Used to genellikle geçmişteki alışkanlıklarımızdan bahsederken, geçmişle günümüz arasındaki farkı vurgularken kullanılır. I used to hate spinach. But now I can eat it. (Eskiden ıspanaktan nefret ederdim ama şimdi yiyebiliyorum.)
“Used to + V1” kalıbı, geçmişte yapılan fakat artık yapılmayan alışkanlıkları, tekrarlanan eylemleri, durumları ya da şu anda yapmış olmaya alıştığımız eylemleri ifade eder. Olay geçmişte meydana geldiği için “use” kelimesinin past (geçmiş) hali olan “used” kullanılır.
“Used to” kalıbı, bu kullanımda sadece geçmişteki durumlardan bahsetmek için kullanılır. Kendisinden sonra gelen fiil bare infinitive olarak kullanılır, yani “-ing” takısı almaz. Dilerseniz gelin olumlu ve olumsuz “used to” cümleleriyle bunu daha iyi kavrayalım.
“Used to” ifadesi, geçmişte düzenli olarak yapılan, sürekli olarak tekrarlanmış olan eylemleri veya durumları ifade etmek için kullanılır. Yani “used to” için alışkanlıklardan bahsedilirken kullanılır da diyebiliriz. I used to go to the cinema every weekend.
İlgili 18 soru bulundu
Used to genellikle geçmişteki alışkanlıklarımızdan bahsederken, geçmişle günümüz arasındaki farkı vurgularken kullanılır. I used to hate spinach. But now I can eat it. (Eskiden ıspanaktan nefret ederdim ama şimdi yiyebiliyorum.)
“used to + V1” kalıbı geçmişte tekrarlanan, ancak artık geçerli olmayan bir eylem veya durumu anlatmak için kullanılır. Ayrıca geçmiş alışkanlıklar için de kullanılır.
Soru Cümlesi Used to Kullanımı Örnekleri
Did she use to be this skinny? (O eskiden bu kadar zayıf mıydı?) Did Kelly use to have long hair? (Kelly'nin eskiden uzun saçları mı vardı?) Did your father use to play golf? (Baban eskiden golf mü oynardı?) Did you use to be an athlete? (Sen eskiden bir sporcu muydun?)
Used to ifadesini, geçmişte bir süre devam etmiş ama artık devam etmeyen eylemleri ve durumları anlatmak için kullanırız. Would kelimesini ise geçmişte tekrar ve tekrar yapılan eylemleri veya durumları belirtmek için kullanırız.
Olumsuz Cümleler
Yine “used to” ifadesine teknik olarak fiil muamelesi yapıyoruz ve “didn't” dedikten sonra “used to”yu “use to” yapıyoruz. Yani nasıl ki sıradan bir geçmiş zaman olumsuz cümlesinde fiil yalın haline dönüyorsa “used to” da “use to” oluyor.
Bunların haricinde be about to, be able to, be going to, be likely to, be supposed to, had better, have to, ought to, used to, would rather, need, dare, used to, ought to kavramları da modal görevinde kullanılabilir.
Standart olumlu bir cümle özne, "have/has" yardımcı fiili, "be" fiilinin üçüncü hâli (been) ve ana fiilin present participle (-ing) hâlinden oluşur. Geçmişte bir anda başlamış, şu ana kadar devam etmiş ve hâlen devam etmekte olan bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır: We have been playing tennis for two hours.
Used To Konu Anlatamı ve Alıştırmalar / English Grammar in Use Unit 18 - YouTube. Bu İngilizce dersinde hem günlük dilde çok kullanılan hem de sınavlarda teçok sık karşınıza çıkacak olan "used to" kalıbını anlattım.
Used to kalıbı ile kurulan cümleleri olumsuz cümleye çevirmek için 'used to' ifadesinden önce didn't, olumsuz ve soru cümlelerini yaparken 'used to' ifadesindeki 'd' harfi çıkarılır. Örnekler; She didn't use to smoke, but she does now. (Eskiden sigara içmezdi, ama şimdi içiyor.)
Be used to : Bir şeye alışkın olmak anlamına gelir. Arkasından bir isim veya fiilin -ing eki almış hali gelir. Get used to : Bir şeye zamanla alışmak anlamına gelir.
“Would” ve “used to” ile kurulan geçmiş zaman cümlelerinde bu iki yapının temel farklarını kısaca özetleyelim. “Would” sadece eylem belirten fiillerle (go, study, run, play, drink, eat gibi) kullanılırken “used to” kalıbı aynı zamanda durum belirten fiillerle de (be, understand, like, love, live gibi) kullanılabilir.
Böylece should could would kullanımı konusunu bitirmiş olduk. Son olarak bu üç terim arasındaki farkı özetlemek gerekirsek; could olasılık durumlarında, would hayali veya olmasını beklediğimiz ama olmayan durumlarda, should ise tavsiye verdiğimiz durumlarda kullanılıyor.
Öncelikle, would, will'in geçmiş zaman halidir. Would Tip 2 ve Tip 3 şart kiplerinde kullanılır. Hem will hem de would kullanabildiğimiz durumlarda would kullanmak daha kibar duracaktır. Would you like some juice? (Meyve suyu ister miydiniz?)
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
İngilizcede would kip belirteci, geçmiş zamanda will kip belirtecinin yerine kullanılmaktadır. Birden fazla anlama sahip olsa da temelinde will'in geçmiş zamanı olarak tanımlanabilir. Öte yandan kibarca ifade edilen rica ve istek soru cümlelerinde de would ile başlayan cümle yapıları görülmektedir.
Going to kullanımı ve kuralları
“Be going to” yardımcı fiili “will” fiilinden farksız olarak gelecek zaman içerisinde kullanılır ve aynı şekilde -ecek, -acak anlamına gelir. Özne + be going to + fiil şeklinde bir formül kullanılabilir. “I am going to buy a car” dediğinizde “Ben bir araba satın alacağım” anlamına gelir.
'A' ve 'an' herhangi anlamını taşırken, 'the' belirli bir objeyi vurgulanırken kullanılır. Mesela, özellikle istediğiniz bir elma veya mutfaktan alacağınız spesifik bir çatal için 'the' kullanılır. Ayrıca 'a' ve 'an' eklerinden farklı olarak 'the' hem tekil hem çoğul isimlerin önünde kullanılabilir.
“Can” şimdiki zamandaki yeteneği anlatırken, “Could” geçmiş zamandaki bir yeteneği ifade eder. “Can” kip belirteci gibi, bu kip belirteci de ricada bulunma, izin isteme/verme, birine yardım önerme ve tavsiyede bulunma gibi anlamlar taşır ve daha kibar bir kullanımdır.
When bağlacını kullanarak cümle kurmak için takip edebileceğiniz iki formül vardır: “When + past simple cümlesi + past continuous cümlesi” ve “When + past tense cümlesi + past tense cümlesi” Örneğin: When we came home, the cat was missing. (Eve geldiğimizde kedi kayıptı.) When you went to Ankara, we missed you.
Oldukça basit bir şekilde açıklayalım. Eğer özne “I” ise “to be” fiili kendini “Am” olarak, “He / She / It” ise “Is” olarak, “You / We / They” ise kendini “Are” olarak gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri