Bankacılar, çeşitli finansal hizmetleri sunar ve bu hizmetler arasında para yatırma ve çekme işlemleri, kredi verme, tasarruf hesapları açma ve finansal danışmanlık gibi hizmetler yer alır.
Bankacılar, müşterilere kredi, mevduat, yatırım ve ödeme hizmetleri gibi çeşitli bankacılık hizmetleri sağlarlar. Ayrıca, bankacılar risk yönetimi, finansal planlama ve düzenleyici uyumluluk gibi alanlarda da çalışabilirler.
eleman.net verilerine göre, Banka Personeli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Banka Personeli, 2024 yılında en düşük 21.600 TL alırken, en yüksek 39.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Banka Personeli, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
Bankacı olmak için iki ya da dört yıllık üniversite programları okunur. Mesleki uzmanlık sağlayan sertifika programları ile de üniversite eğitimi desteklendiğinde mezun olan kişi sektöründe avantajlı bir duruma gelir. Bu eğitimler ile bankacı ortalama 5 yıllık bir eğitim alır.
Ticari bankalar ve yatırım bankalarında, Finansal kiralama, faktöring ve sigortacılık gibi finansal kurumlarda, SPK, BDDK gibi düzenleyici kurumlar ve diğer kamu kurumlarının yanı sıra, menkul kıymet aracı kuruluşları, denetim ve danışmanlık şirketlerinde kariyer yapabilirler.
İlgili 43 soru bulundu
Bankalar, işe alım sürecinde, adaylarda önlisans veya lisans programlarından mezun olma şartı aramaktadır. Mevcut adaylar arasından seçim ise yazılı sınav ve ardından gerçekleştirilen sözlü mülakat ile yapılmaktadır.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor.
BAŞVURU KOŞULLARI
Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerden mezun olmak. 30 yaşını doldurmamış olmak. Askerlik görevini tamamlamış, muaf ya da tecil ettirmiş olmak.
Bankacılık mesleği, insanlarla yüz yüze çalışılan stresli mesleklerden biri. Mesleki mali riskler taşıması sebebiyle çalışanların tükenmişlik yaşadığı, iş ve özel hayatlarının olumsuz etkilendiği bir iş dalı.
Sıklıkla duyulan ve tercih edilen mesleklerden biri olan banko görevlisi ne demek, çalışma koşulları nedir merak ediliyor. Para çekme, sayma, yatırma gibi işlemleri yapan görevliye banko görevlisi denir. Bu meslek çoğunlukla bankalarda icra edildiği için banko görevlisi adını almıştır.
BANKA ÇALIŞMA SAATLERİ
Bankalar pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri 9.00 ile 12.30 arası çalışıp bir saat öğle molası vermektedir. Daha sonra 13.30'da tekrar açılarak 17.00'de kapanış yapılmaktadır. İşte banka çalışma saatleri: Hafta içi: 09.00- 17.00.
Bankalar hafta içi her gün çalışır. Bankaların çalışma saatleri birkaç istisna hariç genelde 09.00 -17.00 arasındadır.
Bankacı olmak isteyen kişilerin üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmak istediği bankayı seçmesi gerekmektedir. Her bankanın özel olarak hazırladığı sınavları bulunmaktadır. Sonrasında ise bankanın mülakatlarına katılması gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdir de bankada çalışmaya hak kazanmış olursunuz.
Bankalar kapanış saatlerinde yeni müşteri alımını durdurur ancak içeride bulunan müşterilerine hizmet vermeye devam eder. Bankaların ATM'leri ise 24 saat hizmet vermektedir. "Değerli müşterilerimiz, şubelerimiz 14 Nisan 2021 . Çarşamba gününden itibaren 09.30-12.30 ve 13.30-16.30 saatleri arasında hizmet verecektir."
Bilinmesi gereken diğer önemli konu ise Ziraat Bankası çalışanları Devlet memuru değildir, 4857 sayılı İş Kanununa tabidirler ve işçi statüsünde çalışırlar. Banka personeli hakkındaki detaylı bilgilere geçmeden önce tüm banka personeli için geçerli olan bazı ortak durumları sizlere aktarıyoruz.
Banka memuru olmak isteyen adaylar banka memur iş ilanlarını takip ederek bankaların uygulayacağı sınav ve mülakat gibi aşamalardan oluşan bir sürece dahil olabilir ve süreci başarıyla tamamlayarak göreve başlayabilirler. Banka memuru sınavları başarıyla sonuçlanan adaylar sözlü mülakata çağırılır.
Bankacılık bölümü üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümden başarı ile mezun olanlara “Bankacı” ya da “Finans Uzmanı” unvanı verilir.
Bankacı olmanın şartları arasında İngilizce bilmek pozisyona göre değişmektedir. Bazı banka birimlerinde görev almanız halinde İngilizce bilmeniz gerek yoktur. Ancak bazı birimlerde görev almak istiyorsanız İngilizce hatta bazen ek yabancı dil bilgisi şartı aranır ve mülakatlar da İngilizce olarak gerçekleşir.
Bankacılık sektöründe son 1,5 yılda birçok çalışan; kalp krizi, beyin kanaması, kanser, intihar vb. nedenlerle genç yaşta hayatını kaybetti. Bankalarda çalışma koşullarının giderek kötüleştiğine ve çalışanların hayatını tehdit eder duruma geldiğine dikkat çeken beyaz […]
Finans ve Bankacılık bölümü mezunu bireyler çalıştıkları kurumlarda hesap yönetimi, denetleme, kişisel para yönetimi, uluslararası bankacılık ve finans işleri gibi sorumlulukları bulunacaktır.
Özetle Bankacı Olabilecek Ön Lisans Bölümleri
Mezunlar, bankaların muhasebe ve finans departmanlarında çalışabilirler. İşletme Yönetimi: İşletme prensipleri, yönetim, pazarlama, insan kaynakları gibi geniş bir yelpazede temel işletme bilgisi sunar.
Bankacı mesleği, bankalar ve diğer finansal kuruluşların çalışması ve yönetimiyle ilgilenen bir meslektir. Bankacılar, çeşitli finansal hizmetleri sunar ve bu hizmetler arasında para yatırma ve çekme işlemleri, kredi verme, tasarruf hesapları açma ve finansal danışmanlık gibi hizmetler yer alır.
Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri