Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir.
LGS yüzdelik dilim, bir öğrencinin LGS sınavında aldığı puana göre, sınava giren tüm öğrenciler arasında kaçıncı sırada olduğunu gösteren bir değerdir. Yüzdelik dilim, öğrencinin sıralamasının 100 ile çarpılıp, sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
Yüzdelik Dilim Nedir? Yüzdelik dilim, sınava giren aday sayısının 100'e bölünmesidir. Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor.
Türkiye geneli yüzdelik dilim ise tüm ülkede sınava giren öğrenciler içerisinde öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puan ile elde ettiği başarı sıralamasını ifade etmektedir.
Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
%10'luk dilime girebilmeniz için müfredatınızdaki almanız gereken tüm dersleri alıp, başarmanız gerekir. Bu derslere ortak zorunlu dersler de dâhildir. Bu sebeple başarısız dersiniz olduğu için %10'luk dilime giremezsiniz.
Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.
Tercihlerde genel yüzdelik mi yoksa il yüzdelik mi kullanılır? Tercih yaparken öngörü olması amacıyla baktığımız okulların 2021 yılı taban yüzdelik dilimleri genel yüzdelik dilimdir ve merkezi yerleştirmede iller arası hareketlilikte olabileceği için genel yüzdelik dilim kullanılmalıdır.
Yüzde 10 başarı değerlendirmesinde bakılan yarıyıl sonunda dönem ortalamasına göre öğrenciler belirlenir. Dönem ortalaması 2,00 altında olan öğrenci değerlendirmeye alınmaz. Öğrencinin değerlendirmenin yapıldığı dönem ve önceki dönemlere ait bütün derslerini almış ve başarmış olmalıdır.
Doğru tercih yapabilmek için yüzdelik dilimler esas alınmalı. MEB sınavla girilecek okullar için 10 tercih hakkı sunuyor. Yüzde 5'lik dilimdeki bir öğrenciyi örnek alırsak, yüzde 3'lük dilimden başlayarak yüzde 10'luk dilime kadar tercih yapabilir.
Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.
Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.
2024 LGS Kaç Kişi Girecek? 2023 LGS'ye 1 milyon 246 bin 465 öğrenci başvururken, sınava 1 milyon 30 bin 195 öğrenci girdi. 2024'te LGS'ye kaç kişinin gireceği başvurulardan sonra netleşecek. Fakat sınava 1 milyonun üzerinde öğrencinin gireceği ön görülmektedir.
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Diğer bir deyişle adayın Türkiye genelinde veya ilde kaçıncı olduğunun yüzde olarak ifade edilmesidir.
Türkiye'nin en yüksek puanla öğrenci alan Galatasaray Lisesi, 2023 yılında da sınavla öğrenci alan liseler arasında yer almakta. Galatasaray Lisesi taban puan 2022-2023 öğretim yılı merkezi yerleştirme puanı 500 olmuştu.
LGS tercih listelerini hazırlarken okulların taban puanları yerine yüzdelik dilimlerini dikkate almakta yarar var. Uzmanlara göre yüzde 1'lik dilimdeki bir öğrencinin yüzde 3'lere kadar tercih yapması yeterli ancak yüzdelik dilimler düştükçe açıkta kalmamak için tercih makasını geniş tutmak gerekiyor.
İKİNCİ ÖĞRETİMDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN BÜTÜN DERSLERİ EN AZ DD İLE GEÇMELERİ VE KENDİ SINIFLARINDAKİ EN BAŞARILI %10'LUK DİLİME GİRMELERİ DURUMUNDA TAKİP EDEN DÖNEMDE 1. ÖĞRETİM HARCI ÖDEMESİNİ AMAÇLAYAN BİR SİSTEMDİR.
Gelelim “Yüzde 10'luk dilim” konusuna. Özetle: ikinci öğretim de okuyan bir öğrenci dönem sonu başarı sıralamasında bölüm mevcudunun %10'luk dilimine girerse ödediği harç ücreti kendisine iade edilir.
LGS tercihleri yaparken genel yüzdelik dilim daha çok önemlidir. Puanlar her sene değişiklik gösterebilir fakat yüzdelik dilimlerde değişiklik çok az olur. Sınav sonuç belgesinde genel yüzdelik dilim ve il yüzdelik dilimi şeklinde iki adet sonuç yer alır. Bu ikisinden genel yüzdelik dilime bakılır.
Şurada Paylaş! LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR? Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercihte bulunabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihi gerçekleştirebilecek.
İşte detaylar... LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR 2023? Bir adaya yerel yerleştirmede 5, merkezi yerleştirmede 10 ve eğer yapıyorsa yatılı yerleştirmede ise 5 olmak üzere en çok 20 tercih hakkı verilmişti. Bu yıl da LGS terci sayısının aynı olması bekleniyor.
LGS sınavı liselere geçiş için önemli bir adımdır. Bu sınavda başarılı olmuş bir öğrenci iyi bir lisede okuma şansı yakalar. Ayrıca üniversite sınavlarındaki başarı yüzdelerine de okuduğunuz lise büyük bir rol oynar. Bu açıdan da LGS sınavı son derece önemlidir.
Hayır. Okul puanı LGS puanına dahil edilmiyor. Dolayısıyla öğrencinin ortaöğretim puanı LGS puanına herhangi bir etkide bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri