Bir asgari ücretli yüksek maaşlı bir kişiye göre daha fazla nafaka ödüyor olabilir. Bu durumda hakkaniyetsizliğin önüne geçmek için gelir beyanlarının özenle araştırılması çok önemlidir. Anlaşmalı boşanmalarda taraflar yoksulluk nafakası tutarını 300 ile 400TL arası olarak belirleyebilmektedir.
Bunun üzerine dosya Yargıtay'a taşındı. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay, asgari ücret seviyesinde gelire sahip olmanın yoksulluk nafakası bağlanmasına engel olmadığını vurguladı. Aile birliğine ve dağılan ailerin yeniden aile olamalarına engel olan bu zalim süresiz nafaka kanunu nu kaldırın artık yeter!!!!
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir. Ancak bu şekilde yapılan genel hesaplar her zaman doğru sonuçları vermeyebilir.
Tedbir Nafakası
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Fakat her bölge de hakimlerin teamüle göre bir nafaka miktarı belirlemektedir. 2023 yılı itibariyle asgari ücret net 8.506 Türk Lirasıdır. Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Mahkeme tarafından verilen kararda “hükmedilen nafakanın her yıl ÜFE oranında artırılmasına” veya “hükmedilen nafakanın her yıl TÜFE oranında artırılmasına” veya “hükmedilen nafakanın her yıl on iki aylık ÜFE-TÜFE ortalaması oranında artırılmasına” karar verilmesi mümkündür.
Nafakanın Ne Kadar Arttırılacağını Hesaplama
Örneğin ; 2000-TL nafaka alan kişi Ocak 2023 tarihi itibariyle on iki aylık ortalama olan 125,53 oranını baz alıp bu tarihten sonra nafakasını 4.510-TL olarak almaya devam edecektir.
Örneğin; 1 Şubat 2022 tarihinde 2000 TL olarak belirlenen nafaka için taraflar, Şubat 2023'ün 12 aylık ÜFE miktarı olan yüzde 89,81 oranında artış uygulamaya karar verebilirler. Bu durumda, nafaka 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren 3796 TL olarak ödenecektir.
Nafaka artış miktarı, Yargıtay kararı doğrultusunda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE oranı ile belirlenir. Belirtilen oranlar değişmez ve kesin değerler değildir. Ekonomik şartların oluşturduğu değişimler üzerinden de nafaka artışına karar verilebilir.
Sorusunun cevabı yukarıda açıklandığı üzere aile mahkemesi hakiminin takdirinde olarak duruma göre belirlenir. Ancak her halde 20 bin TL maaş alan en az 4-5 bin TL gibi bir nafaka ödemek zorunda kalacaktır. Hiç çocuk olmasa da çalışmayan eşe nafaka ödenmek zorundadır.
Bu tedbir nafakası, boşanma davası sonuçlanana kadar geçerli olur ve ardından iştirak nafakasına dönüşebilir. Böylece, hükmedilen iştirak nafakası; boşanma kararı kesinleştiğinde başlar ve erkek çocuk reşit oluncaya kadar devam eder.
Nafaka borçlusunun maddi durumunun olumlu yönde değişmesi, ekonomik düzeyinde artış olması, kendisine miras kalması gibi durumlarda anlaşmalı boşanmaya rağmen nafaka borçlusu tarafından nafaka artırımı talep edilebilir. Nafaka normalde ÜFE oranında arttırılır.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Yeni nafaka yasası, 2023 yılında yürürlüğe girecek düzenlemelerle, Medeni kanun maddelerinin incelenmesi ve kişilik haklarına göre değerlendirilmesi kapsamında duyurulacaktır. Süresiz nafaka hakkının alınması için tarafların evlenmemesi, maddi durumunun iyileşmemesi ve nafaka almaya muhtaç olması yasası işlemektedir.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Dava dilekçesi ile artırım talebinde bulunan davacı, aynı zamanda mahkeme tarafından belirlenecek olan nafaka miktarının artış oranını da karara eklenmesi talep edilmelidir. Artırım oranında nafakanın her yıla göre artış oranı belirlenmemesi halinde, ileri yıllarda bu davayı açma gereği doğurabilir.
Süreli nafaka, iştirak nafakası anlamına gelmektedir. Süresi, çocuğun 18 yaşına girmesi ile sona erecek çocuk adına ödenen bir nafakadır.
Nafaka Artışı Hesaplama
kararına göre; TÜİK'in yayınladığı ÜFE 12 aylık ortalama artış oranı nazara alınmak suretiyle nafaka artışının yapılması gerekmektedir.
Örneğin, maddi durumu kötü bir ailede 200-300 TL civarında bir iştirak nafakasına hükmedilirken ekonomik koşulları daha elverişli bulunan faklı bir olayda 3000-5000 TL civarında iştirak nafakasına hükmedilebilir.
Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
Asgari Ücretle Çalışan Ne Kadar Nafaka Öder
Asgari ücretlinin durumu incelendiğinde 2023 yılı için olağan dışı durumlar hariç olmak üzere ödenecek nafaka 200 ile 800 TL arasındadır. Bunlar tahmini değerler olup nafaka farklı detaylara bağlı olarak değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri