Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

MA plakalı aracı sahibinden başkası kullanabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » MA plakalı aracı sahibinden başkası kullanabilir mi?

Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.net

MA plakalı aracı başkası kullanabilir mi?

Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gumrukrehberi.gov.tr

MA plakalı aracı kimler kullanabilir?

MA MZ plaka, geçici giriş karnesi ve yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ile Türkiye'ye giren yabancı araçları temsil ediyor. Bu tür bir plakaya ise sadece gerekli koşulları sağlayan yabancılar sahip olabiliyor. Vergi muafiyeti sağlayan MA ve MZ plakalar, İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü tarafından veriliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: silayolusevenler.com

Arabayı başkası kullanabilir mi?

Aracın, kiralayan şahıs dışındaki kişi/kişilerce kullanılabilmesi ilave sürücü/sürücülere ait sürücü belgesi bilgilerinin kira sözleşmesinin üzerinde gösterilmesi ve ek sürücü bedeli ödenmesi ile mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: perlatr.com

Yabancı plakalı aracı kimler kullanabilir 2023?

Hak sahibi ülkedeyse aracı yakınları kullanabilir

Geçici olarak ithal edilen taşıt, hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

YABANCI PLAKALI ARACIN TÜRKİYE'DE 24 AY KULLANILMASI İLE İLGİLİ SÖYLENEN BU YALANA İNANMAYIN!

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

MA plakalı aracı Türk vatandaşı alabilir mı?

sadece ikamet edip çalışma izni olmayan veya yurt dışından emekliliği bulunmayan yabancı kişiler ve Türk vatandaşları, vergilerini ödeseler dahi yabancıdan yabancıya, Taxfreecar®, mavi plaka, MA plaka araçlardan satın alamazlar ve bu haktan hiçbir şekilde faydalanamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 9ekim.com

Yabancı plakalı araç kullanmanın cezası ne kadar?

Usulsüzlük kanununa göre uygun olmayan davranışlar cezası 159 liradır. Daha çok yapılan işlem bu kanununun sekiz katı olarak geçmektedir. Gerekli hesaplar yapıldığı zaman 1212 lira olarak bilinmektedir. Ayrıca parayı ödedikten sonra bazı yaptırımlara daha tabi tutulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 5scarrental.com.tr

Yabancı plakalı bir aracı başkası kullanabilir mi?

❖ Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. ❖ Acil durumlar hariç izin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mfa.gov.tr

Aracı başkasının kullanması yasak mı?

13.10.1983 günlü, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun itiraz konusu kuralı da içeren 36. maddesi şöyledir: “Madde 36- Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Kiralanan arabayı başkası kullanırsa ne olur?

Başkası adına araç kiralayabilirsiniz ancak aracı, kiralama sözleşmesinde ve teslimat belgesinde ismi geçen sürücü veya sürücüler kullanabilir. Bu nedenle aracı teslim alırken aracı kullanacak kişinin sözleşmeyi imzalaması gerekir. Ayrıca aracı teslim alırken ödenecek tutar, aracı kiralayacak kişiden temin edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: enuygun.com

MA plaka Suriyeli mi?

MA plakalı araçlar “Suriye plakalı araç” demek değildir. Suriye'deki araçların plakaları Latin alfabesine göre değil Arap alfabesine göre yazılmakta. Suriye plakalı araçlar Türkiye'ye giriş yaptığında plakalarını Latin alfabesine dönüştürmek zorunda. Aracın tescil edilip trafiğe çıkabilmesi için araç muayenesi zorunlu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multeciler.org.tr

Misafir araç ne kadar kalabilir?

Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin taşıtınızı Türkiye'de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz. 7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mfa.gov.tr

M plakalı araç şehir dışına çıkabilir mi?

Çalıştırma Ruhsatı, Seyrüsefer sırasında araçta bulundurulacaktır. Toplu Taşıma Araçları, Çalıştırma Ruhsatı olmadan çalıştırılmaz, İl trafik Komisyonunca verilen ve UKOME Tarafından belirlenen Seyrüsefer sırasında güzergahlar dışına çıkılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asof.org.tr

Yurtdışından gelen aracı eş kullanabilir mi?

İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir. Yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamayan anne, baba, eş ve çocukları yabancı plakalı taşıtları kullanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.net

Bir kişinin üzerine kaç araç olabilir?

Bir vatandaş satma amacı gütmeden 1 yıl içerisinde dilediği kadar otomobil satın alabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; ne kadar otomobil almış olursa olsun yetki belgesi olmadan 1 yılda maksimum 3 araç satışı yapabilir. Otomobil satın alırken bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arabam.com

185 gün şartı nedir?

Cevap: Süresinin tamamını kullanan kişi çıkış tarihinden itibaren 185 gün yurtdışında bulunmadan aynı veya farklı bir taşıtı Türkiye'ye getiremez. Yeniden taşıt getirilebilmesi için 185 gün yurtdışında bulunulması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ticaret.gov.tr

Ek sürücü olmazsa ne olur?

Kiralama yaparken ek sürücü yazdırırsanız arabayı kullanabilir. Ayrıca kaza, hasar gibi durumlarda ek sürücü listesinde geçmiyor ise farklı yaptırımları da olmaktadır. Kiraladığınız aracı yalnızca sözleşme ve teslimat formunda yazılan kişi veya kişiler kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eurauto.com.tr

Şirket aracını aile bireyleri kullanabilir mi?

Şirket ile İlişkisi Olmayan Kişiler Artık Şirket Araçlarını Kullanamayacak - Finansal Eksen. Şirket aktifine kayıtlı taşıtların artık şirket ile ilişkisi olmayan kişilere verilmemesi gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finansaleksen.com.tr

Üstsüz araba kullanmak yasak mı?

Trafik yasalarına göre böyle bir yasak yok. Ayrıntıda gaza, frene varsa debriyaja ayakların kapalı olması ile ilgili bir ayrıntı bulunmuyor. Yani eğer trafik polisi aracı durdurursa ve sürücünün çıplak ayak veya açık terlikle kullandığını görürse ancak kendi emniyeti için uyarıda bulunabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Yabancı plakalı araçlara ceza yazılır mı?

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikte, sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlarla ilgili kanunda belirtilen hükümlere aykırı hareket edilmesi halinde, ceza tutanağı düzenlenerek trafik idari para cezası verilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Araçla Türkiye'ye girdim bu aracı başkası yurtdışına çıkarabilir mi?

Araç Ruhsatı

Yurt dışına çıkaracağınız aracın sizin adınıza kayıtlı olması gerekiyor. Başkasına ait bir otomobille yurt dışına çıkıyorsanız ya araç sahibinin yanınızda olması ya da araç sahibinden noter onaylı vekaletname almanız gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.toyota.com.tr

Türk plakalı araç Bulgaristan'da ne kadar kalabilir?

Hususi (yeşil) pasaport sahibi Türk vatandaşları son 6 ay içinde toplam 3 aya kadar vizesiz olarak Bulgaristan'a seyahat edebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mfa.gov.tr

MA plakalı araç alınır mı?

Ma-mz plakalı araçların satışı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yasal olarak mümkün değildir. Ancak bu özellikteki plakalara sahip kişiler, araçlarının satışını yine bu plakayı alma şartlarını taşıyan kişilere yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Yabancı plakalı araç Türkiyede muayene olur mu?

Kullanmakta olduğum aracım yabancı ülke plakasına sahiptir. Aracımı Türkiye'de kullanırken araç muayene istasyonlarında muayene yaptırabilir miyim? 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında araç muayenesi yapılmakta olup Ülkemizde tescil edilmemiş olan araçların muayenesi yapılmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uhdgm.uab.gov.tr

Türk vatandaşı olarak yurt dışından araba alabilir mi?

Türk vatandaşları gümrükten araç satın alabilir, Miras yoluyla kendisine kalan bir aracı gerekli mevzuatlara uygun şekilde ülkeye getirebilir, Türkiye'ye turistik gezi veya iş gezisi sırasında yabancı plakalı araç ülkeye getirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avrupaavukat.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT