Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Sermayenizi ve işin sürekliliğini düşünün. Şirket kuruluş aşamasında alacağınız kamu destek ve teşviklerini araştırın. Yaptığınız araştırmalara ek olarak, hızlı bir başlangıç için şahıs şirketi kurmak, uzun vade aşamalarında avantajlara sahip olmak için ise limited şirket kurmayı tercih etmek sizin için uygun olabilir.
Limited Şirket Nedir? Şahıs şirketlerinden sonra en çok kurulan şirket türü olan limited şirketler gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan şirket türleridir. Limited şirket türünde bir veya birden fazla gerçek kişi ile beraber tüzel kişilikler yani şirketler de ortaklık yapabilmektedir.
Limited şirketlerde %22 oranında kurumlar vergisi ödersiniz. Ortaklar/ortak kardan pay almak isterse bu durumda da %15 oranında vergi ödemesi gerekir.
Aslında şahıs şirketi ve limited şirketi için ödemeniz gereken vergi oranları birbirine benzer. Her iki şirket türünde de %1 ile %18 arası KDV vergilendirmesi mevcut.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'de LTD kuran yatırımcılar, genellikle küçük veya orta ölçekli işletme sahipleridir. Genellikle basit kayıt prosedürü ve işletme kolaylığı için bu kurumsal yapı tercih edilir. Fakat popülerlik kazanmasının asıl nedeni, vergi avantajı ve ortakların sınırlı sorumluluğu gibi faydalardan kaynaklanmaktadır.
Genç Girişimci Destek Koşulları
Vergi destek koşulu bağlamında genç girişimciler işe başladıkları tarihten itibaren 3 yıl boyunca vergi ödemelerinden muaf tutulur. Ayrıca mesleki, ticari ve zirai kazançlardan elde edilen yıllık 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisi ödenmez.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
Tasfiyeli olarak şirket kapatmak çok kolaydır. Limited ve anonim şirketler, mevzuata uygun olarak ve şirket ana sözleşmesindeki kararlar doğrultusunda kapatılır. Şirketlerini kapatmak isteyen yetkili kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Limited şirket için minimum sermaye 10.000 TL anonim şirket için de 50.000 TL'dir. İlk aşamada yatırımlar yapılacak, cihazlar alınacak, yüklü ithalatlar yapılacak ise ileride ödemelerde sıkıntı yaşamamak adına bu tutarların daha fazla olması gerekir.
İş kurmak isteyen genç girişimciler, kurulacak işletmesine 50 bin TL karşılıksız olarak alacağı destek ile makine, teçhizat, ofis giderleri, donanım, yazılım gibi başlıklarda harcama yapabileceklerdir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç İstisnasından faydalanmak. Mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olmak.
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
1 Ekim 2024 tarihine kadar, anonim şirketler en az 50.000 TL, limited şirketler de en az 10.000 TL ile kurulmaya devam edeceğinden; yeni sermaye tutarlarına intibak için mevcut anonim ve limited şirketlere en az 2 sene süre tanınacağını düşünmekteyiz.
Limited şirketin belirli bir sermaye gereksinimi yoktur, ancak en az 10.000 TL sermaye ile kurulabilir. Limited şirketin kuruluşu için T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan işletme açma ve faaliyet belgesi alınması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri