali İçin Adımlar
Araç ruhsatınında yakıt sistemi Benzin-LPG ibaresinin kaldırılması için araç lpg söküm tadilat projesi yaptırmamız gerekmektedir. LPG sökümü yapıldıktan sonra TSE yetkili makine mühendisine LPG söküm projesi için başvuru yapıyoruz.
Sonuç olarak, apartman otoparkları, binanın sakinleri tarafından ortak kullanım alanı olarak kullanılmalıdır. Otopark kullanım hakkı, arsa payı oranında belirlenmeli ve genel kurul kararı ile belirlenebileceği gibi, dönüşümlü kullanıma da karar verilebilir.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
LPG Ruhsata İşleme İşlemleri
Araç kullanıcısı bu evraklar ile birlikte TüvTürk'e randevu alarak müracaat eder. Gittiğinde LPG'yi ruhsata işleteceğini söylemelidir. TüvTürk'den çıkınca Noter'e gidilerek LPG ruhsata işlenir.
2023 itibarıyla, Landi Renzo en iyi LPG markası ve otogaz sistemi tasarımı ve üretimi konusunda dünya liderlerinden biri olma unvanını taşımaktadır.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Sonuç; LPG'de çalışan sağlıklı, segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda bir motor LPG'de ilave yağ eksiltmez. Eski, aşınmış, zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış araçlarda LPG'de kullanım sonucu yağ eksiltme görülebilir.
Bu Muayene ücretidir. Proje ücretleri hakkında bizleri arayabilirsiniz. LPG söküm ücreti illere göre değişiklik göstermektedir. Lpg iptal projesi fiyatları KDV dahil TSE ücreti 1866 TL'dir.
LPG'si sökülen araçlarda dönüşüm ruhsata nasıl işlenir? - YouTube. LPG'si sökülen araçlar fenni muayeneden geçmelidir.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri