Kırklareli İli'nin en büyük yerleşim yeri olan İlçemizin toplam alanı (984) km.2 olup, İlçe merkezinin denizden yüksekliği (30) metredir. İklim genel olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ile yağışlı ve soğuktur.
Çorlu, Çerkezköy, Edirne ve Tekirdağ'dan sonra Doğu Trakya'nın beşinci en büyük yerleşim yeridir. Kırklareli'nin güneyinde, sanayisi ve tarımı ile öne çıkan Lüleburgaz, söz konusu ilin en büyük ve en gelişmiş ilçesidir.
Kırklareli ilinin ilçeleri: Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize'dir. Babaeski: İl Merkezine 37 km.
Lüleburgaz tatlısı ve bakla çorbası da yöreye özgü yemekler arasında yer almaktadır. Lüleburgaz'a gidildiğinde mutlaka yoğurtlu labada, borani ve manca gibi yemekler yenilmelidir. Tarla yemeği olarak bilinen bu lezzetin yanında papaz yahnisi ve pilavlı dolma da Lüleburgaz'da çok sık tüketilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Terbiye edilmiş işkembe çorbası, borani, manca, papaz yahnisi gibi farklı lezzetleri bölgede tatmanız mümkündür. Dilerseniz Lüleburgaz otellerinde konaklarken kendinize bir program hazırlayıp yörede tadacağınız lezzetleri, göreceğiniz yerleri gün gün planlayabilirsiniz.
Oldukça kalabalık olan ilçe, Trakya'da büyük bir alanı kaplar. 150 bine yakın nüfusu vardır. Yazları oldukça sıcak, kışları fazlası ile soğuktur. Lüleburgaz, her açıdan kendini fazlası ile geliştirmiş bir ilçedir. Hatta Kırklareli şehrinin en gelişmiş ilçesi olarak bilinir.
Tekirdağ,Edirne,Kırklareli
Türkiye'nin en pahalı şehirleri arasında 5. sırayı da Trakya şehirleri Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli alıyor. Bu üç şehrin puanı 103.2.
Bizansın taht mücadeleleri, Trakya topraklarındaki egemenliğini iyice zayıflattı. Bu dönemdeki Bizans-Osmanlı ilişkileri, Trakya'nın Osmanlılar tarafından fethini kolaylaştırmıştır. Murad döneminde fethedilen Lüleburgaz, 1879'a kadar Vize sancağına bağlı kalmıştır.
Kırklareli, Karadeniz'de kumsalları nitelikli 60 Km. lik kıyı şeridine sahiptir. İl'in Karadeniz'e kıyısı olan iki ilçesi Demirköy ve Vize'dir. Kıyı kullanımına elverişli plajları ise İğneada, Beğendik, Limanköy, Kıyıköy ve Kasatura ile bu yerleşmelerin arasında kalan alandır.
Lüleburgaz Trakya'nın Ergene çukuruna kurulmuştur. E-80 Karayolu'nda merkezi konumda bir ilçedir. İlçe toprakları düz ve engebesiz bir arazidir.
Trakya ve Lüleburgaz mükemmel doğası sayesinde birçok Kır Konseptli Projeye ev sahipliği yapmaktadır. Trakya'nın kentlere yakın köylerinde oluşturulan bu yaşam alanları insanlara kent konforunda doğa yaşamı imkanı vermekte olduğundan oldukça rağbet görmektedir.
Bunun nedeni ilin mübadele ve muhaceret yoluyla Balkan ülkelerinden aldığı göçtür. 1940-1945 yılları arasında II. Dünya Savaşı nedeniyle Kırklareli'nin nüfusu azalmış, 1950-1955 arasında ise yeniden yurt dışından gelen göçmen aileler ile nüfus artmaya başlamıştır.
Kuzeyden 159 km sınır uzunluğu ile Bulgaristan, doğudan 58 km. kıyı uzunluğu ile Karadeniz, batıdan Edirne, güneydoğudan İstanbul, güneyden ise Tekirdağ illeri ile çevrilidir.
TÜİK, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarını yayınladı. 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla gerçekleştirilen nüfus sayımında Lüleburgaz'ın nüfusu binde 5.5 artış göstererek 153 bin 27'ye yükseldi. Nüfusun 123 bin 889'unu ilçe merkezi oluştururken 29 bin 138 kişi de Lüleburgaz'a bağlı belde ve köylerde yer aldı.
Kırklareli nüfusunun yaklaşık %70'i il ve ilçe merkezlerinde, %30'u belde ve köylerde ikamet etmekte; merkez ilçede 105.525, Lüleburgaz'da 153.027 kişi yaşamaktadır (TÜİK, 2021).
NÜFUS (31.12.2022 itibarıyla)
Kırklareli nüfusu bir önceki yıla göre 2.984 artmıştır. Kırklareli nüfusu 2022 yılına göre 369.347'dir. Bu nüfus, 187.041 erkek ve 182.306 kadından oluşmaktadır.
Kırklareli merkezinde de karasal iklim hakimdir. Yıldız Dağlarının kuzeye bakan kesimlerinde Karadeniz iklimi görülür. Buna bağlı olarak yazlar serin, kışlar ise soğuktur. Denizden uzak iç kesimlerde ise karasal iklim görülmektedir.
Kırklareli'ne özgü Kırklareli Köftesi de İlin lezzetleri arasındadır. -Kümes hayvanlarından yapılan yemekler: Lahana turşusu ve pirinç ilave edilerek yapılan kalle yemeği, un ile yapılan tavuk bulamacı, pirinç katkılı tavuk kapama ve hindi kapamadır.
Kırklareli'de gezecek birçok tarihi yer ve doğal güzellik var. Hızırbey Camii, Kadı Camii, Vize Küçük Ayasofya Camii, Babaeski Köprüsü, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Kıyıköy Aya Nikola Manastırı ve Dupnisa Mağarası Kırklareli'nin mutlak görülmesi gereken yerlerinden…
Başakşehir'de vale olarak çalışan Ogün Tekin'i öldüren, emniyet güçleri tarafından aranırken “dur” ihtarına uymayıp polisle çatışan 4 kişi, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yakalandı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kırklareli, 'deprem riski' bulunmayan iller arasında gösterildi.
Bugünün Hava Kalitesi-Lüleburgaz, Kırklareli
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri