Sermaye koyma borcunu süresi içinde yerine getirmeyen pay sahibi, kural olarak ihtara gerek olmaksızın, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür. Lakin ana sözleşmede sermayenin ödenmesi için vade öngörülmemişse sermaye borcunu ödemeyen ortak ancak bu çağrı sonucunda temerrüde düşmüş olur.
Şirket, mütemerrit ortağa karşı, ödenmeyen pay değeri için icra takibi yapabilir, alacak davası açabilir. Vadesinde ödenmeyen sermaye nedeniyle şirket zarar uğramış, sözleşme yapamamış, fırsatları kaçırmış, faaliyette duraklama yaşamış ise bu zararlara ilişkin önceden ihtar yollamak şartıyla tazminat davası açılabilir.
Limited şirketlerde nakdi sermaye payları şirketin kuruluşunu takip eden yirmi dört ay içinde ödenebile- cektir. Değişiklik, sadece nakdi sermaye taahhüdü ile kurulan limited şirketlerin, sermaye şirketi olma özelliği ile bağdaşmayacak şekilde, yirmi dört ay süresince sermayesiz kalabilmesine neden olmaktadır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 332 uyarınca anonim şirketler asgari ellibin TL ile kurulmakta olup; TTK m. 344 uyarınca anonim şirketlerde, nakden taahhüt edilen payların en az yüzde 25'inin tescilden önce, kalan kısmının ise şirketin tescilini izleyen 24 ay içinde ödenmesi gerekir.
Mevcut pay sahipleri ise elde ettikleri rüçhan haklarını belirlenen tarihler arasında satabilir ya da rüçhanlarının bedelini ödeyerek sermaye artırımına katılarak hisse senedine çevirebilir. Bu işlem belirlene tarihler arasında yapılmazsa kişi rüçhan kullanım hakkını kaybeder.
İlgili 37 soru bulundu
Sermaye koyma borcunu süresi içinde yerine getirmeyen pay sahibi, kural olarak ihtara gerek olmaksızın, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür.
Rüçhan hakkını kullanmayan yatırımcılar, rüçhanlarını vade sonuna kadar satmazsa eğer zarara uğrar. Bu hak borsada işlem görerek de satılabilir.
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren anonim şirketler en az 250 bin TL, limited şirketler ise 50 bin TL sermayeyle kurulabilecektir. Semayesi belirtilen tutarın altında olan mevcut şirketler için ise bu aşamada sermaye artırımı yapma zorunluluğu bulunmuyor.
LİMİTED ŞİRKET HAKKINDA ÖZET BİLGİ:
Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır. MADDE:573-Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur.
Mesela 50 bin TL taahhüt edildiyse ancak ¼'ü olan 12 bin 500 TL'si ödendiyse ödenmemiş olan 37 bin 500 TL'lik sermaye 'ödenmemiş sermaye' olur. Şirket kuruluşlarında ve nakdi sermaye artışı yapıldığında ¼'ü ödenir, kalan tutarın da 24 ayda ödenmesi beklenir. 24 ay içinde kalan tutar ödenmezse yaptırımı olmaz.
Sermaye koyma borcunu bu süre içinde yerine getirmeyen pay sahibi, ihtara gerek olmaksızın, temerrüt faizi ödemekle yükümlü tutuluyor. Limited şirketlerde ise taahhüt edilen nakdi sermayenin tamamının 24 ay içerisinde ödenmesi yeterli görülüyor.
Limited şirket kaç yılda kapanır? Tasfiyeli ya da tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri 1 yıl sürer. Şirketler tasfiye kararının ardından sadece şirket kapatma işlemleri için 1 yıl daha varlıklarını devam ettirebilirler.
Şirket kuruluş sürecinde zamanı daha etkin kullanma imkanımız genişlemiş bulunmaktadır. Limited şirketler için sermayenin belirli bir kısmının bankaya yatırılması zorunluluğu kaldırılmıştır. (Anonim Şirketler hariçtir).
“Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.” Bu maddeden de anlaşılacağı üzere şirket bütün borçlarından kendi malvarlığıyla sorumlu olacaktır. Ödenmeyen kamu borçlarının da icra yoluyla şirket malvarlığından tahsili bu şekilde mümkün olacaktır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Sermaye borcunu tam olarak yerine getiren ortağın sorumluluğu sona ermektedir. Türk Hukukunda ortaklar, limited şirketin borçlarından şahsen sorumlu değildirler.
Taahhüt edilen sermaye, şirket hesabına ödenir. Hissedarlar, yönetim kurulunda görev almamak şartıyla kendi şirketlerinde SGK'lı olabilir. Hissedarlar, vergi ve amme borçlarından yatırdıkları sermaye kadar yükümlüdür.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
Sermaye Artırımı Ne İşe Yarar? Sermaye artırımı ile şirketin finansal faaliyetlerine ilişkin sermaye ihtiyacının karşılanması söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda şirketin borçlanmasının önlenmesinde ve karlılığın artırılmasında sermaye artırımı rol oynayabilmektedir.
Ancak böyle bir sınırlamanın esas sözleşmede öngörülmesine bir engel yoktur. Son olarak TTK uyarınca yönetim kurulunun sermayeyi artırma yetkisi süre bakımından 5 yıl ile sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla 5 yılın sonunda tekrar yetki verilmek istenirse esas sözleşmenin değiştirilmesi ve yetki süresi verilmesi gerekir.
Bu karar uyarınca en az sermaye tutarı; Anonim şirketlerde 50.000 TL'den 250.000 TL'ye. Limited şirketlerde 10.000 TL'den 50.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Rüçhan Hakkı Nasıl Satılır? Rüçhan hakkının kullanım süresi en az 15 en çok ise 60 gündür. Rüçhan hakkını kullanmak istemeyen hissedarlar bu haklarını hisse senedinden bağımsız olarak Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında satabilirler. Aracı kurumun mobil uygulaması üzerinden hisse senedi satar gibi rüçhan hakkı satılabilir.
Eğer buluşun birden fazla ülkede korunması istenirse, ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapılması tarihinden itibaren 12 aylik bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma konusunda bir haktan yararlanılabilir, buna rüçhan hakkı denir.
Rüçhan hakkına sahip olan kullanıcılar, rüçhan kuponu kullanım süresinin sonunda hesaplarında nakit bulunması halinde, bedelli sermaye artırımına otomatik olarak katılacaklardır. Hesabında yeterli nakdin yoksa, bedelli artırımına otomatik olarak katılamazsın. Böylece rüçhan hakların yanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri