1- LPG ayarı ve motora giren hava miktarı düzensiz ise veya yanlış yapılmışsa özellikle düşük devirlerde ve kalkışlarda LPG'de silkeleme sorunu ortaya çıkar. 2- Gaz kesici içerisinde bulunan gaz filtresi uzun süre değişmediyse seyir halindeyken tıkanıklığa neden olup araçta tekleme sorununu ortaya çıkarabilir.
Eskiyen bujiler ateşlemeyi tam anlamıyla yapamaz. Bu durum silkelemeye neden olacaktır. Bujilerin değişimi ile sorununuz çözülecektir. Bazı durumlarda buji uçlarının fırça motoru ile temizlenmesi ile de sorununuz çözülebilir.
Araba Gaza Basınca Neden Tekler? Eğer aracınız özellikle çalıştığı esnada ve gaza basıldığında tekliyorsa sorunun kaynağına yönelik ihtimaller daha aza inmiş demektir. Bu durumun en yaygın nedenlerden biri, bujilerin aşınmış olmasıdır. Bujiler aşındığında, yakıtı tutuşturmak için yeterli kıvılcımı sağlamaz.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Motor teklemesi sebeplerine gelecek olursak; karbüratörlü ve enjeksiyonlu olarak 2 grup araçlar var ve bu sorun ortak arızalarıdır. Bu arızanın ilk başında, aracınızın sübapları çok sıkı ise aracınız da tekleme görülmesi muhtemeldir.
İlgili 33 soru bulundu
Sistemi çalıştırmak için yeterli yakıt olsa bile tıkalı veya kirli bir yakıt enjektörü, hava ve yakıt dengesini bozarak tutarsız bir reaksiyona neden olabilir. Bu, motorda teklemelere yol açar.
OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığı çok düşük (genelde bu durum kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla görülür) veya LPG (gaz) beynine gelen su gelişinde problem varsa LPG beyni gazı tam buharlaştıramaz.Bu da aracın LPGde çekişinin düşmesine sebep olur.
Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG'de Tekleme
Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.
Motorda teklemenin meydana gelmesi durumunda motor sarsıntılı çalışacaktır, güç azalacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Ayrıca motorda meydana gelen tekleme arızası sebebiyle motor arıza lambası da yanar.
Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
Bozuk bir lpg kalibrasyonu; en belirgin şekilde sabah benzinle olan ilk çalışmada sorunlara sebep olur. Araç, çalışır ancak rölanti düşüktür, stop etme meyillidir. gaz yemez yada geç tepki verir, stop eder. Tekrar edilen marş düzgündür ancak motor ısınıp lpg'ye geçene kadar bu şekilde devam eder.
Bu arıza bazı araçlarda hararetin yükselmesine performas kaybına en önemlisi zaman içinde silindir kapak contasını yakmasına yol açar. Araç sahiplerinin şüphe duyduklarında veya en azından yılda birkez yedek su deposu açıp gaz kokusu varmı yokmu kontrol etmeleri pahalı masraflardan kurtulmalarına neden olur.
Genelde kötü lpg aldığımda menzilim düşer, performans düşer, yüksek devirde de tekleme olur.
Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
quote: Gaza bastığınızda yakıt besleme tertibatı (karbüratör, tek noktadan enjeksiyon, çok noktadan enjeksiyon, doğrudan enjeksiyon bezinlide ve yakıt pompasına bağlı enjektörler dizelde) motora daha fazla yakıt sevk eder ve motor daha hızlı dönmeye başlar.
Balans ayarı bozulmuş tekerlekler
Balans ayarında ağırlığın tüm tekerleklere eşit bir biçimde dağıtılması amaçlanıyor. Eğer balans ayarında bir bozukluk yaşanmışsa bu gaza basınca direksiyon titremesine neden oluyor. Balans ayarından kaynaklı direksiyon titremeleri daha çok yüksek hızlarda oluşuyor.
Genel anlamda eskimiş bujiler motorun teklemesine neden olmaktadır. Sorunun başlıca nedeni bujinin arızalanması ve işlevini yerine getirmemesinden kaynaklıdır. Bu anlamda araç sahipleri düzenli aralıklarla araç bakım hizmetlerinden faydalanmalıdır.
Hocam tekleme dediğimiz şey ateşleme sistemiyle alakalı olur, motor ve şanzıman takozlarıyla alakalı olur. Eğer 2. Vitese attığınızda devir yetersiz kalıyorsa araba irkilir.
Düşük devirdeyken ve rölantide motorda tekleme sorunu buji arızasına işaret ediyor olabilir. Buji tırnak aralıkları çok kapalı olabilir. Distribütör kapağı çatlak veya içindeki çevresel elektrot uçları yanmış yahut aşınmış olabilir. Karbüratör hava filtresi kirli olabilir.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
Deponun düzenli olarak fullenmesi yakıt tankını ve aracın LPG sistemini temiz tutar. Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
Doğru ayar ve doğru montajda LPG kullanımı sırasında performans kaybı yaşanmaz.
Doğru yapılmış olan dönüşümde, LPG'li kullanımda benzinli kullanıma göre maksimum % 4 civarında performans kaybı söz konusudur. Benzinli motorlarda maksimum güç 6000 d/d civarında elde edilmesi nedeniyle normal kullanım şartlarında bu kayıp hissedilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri