Karabiber, acı toz biber, kişniş, köri ve kimyon baharatlarının yanı sıra; yulaf ezmesi, galeta unu, soğan, sarımsak, maydanoz, tuz ve toz şeker gibi yardımcı malzemeler içermektedir.
Öncelikle derin bir kabın içine aldığımız kıyma, yumurta, süt, un , kimyon, karabiber, tuz, rendelenmiş soğanı en az on dakika yoğuruyoruz. İyice harmanlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde toplar oluşturuyoruz. Buzdolabında biraz dinlendirdikten sonra kızgın yağda kızartıyoruz.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Derin kasenin içine 500 g köftelik az yağlı kıymayı 1 paket (41 g) köfte harcını ve 1/2 su bardağı (100 ml) suyu koyun. Karışıma 1 yumurta kırıp harç kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Harca şekil verdikten sonra yağsız tavada, fırında, ızgarada veya mangalda pişirip sıcak olarak servis edin.
İlgili 21 soru bulundu
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
1 tane soğan rendelenir, kıyma, soğan ve baharatlar bir kaba konulur. Bayat ekmekler ufalanır ya da robotta çekilir onlar da malzemelerin içine katılır. Bütün malzemeler 5 dakika kadar yoğurulur. İnce ince doğradığımız maydanozlar yoğurduğumuz harcın içine katılır ve 1- 2 dk daha yoğurulur.
En lezzetli anne usulü kuru köfte için ihtiyacınız olan malzemeler iyi kalitede dana kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, zeytinyağı ve köfte baharatları olacak. "Ev köftesine ne konur?" derseniz de en sevilen baharatlar kimyon, yenibahar, tuz ve karabiber olsa da arzuya göre farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.
İnce bulgur ile de köfte yapabilirsiniz. Yarım kilogram kıymaya bir fincan ince bulgur eklemeniz yeterli olacaktır. Rendeleyeceğiniz soğanın suyuyla ıslanan bulgur, köfteye o mükemmel kıvamı verir. Bir başka alternatif ise patates.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Kasap köfte harcı içeriğinde sarımsak tozu, soğan tozu, pul biber, karabiber, kekik, acı ve tatlı toz biber, kimyon ve kişniş gibi baharat bulunduruyor. Bu baharatın tümüne ait aromatik ve tatsal özellikler, enfes lezzette kasap köftesini kolaylıkla hazırlamanızı mümkün hale getiriyor.
Paket içerisinden çıkan 10 adet uzman kasap tekirdağ köfteyi yüksek ısıda olan döküm ızgara tavaya ekleyin. Her bir tarafını 2'şer dakika pişirdiğiniz köfteleri arzu edilen garnitür ile sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.
Kıymayı derin bir kaba alın ve içerisine soğanı rendeleyin. Üzerine ıslattığınız ekmekleri, yumurtayı, dövülmüş sarımsağı, tuzu, kırmızı biberi, karabiberi, kimyonu, kekiği ve dilerseniz ince kıyılmış maydanozu ekleyip iyice yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlak veya oval köfteler hazırlayın.
Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
"Köftecilerdeki köfteler neden daha yumuşak ve lezzetli oluyor?" diye soruyorsanız, cevabı maden suyunda! Çünkü maden suyu ile yapılan köfteler soda sadesinde çok daha az yağ çekiyor, köfteler puf puf oluyor. Soda, sadece köfte değil, pek çok kızartma yemeğinde de bu amaçla kullanılıyor.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri