Her bir konutun çıkartılan 1 metrekare fiyatları toplanır ve referans alınan konut sayısına bölünür. Bulunan 1 metrekare fiyatı, rayiç bedeli hesaplanacak evin metrekaresiyle çarpılır. Bulunan sonuç evin rayiç bedeli olarak kabul edilir.
Arsa Rayiç Bedeli Hesaplaması
Arsaların satış bedelleri toplam metrekareye bölünür ve metrekare başına rayiç bedel tespit edilir. Metrekare başına belirlenen rayiç bedel işleme söz konusu olan arsanın metrekaresi ile çarpılarak arsanın rayiç bedeli hesaplanır.
Arsa birim değeri, ilgili arazideki birim başına düşen fiyat anlamına gelir. Arsanın, sahibi olan kişiye hangi ölçüde kar sağlayacağı ve getireceği gelir miktarı arsa birim değeri ve arsa değeri hesaplamaları sayesinde tespit edilebilmektedir.
Rayiç, kelime anlamı olarak bir malın piyasa değeri anlamına geliyor. Bu sebeple de rayiç bedeli; satılacak, vergisi ödenecek ya da sigorta ettirilecek mal ya da taşınmazın güncel değerini ifade ediyor.
Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür, Çıkan sonuç, rayiç bedeli belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır. Buradan çıkan sonuç da metrekare başına çıkan rayiç bedeli ifade eder.
İlgili 18 soru bulundu
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
Arsanın bulunduğu cadde için takdir komisyonunca 2022 yılından itibaren uygulanmak üzere takdir edilen asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri 200,00 TL'dir.
Tapuda yapılan işlemlerde evin satış bedeli, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında olarak gösterilmemelidir.
Bir gayrimenkulün satış fiyatı, belediyeler tarafından rayiç bedel olarak belirleniyor. Tapudaki işlemlerde hem gayrimenkulü satan hem alan kişi, bu değer üzerinden emlak vergisi ödüyor.
vatandaşlardan istenen Emlak Rayiç Değeri / Rayiç Değer Belgesini, Belediyeye gelmeden alabilecekleri bir altyapı oluşturuldu. Emlak Rayiç Değeri Belgesi E-Devlet Kapısı'ndan Alınabilecek.
Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre Haziran 2023 itibarıyla Türkiye'de arazi, bağ, bahçe ve tarım alanlarında satılık birim metrekare fiyatları 330 TL oldu, son bir yıl içerisinde fiyatlar yüzde 119 arttı. 2023 yılının başından bu yana artış ise yüzde 34'e ulaştı.
Arsanızın değeri, arsanın içinde bulunduğu bölgede sosyal imkanlar, fiziksel koşullar, ulaşım olanakları ve diğer avantajlı durumlar ne kadar artarsa, o kadar artar. Arsanızın çevresindeki inşaatlar ve projeler, arsanızın değerinin artışını destekler. Göç alan ve kentleşmenin kaydığı bölgeler mutlaka değerlenir.
Arsa için belirlenen rayiç bedel sorgulaması ise gayrimenkulun tapu bilgilerinden veya bağlı bulunduğu belediyeden telefon aracılığı ile sorgulanabilir.
Rayiç bedel, bir gayrimenkulün piyasadaki alım satım bedelini ifade ediyor. Tapuda beyan edilen tutarın üzerinden ise yüzde 4 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Satış işleminde daha az tapu harcı ödemek için bu bedel düşük gösterilebiliyor.
RAYİÇ BEDELE YENİ AYAR!
Tabi bu kısım kanuni bazı düzenlemelere ihtiyaç duyuyor. Tapu dairelerinde harca esas bedelin asgari tutarı taşınmazın belediyede gözüken rayiç değerine bağlıdır. 2023 yılında emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61.46 seviyesinde artırıldı.
Arsa fiyatı belirleme araçları
Tapusor.com üzerinden ada parsel numarası girerek ya da harita üzerinden gayrimenkulünüzü bularak fiyat belirleme işlerinizi hızlıca yapabilirsiniz. Genel durum sekmesi altında bulunan 'Arsa' butonunu tıkladığınız takdirde size bölgedeki genel arsa metrekare fiyatı hakkında bilgi verir.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Tapu Harcı: Bilindiği üzere gayrimenkul satışlarında beyan edilen değerin %4'ü tapu harcı olarak alınmaktadır (1 Nisan 2019'a kadar bu oran %3 olarak uygulanmaktadır). Gayrimenkul satış bedelinin eksik beyan edilmesi halinde ise eksik bildirilen kısmın %4'ü kadar tapu harcından kaçınılmış olacaktır.
Rayiç bedelinizi belirledikten sonra alıcı ve satıcı ayrı ayrı %2 tapu harcını tapunun anlaşmalı olduğu bankaya tapu döner sermaye bedeli ile birlikte yatırıyor. Harçlar yatırıldıktan sonra gerekli evraklar ile tapuya başvuruda bulunuyorsunuz.
Bundan dolayı yanlış bilgi veren kişilerin alacağı tapu rayiç bedeli cezası, faiz işleminden de geçirilmektedir ve aradaki fark tahsil edilmektedir. Farklı cezalara ek olarak ödenmesi gereken asıl harç miktarının %25'i oranında ceza kesilmektedir.
Gayrimenkul sahibinden istenen tapu devir teslim belgeleri (2021) şunlardır: Tapunun aslı veya fotokopisi. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (TC kimlik numarası görünmeli) İlgili belediyeden alınmış gayrimenkulün emlak değerini yani rayiç bedeli belirten belge.
Emlak vergisi artış oranı, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2023 yılı vergi değerleri, 2022 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%122,93/2=) %61,465 (altmış bir virgül dört yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır.
Her konutun metrekare başına belirlenen fiyatları toplanır ve referans olarak alınmakta olan konut sayısına bölünür. Hesaplanmış olan bir metrekare fiyatı tapu rayiç bedelini öğrenmek istediğiniz evin toplam metrekaresiyle çarpılır ve çıkan sonuç evin tapu rayiç bedeli olarak baz alınır.
Vergi değeri: Madde 2 – Vergi değeri, Emlak Vergisi mevzuuna giren bina, arsa ve arazinin rayiç bedelidir. Rayiç bedel, bina, arsa ve arazinin beyan tarihindeki normal alım satım bedelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri