Bu hadisin genel ifadesi, meleklerin de Allah'ı görmediklerinin delilidir. Alimlerin büyük çoğunluğuna göre, ahirette insanlar gibi cinler ve melekler de Allah'ı görürler...
Kuran'da meleklere imanın farz olduğunu bildiren birçok ayet vardır. Melekler nurdan yaratılmış, görünmeyen varlıklardır. Onlar, Allah'a kayıtsız şartsız itaat eder, O'nun emrinden çıkmazlar. Yalnızca Allah'ın izniyle hareket ederler.
Meleklerin isyan ve itiraz etme kabiliyetleri yoktur.
Ancak, hikmetini anlayamadıkları olay ve hâdiselerin hikmetlerini merak edip sormaları mümkinattandır. Bu durum meleklerin fıtratına zıt değildir.
42 Enbiyâ, 21/19,20. 43 Nahl, 16/50. 44 Tahrim, 66/6. 6- Melekler Allah‟tan korkarlar. 7-Kur‟ân Meleklerin günahlardan uzak ve mâsum varlıklar olduğunu ifade etmektedir. Melekler Allah‟a isyan etmezler, asla O‟nun emrinden çıkmazlar.
Meal (Kur'an Yolu) Hani rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Biz seni övgü ile tesbih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?” dediler. Allah “Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurdu.
İlgili 20 soru bulundu
Ayrıca halk arasında yapılan ve değişik usluplarla cin çağırmakla cinler gelmeyeceği gibi melekler de gelmez. Melekler nurani ve hayır üzerine yaratılan varlıklardır. Bir yerde ibadet edilirse, Kur'an-ı Kerim okunursa, Allah'ın ismi zikredilirse o meclise melekler gelir.
Melekler nurdan yaratılmış lâtif cevherler, ruhanî varlıklar oldukları için, aslî hüviyetleri ve gerçek mâhiyetleri ile insan gözüne gözükmezler. Görme kabiliyetimiz, melekleri görebilecek şekilde yaratılmamıştır.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Peygamberlerin korkusu hepsinden çoktur. Nitekim Peygamber efendimiz: "Allah'ı en çok tanıyanınız, Allah'tan en çok korkanınızdır. Ben ise O'ndan en çok korkanınızım."(8) buyurmuştur. Kâinattaki canlı ve cansız bütün varlıklar Allah'tan korkar.
Kur'an-ı Kerim'de açıkça belirtilmiş olan meleklerin varlığına ve özelliklerine dair bilgiler bulunmaktadır. - Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır. - Yeme içme uyuma evlenme gibi ihtiyaçları bulunmaz.
- Melekler bize her an sevgi işaretleri gönderir, her an doğru yolu fısıldar. Art arda gördüğümüz sayılar, tüyler, yerde bulduğumuz metal paralar, meleklerin sevgi işaretleridir.
Cenab-ı Hak kendisini zikreden kulları hakkında meleklere muhtelif sorular sorup onlardan cevaplar almak suretiyle âdeta onlara, "Görüyorsunuz ya, kullarımın arasında işte böyleleri de var. Onlar beni zikretme hususunda meleklerden farksızdır." demiş olmaktadır.
Melekler de nefis yani can, ruh sahibi varlıklar olduklarından ayetin hükmüne göre onlarda öleceklerdir. Fakat ölümleri kıyametin kopma âlâmetlerinin başladığı zamandır. Her bir varlığın kıyamet vaktinde ölmesi o varlıkta vazifesi olan meleğin görevini bırakması anlamına gelir.
İblis'in cennetten düşmeden önce Lucifer idi. Bazı bilginler, İblis'in Hristiyan doktrinini desteklemek için Hezekiel'in Aden'deki kerubini kullanırlar.
Ayrıca, rüyamızda gördüğümüz ve dilini bilmediğimiz bir kimseyle konuşmakta hiçbir zorluk çekmeyiz. Rüya gibi bir âlemde bizlere bu özelliği veren Allah, ruhani varlıkları olan meleklerine de her şeyi anlayacak ve her şeye uygun ilhamı verecek bir özellik vermiştir. Demek ki, meleklerin dil problemi yoktur.
Allah: "Defol oradan, sen artık kovulmuş birisin. Din gününe kadar lanetim senin üzerinedir" dedi." (Sad 38/75-78) Aldığı Ceza "Ona, " İn oradan, orada büyüklenmek sana düşmez, defol, sen alçağın tekisin" dedi.
Allah, sevilmesi gerekendir; korkulması gereken değildir. Zaten, Allah'a olan sevgi kişide oluşmuşsa, Allah'ın emir ve yasaklarını uygulamak ve yasakların hikmetini kavramak kolay olacaktır. Allah'ı gereği kadar tanıyan kişi, Allah korkusunu itici değil gerekli olan bir durum olarak görecektir.
“Andolsun ki sizi biraz korku, açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azalma ile imtihan ederiz, deneriz. Sen sabredenleri müjdele.”
Allah korkusu, insanı Allah'ın razı olmayacağı bir tavır içerine girmekten sakındırır. Bu korku Allah'ın azabından uzaklaştıran, cennetine yaklaştıran bir korkudur. Çünkü bu korkuyla birlikte insan, cehennemdeki sonsuz dehşetten kurtulacaktır. Allah korkusu insanı son derece üstün bir ahlak seviyesine ulaştırır.
İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
Melekler insanlara gözükür mü? İnsanların melekleri görmesi mümkün müdür? Peygamber Efendimiz (asm) Cebrail'i (as) gerçek suretiyle görmüş müdür? Melekler insanların duyu organlarıyla algılanamayacak nitelikte olan nuranî, latif maddelerden yaratıldıkları için asli suretleriyle görmemiz mümkün değildir.
7-Rahmet melekleri bir insan namaz kıldığında namaz kıldığı hal ve oturuşunu koruduğu müddetçe ona hayır dua ve istiğfarda bulunurlar. Bu o şahıs yerini terk edinceye kadar devam eder.
Melek, Allah tarafından yaratılmış, erkeklik ve dişilikleri olmayan ve Allah'a itaatten ayrılmayan nuranî bir varlıktır. Melekler, duyu organlarıyla algılanabilecek maddî bir yapıya sahip olmamaları yönüyle gayb âlemine ait varlıklardır.
Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Bu meleklerden dört tanesi, büyük melekler veya dört büyük melek olarak anılır. Bunlar: Cebrâil, Mikâil, İsrafil ve Azrail'dir. Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri