Gayrimenkul alım satımı, e-Devlet Kapısı'ndaki Tapu Takas İşlemleri dijital hizmeti ile artık daha güvenli. İşlem yapmak isteyen alıcı ve satıcı tapu dairesinden almış oldukları e-ödeme numaraları ile Tapu Takas İşlemleri hizmetine girerek işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirler.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Tapu maliki, tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, imza aşamasına getirilir.
Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu ve kadastro başvurularının, 18 Mart'tan itibaren koronavirüs tedbirleri kapsamında "Web Tapu" sistemi üzerinden (https://webtapu.tkgm.gov.tr) online olarak yapılması kararını aldı.
Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri birime teslim eder. Tapu dairesi, devir teslim işleminin tamamlanacağı tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirmelidir. Alıcı ve satıcı, tapu harcının ödemesi yapılır ve gerekli belgeler teslim alınır.
İlgili 31 soru bulundu
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Paylaş: Gayrimenkul alım satımı, e-Devlet Kapısı'ndaki Tapu Takas İşlemleri dijital hizmeti ile artık daha güvenli. İşlem yapmak isteyen alıcı ve satıcı tapu dairesinden almış oldukları e-ödeme numaraları ile Tapu Takas İşlemleri hizmetine girerek işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirler.
Tapu devirleri başka şehirlerden de gerçekleştirilebilmektedir. Evet, tapu devrini başka tapu müdürlüklerinden de Web Tapu'dan randevu aarak ve yapacağınız işlemi bildirerek gerçekleştirebilirsiniz. Başvurduğunuz tapu müdürlüğü gerekli sözleşmeleri düzenleyerek size randevu verecektir.
Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak. Başvuru esnasında, satışı yapılacak taşınmaz seçilecek.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
https://portal.tkgm.gov.tr adresinden E-Devlet şifresiyle giriş yapıldıktan sonra sahip oldukları gayrimenkulleri görebilecekler. Satışı yapılmak istenen taşınmazı karşı tarafında görüntüleyebilmesi ve işlem başlangıcı için “yetki ver” seçeneği kullanılacak; “işlem yap” seçeneği ile işlemleri başlatılabilecek.
Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilerek yapılabileceği gibi online randevu alınarak da başvuruda bulunulabilir. Buna ek olarak tapuya randevuyla gidilmesini öneririz.
E-Devlet üzerinden tapu beyanı yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine tıklayıp T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Vatandaşlar; sisteme alıcı ve satıcının T.C. kimlik numarası, e-devlet şifresi, telefon numarası ve tapu müdürlüğü ismini giriyor. Sonrasında tapu müdürlüğü tarafından harç miktarı hesaplanıp vatandaşlara bildiriliyor. Vatandaşların ücretlerini yatırmalarının ardından web tapu randevu saati SMS ile iletiliyor.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir. o Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Burada ayrıca vurgulamak gerekir ki tapu satış işleminin yapılabilmesi için söz konusu taşınmazın sahibinin tapu belgesinin aslı ya da fotokopisini hazır bulundurması gerekir. Tapu satış işlemlerinde gerekli olan bir diğer evrak DASK Zorunlu Deprem Sigortasıdır.
E-Devlet portalı üzerinden vatandaşlar SGK dökümü, sabıka kaydı, öğrenci belgesi, miras sorgulama, IMEI sorgulama ve KYK başvurusu gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirebiliyor. E-Devlet'e giriş yapmak için e-Devlet Kapısı Devletin Kısayolu | www.türkiye.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Mirasçılar oybirliğine vardığında satış işlemi gerçekleştirilebilir. Tapu intikal ve satış işlemleri aynı anda yapılamasa da aynı gün içerisinde yapılabilir. İlk olarak intikal işlemi ardından satış işlemi yapılır. Yani intikal yapılmadan satış işlemi yapılamaz.
Yargıtay tarafından verilmiş ve yerleşik hale gelmiş birçok kararda, tapuya kayıtlı olmayan taşınmazların devrinin menkul mallarda olduğu gibi zilyetliğin alacaklıya devri yoluyla gerçekleştirileceği ifade edilmiştir.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri