Ayak tabanında deri sertleşmesi, ayakların sürekli olarak baskıya maruz kaldığı durumlarda ortaya çıkabilen bir sorundur. Bu durum, genellikle aşırı ayak yüklemesi, yanlış ayakkabı seçimi, yürüyüş bozuklukları veya ayaklardaki anatomik yapısal farklılıklar gibi nedenlerden kaynaklanır.
Basış bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan hiperkeratoz için bireylerin ayak ve bilek cerrahisi uzmanlarına yönlendirilmesi gerekir. Bununla birlikte hiperkeratozun ortadan kaldırılması için tabandaki derinin inceltilmesi ve keratin dokunun temizlenmesi gerekir.
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
İlgili 40 soru bulundu
Her gün duştan veya banyodan sonra topuk çatlağı kremi uygulamak, cildin kurumasını ve çatlamasını önleyebilir. Bu kremler, genellikle aloe vera, shea yağı ve diğer doğal bileşenler içerir ve cildi derinlemesine nemlendirir. Düzenli pedikürler, ölü deri hücrelerini temizler ve cildin yenilenmesini teşvik eder.
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Topuk kalınlaşmaları da yine nasır ile benzer sebeplerle uzun süreli basınca maruz kalan topuk ve ayak tabanının basınca maruz kalan alanlarında kalınlaşmaya neden olur. Ayak tabanında çoğu zaman sadece topukda sınırlı kalmaz çoğu zaman ayak tabanın basınca maruz kalan yani ayağın yere değen alanlarında da görülebilir.
Yaşlandıkça, cilt daha az kolajen ve elastin üretir. Derideki nem içeriği azalır, bu da ayak derisinin giderek kurumasına neden olur. Ayak kuruluğu tedavi edilmezse; ciltte pürüzlenme, ağrı, leke veya çatlaklar gibi sorunlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Kuru ayaklar yalnızca estetik açıdan rahatsız edici olmakla kalmaz.
Topuk çatlağı için ne yapılır sorusu için cevap arayanlara çözüm olacak en iyi çözüm vazelindir. Vazelin, ayak bakım rutininize eklemeniz gereken çok önemli bir ürün. İçeriğinde bulunan minerallerle ayağınızın ihtiyacı olan nem dengesine kavuşmasına yardımcı olur.
KALINLAŞMIŞ DERİ BAKIMI
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve aynı zamanda bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır. Ortopedi hekimleri, ayak kemiklerinden kaynaklanan ağrı sorunlarını tedavi edebilirler. Özellikle ağrının kaynağı çarpma, darbe ve benzeri travmalar ise, bu sorunlarda ortopedi uzmanlarına başvurulabilir.
Ayakta Deri Kalınlaşması Nasıl Oluşur? Ayakta oluşan nasırların neredeyse tek nedeni fazla baskı ve sürtünmedir. Baskı ve sürtünmenin en öncelikli kaynağı uygun olmayan ayakkabıların kullanımıdır.
Epsom tuzu ile hem topuklarınızı nemlendirebilir hem de dolaşımı iyileştirebilirsiniz. Ilık su dolu bir kovaya epsom tuzu atın ve ayaklarınızı bu suda en az 10 dakika bekletin. Süre dolduktan sonra yumuşayan topuklarınızı ponza taşıyla ovun. Ardından yeniden ayaklarınızı epsom tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin.
Ayak bileğinde sinir sıkışması olarak da tanımlanan Tarsal tünel sendromu (TTS), ayaktan geçen tibial sinirin hasarlandığı durumlarda ortaya çıkıyor.
Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
Ayak Tabanı Mantarı (Tinea Pedis Plantaris): Ayak tabanını etkileyen mantar enfeksiyonudur. Genellikle ayağın alt kısmında, topuk ve ayak kavisinde kaşıntı, kızarıklık ve pullanma ile kendini gösterir.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
Topuk Dikeni Ameliyatı
Ameliyat esnasında ise topukta bulunan plantar fasya gevşetilmesi suretiyle topuk dikeni olduğu yerden çıkarılır. Ameliyat sonrasında topuk kısmının ve plantar fasya bölgesinin zarar görmemesi için bandaj, atel ya da koltuk değneği kullanılması tavsiye edilir.
Limon ayaklardaki ölü deriyi arındırmada da oldukça etkili. l Bunun için öncelikle ayaklarınızı 10-15 dakika limon karışımlı ılık su içerisinde bekletin. Ilık limonlu su ayak tabanında bulunan ölü derilerin yumuşamasını kolaylaştıracaktır. l Daha sonra limon kabuğunun iç beyaz kısmı ile ayak tabanlarınızı ovun.
Nasıl kullanılır:
Kuru veya ıslak ciltte kullanılmak üzere geliştirilmiştir. 2. Aleti, üzerinde çalışılacak alana bıçak tarafı ile hizalayın. 3. Aleti nazikçe ileri geri hareket ettirin, nasırlı veya kuru cilt çıkana kadar yavaşça daha fazla basınç uygulayın.
Ayak çukuru veya ayak altında ki ağrı için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ise ayakaltı ağrısına iyi gelir: Ayağı dinlendirmek. 2-3 saat aralıklarla ayak altına 20 dakika süre ile buz kompresi uygulamak. Alçak topuklu, yumuşak tabanlı ayakkabılar kullanmak.
Topuk dikeni, topuk kemiği ile taban çukuru arasında oluşan kemik benzeri kalsiyum birikintisidir. Sıklıkla topuğun önünde başlar ve daha sonra ayağın diğer kısımlarını etkiler. Genellikle yaklaşık 0,5 cm boyundadır. Bu yüzden her zaman çıplak gözle görülmez.
Vücudu dikey olarak temsil eden sağ ve sol ayaklarda farklı organlar uyarılmaktadır. Kalp başta olmak üzere vücudun sol tarafından bulunan tüm organlar sol ayakta, karaciğer gibi sağ tarafta yer alan organlar ise sağ ayakta temsil edilmektedir. Eldeki refleksoloji noktaları ise on basınç bölgesinden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri