Israrla birden fazla kere bir kimsenin telefon ile aranması, telefon aracılığıyla mesaj atılması halinde kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu oluşur.
Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
TCK 123; Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarlar; telefon edilmesi, gürültü yapılması yada aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Israrlı takip suçu, adından da anlaşıldığı üzere ısrarlı bir şekilde fiziki olarak takip edilmesi, bilişim sistemi ya da 3. kişi üzerinden temas kurulmaya çalışarak huzursuzluk oluşturulması madde altına alınmıştır.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma suçu soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete tabi suçlar arasındadır. Buna göre işbu suç için uzlaştırma kapsamına tabi olduğu anlaşılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Cinsel Taciz (m.105)
Sosyal medya üzerinden gönderilen cinsel içerikli ifadeler, cinsel içerikli sözler, işaretler, çıplak vücudun teşhir edilmesi, cinsel konulu ses kayıtları, görseller, cinsel organ fotoğrafları, videolar veya görüntülü konuşma sırasında sergilenen eylemler, cinsel taciz suçuna vücut verir.
Israrlı takip suçu, esasında ısrar arz eden bir biçimde; bir kimseyi fiziken takip etmek yahut farklı araç ve aracıları kullanarak temas kurmaya çalışmak neticesinde bu kimsenin huzursuzluğuna, kendisi veya yakınlarının güveninden endişe duymasına neden olunması durumunda meydana gelen suç tipidir.
Tehdit suçunun temel şekline göre; bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kimse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Tehdit suçunun temel şekli resen soruşturulur, takibi şikayete bağlı değildir.
Kişiyi takip etme, ondan habersiz onunla ilgili pek çok şey yapma gibi durumlar da tacize girebilmektedir.
İçeriği suç oluşturmuyorsa sadece mesaj atılması ya da arkadaşlık isteği göndermek suç oluşturmaz. Ancak rahatsızlık belirtilmesine, reddedilmesine rağmen ısrarla bu mesajlar ve istekler devam ederse bu durumda suç meydana gelecektir.
BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
TCK m. 271: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
(1) Kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. (2) Kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engelleyen kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, riyakar, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Herkes şeref, onur ve haysiyet sahibidir. Kişinin toplumda sayılması, şerefine saygı duyulma hakkı bulunmaktadır. Şerefe karşı suçlar bölümün iki ayrı suç düzenlenmiş olup birincisi hakaret diğeri ise kişinin hatırasına hakaret suçudur.
Bu kapsamda tehdit suçu, telefonda gizli numaradan arayarak veya gizli numaradan mesaj atmak suretiyle gerçekleştirilir. Failin bu şekilde tehdit suçunu işlemesi halinde, tehdit suçunun nitelikli hallerinden birisi olan ''Kendini Tanınmayacak Hale Koyarak Tehdit Suçu'' işlenmiş olur.
Israrla telefonla arama ve mesaj çekme, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun unsurudur. Bu nedenle, sanığın defalarca telefon ile aradığı ve SMS mesajları attığı gerekçesiyle TCK md. 43'te yer alan zincirleme suç hükümlerinin uygulanması mümkün değildir (Yargıtay 14.
Laf atmak, istenmediği halde cinsel içerikli konuşmalar yapmak, öpücük atmak, cinsel içerik paylaşmak, mağdura karşı cinsel arzuyla çiçek koklamak, telefonla kısa aralıklarla arayıp konuşmak vb. cinsel taciz davası konusu oluşturan davranışlar olarak sayılmaktadır.
Eğer kişinin vücut dokunulmazlığı ihlal edilmeden cinsel amaçlı davranışlarda bulunulmuş ise cinsel taciz suçundan söz edilir. Davranışın, vücut dokunulmazlığını ihlal etmesi durumunda diğer suçlar (cinsel saldırı suçu, cinsel istismar suçu, reşit olmayanla cinsel ilişki suçu) söz konusu olacaktır.
TCK 106 madde asliye ceza mahkemesinde görülür. TCK 106 basit halinin cezası 6 aydan 2 yıla, nitelikli halinin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar. Tehdit suçunun basit halinde yani 106/1 uyarınca tutuklama kararı verilemez.
Konut dokunulmazlığını ihlal suçunun cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md.116/1). Cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle ya da gece vakti işlenmesi halinde, suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md.116/4).
Yargıtay aşağıda işaret ettiğimiz içtihatlarından da anlaşılabileceği gibi telefonda küfür ispatı noktasında tanık beyanları, SMS ve Whatsapp mesajları, sosyal medya üzerinden gönderilen mesajlar, gizli ses kayıtları gibi birçok vasıtayı delil olarak kabul etmektedir.
Stalklamak cezası nedir ❓
Stalk yapan kişiye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilir.
Bir kişi reddedilmesine rağmen ısrarla tanışmak istiyorsa veya rızanın bittiği noktada davranışını sürdürüyorsa, bu cinsel taciz suçu kapsamına giriyor.
1. Suçun Temel Halinin Cezası : Israrlı takip suçunun TCK m.123/A-1'de düzenlenen temel halinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Kanunda temel ceza sadece hapis cezası olarak öngörülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri