Pek çok hastalığın tanısında kullanılan radyolojik incelemeler, radyolog diğer bir deyiş ile radyoloji uzmanı tarafından yapılır. BT olarak kısaltılan, bilgisayarlı tomografi de radyoloji ana bilim dalı tarafından sıklıkla kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.
Bilgisayarlı tomografiye hangi bölüm bakar? Bilgisayarlı tomografi ile radyoloji bölümü ilgilenmektedir. Radyoloji hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan bir tıp dalıdır. Ayrıca vücut içi görüntüleri elde etmek için röntgen, manyetik rezonans(MR) ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerden yararlanır.
Bilgisayarlı Tomografi Sonuçları
Radyoloji uzmanı bu görüntüleri yorumlar ve rapor gönderir.
Tomografi sonuçlarını E-Nabız üzerinden öğrenebilmek için sisteme girmeniz gerekir. Burada Radyolojik Görüntülerim menüsüne tıkladığınızda karşınıza E-Nabız Tomografi Sonuçları kısmı çıkmaktadır. Buradan anlık olarak sonuçları öğrenebilirsiniz.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır. Doktor, bir kontrol randevusunda sonuçları hastayla paylaşır.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de bin 200 hastane arasında sadece 17 hastanede bulunan HIMS 6 Dijital Hastane Belgesi'yle artık MR, Tomografi ve Patoloji sonuçları hastalara SMS yoluyla bildiriliyor. Cep telefonlarına indirilecek uygulama ile bütün laboratuar sonuçları, radyoloji sonuçları raporlarıyla birlikte alınabilinecek.
Hastanede yaptırmış olduğunuz tüm tahlil sonuçlarını evinizden rahatça öğrenebilirsiniz. Tahlil sonuçlarını online olarak öğrenmek için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) sistemine giriş yaparak, e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
https://enabiz.gov.tr/ resmi internet sitesi üzerinden açılan sayfada T.C. kimlik numaranızı ve e-Nabız şifrenizi girerek giriş yapın. Eğer e-Nabız şifreniz yoksa bir kayıt oluşturarak ya da e-Devlet üzerinden giriş yaparak sisteme giriş yapabilirsiniz. Daha sonra sonuçlar bölümünden pataloji sonucuna öğrenebilirsiniz.
Özellikle sarımsak radyasyonu vücuttan atmak için ilk tercih edilen yiyeceklerden olmalıdır. Antibiyotik etkisi ile birlikte vücuda tomografiden kaynaklı olan girmiş radyasyonların atılmasını sağlar. Bunun için sabahları aç karnına bol bol sarımsak tüketilmesi doktorlar tarafından da önerilmektedir.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Radyodiagnostik uzmanı Dr. Tahsin Güneysu da anjiyo yapan tomografiler için yılda en fazla 50 mSv doz uyarısının yapıldığını belirterek, “Bu da 25 kez koroner tomografi çektirmek demek. Tabii bu sayı düşük doz kullanılan 256 kesitli tomografi için geçerli. Normal bir tomografide hasta yılda 5 kez yaptırabilir” dedi.
Radyoloji, hastalıkları teşhis etmek için vücudun içi yapı görüntülerinin yorumlandığı tıbbi bir uzmanlık alanıdır. Hastalığın tanı ve tedavisi amacıyla radyasyon, yüksek frekanslı ses dalgaları veya çok güçlü manyetik alanlar kullanılarak vücudun iç yapısına ait görüntüler elde edilmektedir.
Radyoloji Uzmanı (Radyolog) Ne İş Yapar
Radyologlar hastalıkların teşhis ve tedavisinin görüntülerini okuyup yorumlayan doktorlardandır. Bu doktorların anatomi ve patoloji bilgilerinin de yüksek olması lazım. Radyologlar, radyolojinin bazı dallarında uzmanlaşabilirler.
Röntgen: Vücut yapılarının ve özellikle kemiklerin, röntgen ışınları (X ışınları) kullanılarak görüntülenmesi yöntemidir. Panaromik röntgen: Diş ve ağız hastalıkları alanı için tercih edilen, ağız içinin tam anlamı ile görüntülendiği radyoloji yöntemidir.
Kan tahlilleri en geç 2 iş günü içinde sonuçlanır. Detaylı kan tahlillerinin sonuç süresi bir haftayı bulabilir. İdrar örneği alınarak yapılan idrar tahlilleri genel olarak aynı günde ya da ertesi gün sonuçlanır. Kardiyoloji tahlilleri anlık çekimlerle yapılması nedeniyle aynı gün içinde sonuçlanır.
Sonuç öğrenmek için ayrı bi randevu almam mı gerekiyor? Öyle değil. Aynı bölüme 10 günde bir randevu alınabilir. O sebepten kontrol için yada sonuç göstermek için gittiğinde sadece sonuç gösterme iin sıra numarası alıp gidebilirsin.
Centipat. E-nabızdan MR sonucunu ve raporunu görüntüleyebilirsin. Sonuç çıkınca e-randevu al doktora kontrol eder sistemden.
Genellikle hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Çekim yaklaşık 3 dakika sürer.
Vatandaş olarak görüntülerime nasıl erişebilirim? Kişisel E-nabız hesabınıza giriş yaptıktan sonra Görüntülerim bölümünden tüm hastanelerde çektirdiğiniz radyoloji görüntülerine ulaşabilirsiniz.
Mr görüntülemesi sonrası, radyoloji teknisyenleri görüntüleri radyoloğa iletirler. Görüntüleri inceleyen radyologlar bulguların raporunu hazırlarlar ve emarı isteyen doktora iletilirler. Hayati tehlikeye neden olabilecek bulguların görülmesi durumunda acil olarak haber verilir ve en kısa sürede raporlar incelenir.
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar. Bilgisayarlı tomografi taraması daha geniş alanların çekimine uygunken, emar daha bölgesel çekimler (servikal mr, diz mr benzeri) için uygundur.
Kanserin tam tanımı olan bu anarşik çoğalma, kanser hücrelerinin bir enerji kaynağı olarak çok fazla glikoz (şeker) tüketmelerine yol açan güçlü bir metabolik aktivite gerektirir. İşlem genellikle 20 ila 30 dakika sürer. Ağrılı değildir, gürültülü değildir ve anestezi gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri