Maaş beklentileri, genellikle iş görüşmesinin başında veya değerlendirme aşamasında sorulan bir sorudur ve adayın cevabı, işverenin adayın profesyonellik algısını ve işe uygunluğunu değerlendirmesinde önemli bir rol oynar.
Önerim; bir iş görüşmesinde - özellikle de ilk aşamada - ne söyleyeceğinizi hazırlarken, maaş beklentiniz bunun bir parçası olmasın. Ne Yapmalısınız? Görüşme yaptığınız kişilere henüz aklınızda bir rakam olmadığını veya emin olmadığınızı söyleyin. Gerekirse bunu birkaç kez tekrarlayın.
İş Başvurularında İstediğiniz Maaş Alanına Ne Yazılmalı? Bir iş başvurusunda istenen maaşı veya maaş beklentilerini yanıtlamanın en iyi yolu, bir rakam vermek yerine alanı boş bırakmak veya 'Pazarlık Edilebilir' yazmaktır. Uygulama sayısal olmayan metinleri kabul etmiyorsa, “999” veya “000” girin.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Cümle yapısının düzgün olmasına, imla hatalarının bulunmamasına özen gösterin. (TEDU 400 vb. gibi) • Önceki işinizden ayrılma sebebinizi ya da maaş beklentinizi yazmayın. Büyük yazı karakterleri kullanmayın.
Maaş konusunda yalan söylemek en riskli şeylerden biri. Evet maaş konusu bazı beyaz yalanları kaldırabilir bir konu ancak mülakatlarda, sadece daha iyi bir maaş teklifi alabilmek için, eski pozisyonunuzla ve eski şirketinizle hiç alakası olmayan uçuk maaşlar söylemek çok sırıtıyor. Yapmayın.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Herkes ne kadar maaş aldığını sorar. Kimse hangi dağlarda gençliğini yitirdiğini sormaz. kötülerden kötülerin şerrinden korusun amin.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
Bu nedenle, mülakatta bilinmeyen bir soruyla karşılaşıldığında, kişi “Şu an hatırlayamıyorum ama araştırıp öğreneceğim” şeklinde cevap vermeli ve böylece “Bilmiyorum” mesajından ziyade “Öğrenmeye her zaman açığım” mesajını iletmelidir.
"ne kadarlık bir ücret artışı çalıştığınız şirketten ayrılmanız noktasında sizi düşündürür?" soruna cevap veren miktar/oran. globalde 10%-30% arası makul bir kabul.
“Beklenti” genel anlamıyla hayatımızdaki olayların, ilişkilerin, kısacası gerçekliğimizin olduğundan farklı bir şekilde olmasını istemektir. Hatta istemenin ötesinde bunun farklı olması gerektiğine inanmaktır. Yani hayatı değiştirmek istemek, gerçeği kabul etmemek ve gerçeğe direnmektir.
Beklentilerin oluşması
Bir olayla ilgili bitmiş, tamamlanmış bir sonuç söz konusuysa buna gerçekleşme diyoruz. Örneğin yılsonunda enflasyon % 5 olarak çıkmışsa bu gerçekleşmiş enflasyondur. Eğer bir olayla ilgili henüz gerçekleşmemiş bir bekleyişimiz varsa buna da beklenti diyoruz.
İşten çıkarma mülakatı, işten çıkacak olan çalışan ve şirketin yetkili bir kişisinin karşılıklı olarak diyalog kurmasıyla gerçekleşir. Çalışana genellikle işten çıkma sebepleri hakkında sorular yöneltilir ve cevapları raporlanır. Burada çalışanın şirkette yer aldığı süre boyunca rahatsız olduğu konular konuşulur.
Görüşme esnasında görüşmeci ile aranızda oluşan negatif enerji ve aklınızdaki sorulara içten olmayan cevaplar almanız, olumsuz görüşme belirtilerindendir. İşe başlama tarihi ve bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmemesi ya da sonuçla ilgili geri dönüş yapılmaması da olumsuz sonuçları düşündürebilir.
Nasılsınız gibi bir soru sorulduğunda “iyiyim, teşekkür ederim efendim” yanıtı gibi bir yanıtla yetinilmeli “siz nasılsınız” gibi devam sorularından kaçınılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri