Diplomatik Plakalı Araçlar vergi ve taşıt pulu ödemez. Ancak, Misafir Araçlar (MA/MZ) her yılın Ocak ve Temmuz ayında banka veya Vergi Dairelerine aracın modeli yılı ve motor hacmine göre taşıt pulu öder.
sadece ikamet edip çalışma izni olmayan veya yurt dışından emekliliği bulunmayan yabancı kişiler ve Türk vatandaşları, vergilerini ödeseler dahi yabancıdan yabancıya, Taxfreecar®, mavi plaka, MA plaka araçlardan satın alamazlar ve bu haktan hiçbir şekilde faydalanamazlar.
Hizmetlerimiz Misafir Araç Gümrükleme (MA-Z Plaka)
Türk Vatandaşlığından çıkmış Mavi Kart - Pembe Kart sahibi olan ve Türkiye' de ikamet edip Çalışan, Öğrenim gören Yabancı Uyruklu kişiler.
Tıpkı Türk vatandaşlarının sahip olduğu araçlar gibi yabancıların kullandığı mavi plakalı araçların da zorunlu trafik sigortası yaptırma ve MTV ödeme zorunlulukları bulunmaktadır.
Şeklinde düzenlenmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve Türk Mevzuatına göre vergisiz otomobil alabilecek kişiler arasında; 1, 2, 3 ve 4. sınıf Dışişleri Bakanlığı kimlik kartına sahip olanlar (CD-B Plaka) / (MA/MZ Plaka). NATO ile ilişkili yabancı personeller (MA/MZ Plaka).
İlgili 41 soru bulundu
Ma-mz plakalı araçların satışı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yasal olarak mümkün değildir. Ancak bu özellikteki plakalara sahip kişiler, araçlarının satışını yine bu plakayı alma şartlarını taşıyan kişilere yapabilir.
MISAFIR ARAÇ GÜMRÜKLEME (MA PLAKA)
Teminatsız olarak geçici kabul gümrük işlemleri yapılan araçlar için, sahiplerinin beyanlarını içeren ve bağlı oldukları kuruluş temsilcilerinin imzası ile düzenlenmiş olan Taahhütname ve Teminat hükmündeki Geçici Giriş Belgesi ile işlem yapılmaktadır.
Plaka MA/MZ olabilir yine. Ama Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV)si ödenmiş olduğu için vergiden muaf araç olmaz.
Gelir İdaresi Başkanlığı Depremde İkamet Eden Faklı Plakalı Araçların Ek MTV Ödeme İptali. Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta.
Kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye'de kalabileceği azami süre 6 aydır (180 gün).
Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.
MA plakalı araçlar “Suriye plakalı araç” demek değildir. Suriye'deki araçların plakaları Latin alfabesine göre değil Arap alfabesine göre yazılmakta. Suriye plakalı araçlar Türkiye'ye giriş yaptığında plakalarını Latin alfabesine dönüştürmek zorunda. Aracın tescil edilip trafiğe çıkabilmesi için araç muayenesi zorunlu.
Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.
Nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi ile eski plakaları yanınıza almanız gerekir. Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir.
Belirtmek gerekir ki; Türk vatandaşları, çifte vatandaşlığı olan Türkler, çalışma izni olmayan yabancılar ülkemizde vergisiz araba alım satımı yapamaz. Başka bir deyişle yabancıdan yabancıya vergiden muaf araba alamaz.
Bu yasa da 15 Temmuz 2023 tarihinde yayımlandı. Tebliğe göre, ek MTV'yi yatıracak olanlar 15 Temmuz 2023 tarihine kadar taşıtın sahibi olanlar ve 31 Aralık 2023 tarihine kadar ilk defa taşıt alacak olanlar oldu.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Bu şekilde bir uygulama doğru değil. Bu uygulamada baz alınması gereken şey araç plakası değil, kişinin ikameti ve AFAD kaydının olup olmamasıdır.
Türkiye'den aracı almak istediğinizde, yabancıdan yabancıya olan satışlarda noterler yetkili değildir. Satışı iki taraftan birinin konsolosluk üzerinden yapmaları gerekmektedir.
Vergiden muaf esnaf belgesi almak isteyenlerin, 283 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurmaları gerekir.
Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin taşıtınızı Türkiye'de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz. 7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.
Kişinin taşıtını süre sonu olan 09.01.2023 tarihine kadar yurtdışı etmesi gerekir ve yeniden Türkiye'ye taşıt getirebilmek için en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunması gerektiğinden, 14.07.2023 tarihinden önce Türkiye'ye taşıt getiremez.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
Hem Alman hem Türk vatandaşıyım, vergisiz araç (Taxfreecar) alabilir miyim? Ne yazık ki hayır, çift vatandaşlığa sahip olanların bu hakkı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri