Limited şirket- te ortakların sayısı en az bir, en fazla elli olmalıdır (TTK m. 573-574). TTK m. 573/I gereğince, limited şirket ancak “bir veya daha çok” gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Ortak sayısı en az 1'dir. Yani tek kişi bile şirket kurabilir. Limited şirketin şahıs şirketi olabileceği yanılgısı da buradan gelir. Ortak sayısı en fazla 50 olabilir.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
LTD Şirketlerde ortaklara, haklı sebeplerin varlığı halinden şirketin feshini talep edebilme hakkı tanınmıştır. AŞ'ler, halka arz edilebilmektedirler. LTD Şirketlerin halka arzı mümkün değildir. AŞ'lerde, şirket müdürleri ortaklardan olabileceği gibi, üçüncü şahıslar da müdür olarak atanabilmektedir.
Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre “Kolektif” ve “Komandit” olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunuyor.
Günümüzde home ofis şeklinde limited şirket kurmak da mümkün. Ticari faaliyetinizi evden yürütmenize bir engel yoksa bu işlemi online olarak da gerçekleştirebiliyorsunuz. Gelin yapmanız gerekenleri adım adım inceleyelim: İlk olarak evinize ait kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisini temin edin.
Sonuç itibariyle, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Limited şirketi kurmak için en az 10.000 TL sermaye gereklidir. 10.000 TL'nin altında sermayesi olan kişiler limited şirket kuramaz. Limited şirketin bünyesinde bulunan her pay, ortakların ortaklık hakkını göstermek amacıyla eşit paylara ya da belirli paylara bölünmelidir.
Limited şirketlerde %22 oranında kurumlar vergisi ödersiniz. Ortaklar/ortak kardan pay almak isterse bu durumda da %15 oranında vergi ödemesi gerekir. 600.000 TL'den fazlasının 600.000 TL'si için 195.870 TL fazlası %40 oranında gelir vergisi ödemeniz gerekmektedir.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
Limited şirket terimi ile aynı anlama gelen LTD ŞTİ ifadesi şirketlerin bulundukları grubu temsil etmektedir. Özellikle ticaret ile uğraşan kişilerin kurdukları şirketin ticari unvanı olarak da adlandırılmaktadır. Bir kişi ya da birden fazla kişinin bir araya gelmesi ile oluşturulan şirket çeşitlerinden biridir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
Şirket kurma işlemleri ortalama iki üç günde tamamlanır. Sermaye büyüklüğünün şirketin hayatını devam ettirebilmesi için yeterli gelir sağlayıncaya kadar geçen süre içinde nakit ihtiyacını karşılayacak kadar olması beklenir. Limited şirket için minimum sermaye 10.000 TL anonim şirket için de 50.000 TL'dir.
Şahıs işletmesinin sahibi gerçek kişi tacir, tür değiştirmeyi ve limited şirketin sözleşmesini tescil ettirmek üzere şirket merkezinin bağlı olduğu ticaret sicil müdürlüğüne başvurur. Böylelikle tür değiştirme işlemi tescil edilerek hukuki geçerlilik kazanır.
Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir.
Kuruluş işlemleri oldukça basittir; e-devlet üzerinden açılabilir ve istendiği an 1-2 gün içerisinde kapatılabilir. Limited şirketleri ise ticaret odalarına kayıt, şirket ana sözleşmesi, sermaye bildirimi gibi yükümlülüklerle daha karmaşık kurulum süreçlerine sahiptir.
Ancak şirket kuruluş maliyetleri şirket sermayesine ve şirket ana sözleşmesinin amaç, konu, harf ve kelime sayısına göre değişebilmektedir. Anonim şirketlerde ortaklık sayısında 500 kişilik bir limit belirlenmişken limited şirketlerde sınır 50 kişidir.
Tasfiyeli olarak şirket kapatmak çok kolaydır. Limited ve anonim şirketler, mevzuata uygun olarak ve şirket ana sözleşmesindeki kararlar doğrultusunda kapatılır. Şirketlerini kapatmak isteyen yetkili kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
Bir şahıs şirketi sahibi her yıl %15'ten %40'a kadar gelir vergisi öder. İşleri yolunda olan bir şirket (A.Ş. yada Ltd.) ise %25 kurumlar vergisi öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri