657 sayılı Kanun'un 43 üncü maddesinde; Maaş hesaplamasına ilişkin derece ve kademe cetveli yer almaktadır. Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz.
657 sayılı Kanuna göre devlet memurunun öğrenim durumu ve hizmet sınıfı gibi hususların değerlendirilmesiyle tespit edilen memuriyete giriş derece ve kademesine yine bu kanunda yer alan ilavelerin yapılması suretiyle bulunacak derece ve kademe üzerinden hesaplanan aylıktır.
Devlet memurluğunda hizmet yılları itibarıyla ödenecek kıdem aylığının tespitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen sürelerdir. Kıdem aylığında ödemeye esas alınan azami süre 25 yılı geçemez.
ĠĢte kazanılmıĢ hak aylığı ya da kazanılmıĢ hak aylık derecesi memurların bulundukları, aylıklarına, emekliliklerine esas olan dereceler ve kademelerdir. Memurlar bu derecelerin ve kademelerin altında bir göreve kural olarak atanamazlar.
Mali ve sosyal hakları genel olarak; gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, taban aylığı, kıdem aylığı, zamlar (yan ödeme aylığı) tazminatlar, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ödeme, fazla çalışma ücreti, vekalet ücreti, yabancı dil tazminatı ve aile yardımı ödeneği gibi unsurlardan oluşmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli bir yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyoekonomik insan haklarıdır.
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, konut hakkı, ücrette adaletin sağlanması ve asgari ücret, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve bazı toplumsal kesimlerin (engelliler, çocuklar, yaşlılar gibi) korunması çerçevesinde devlete yüklenen yükümlülükler bu bağlamda zikredilebilir.
İdare hukuku kapsamında en çok kullanan kavramlardan birisi olan kazanılmış hak; geçerli bir hukuka sahip olmayan bir uygulamada hak kazanmayı temsil etmektedir. Yani o anki hukuk kurallarında meşru olmayan bir olay için doğrudan bir hak kazanırsınız ve bu hakka kazanılmış hak denir.
657 sayılı Kanun'un 43 üncü maddesinde; Maaş hesaplamasına ilişkin derece ve kademe cetveli yer almaktadır. Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz.
657 sayılı Devlet Memurları kanununda belirtilen ve memurların kıdemlerini ortaya koyan puanlama sistemine derece kademe adı verilmektedir. Her kamu kuruluşunun bir TMK adı verilen kuruluş kadroları mevcuttur. Bu kadrolarda görevli memurlar belirli kıdem yıllarına göre alınırlar ve devam ederler.
3.Derece ve kademem hangi şartlarda ve ne kadar ilerler? Genel olarak her bir hizmet yılınıza karşılık bir kademe, her üç hizmet yılınıza karşılık bir derece ilerlemesi yapılır. Bu şekilde yapılan işlemler ile eğitim durumunuza göre yükselebileceğiniz derece ve kademenin son kademesine kadar yükselebilirsiniz.
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Devlet Memurları Kanunu'nun kariyer esası gereğine maaşınızın üzerinden ödendiği kadro/dereceniz (yani müktesep kadro/dereceniz) her yıl bir kademe her üç yılda bir de bir derece yükseliyor. Örneğin 9/1 olarak başlayan bir memur on altı yıl görev yaptıktan sonra (başka bir artış almadı ise) 3/1'ine düşüyor.
Ücret dışında yol, yemek, erzak, ikramiye, prim gibi bir kısım haklar da vardır ve bu haklar iş sözleşmesinde sayılmalıdır. İş sözleşmesinde sayılmamış olsa bile herhangi bir sosyal hak, düzenli olarak 3 defa verildiğinde yerleşik uygulama halini alır ve kazanılmış hak sayılır.
Görülmekte olan bir davada taraflardan birinin ya da mahke- menin yapmış olduğu bir usul işlemi ile yanlardan biri lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan hakka usule ilişkin kazanılmış hak denilmektedir.
Bilge, 2005, Ankara, s. 196. Onar Sıddık Sami, İdare Hukukunun Umumi Esasları, s. 485. Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce SSK.nun 121. ve Bağ-Kur Kanun- unun 67. Maddesi gereğince haklarını elde etmişler ve kazanılmış hak durumu tamamlanmış ise 96. Madde hükmü geriye yürütülemez.
Emekliye 3 kademeli artış
7.500 TL ile 10.000 TL arasındaki maaşlar 1. kademe, 10.000-15.000 TL arasındaki maaşlar 2. kademe, 15.000 TL'nin üzerindeki emekli maaşları ise 3. kademe olarak değerlendirilecek ve buna göre seyyanen artış gerçekleştirilecek.
Devlet memurunun bulunduğu derecede kademe ilerlemesi yapması, yürüttüğü görevin önem ve sorumluluğunda değiştirmezken aylık göstergesini ise artırmaktadır.
Dört yıllık yüksekokul mezunu memur olarak 3/1"inci dereceden maaş alan Ahmet Bey; 2.125 TL maaş alırken, derece ve kademesinin 1/1"inci dereceye yükselmesi halinde 2.260 TL maaş alacaktır.
Derece; memurun öğrenim durumu ve hizmet yılları itibarı ile bulunmakta olduğu müktesebi ifade eder. Kadro derecesi ise atanmış ve/veya işgal edilmekte olan kadronun karşılığı olarak devletin tahsis etmiş olduğu rakamı/dereceyi ifade eder.
Kadro derecesi, tüm devlet memurlarını etkileyen durumlardan biridir. Girilen yıl ve dereceye göre tazminat hesaplamaları yapılmaktadır. Özel hizmet alanında çalışan kişiler diğer alanlardan daha yüksek kadro derecesine sahiptir. Bu şekilde alınan maaşlar ya da yatacak olan tazminat bedelleri de artış göstermektedir.
Günümüzde de aynı uygulama devam edeceğe benziyor. Kadro ve kazanılmış hak aylık derecesi kıyaslandığında, kadro derecesi genelde daha yüksektir. Bu durum 657 sayılı Kanunun 45. maddesi ile 68/B maddesi uygulamasından kaynaklanmaktadır.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Günlük hayatta hak deyimi genellikle hukuk düzenince yasaklanmamış bir davranışı ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Örneğin herkesin öğrenim görme, seyahat etme veya oy kullanma hakkına sahip olduğundan söz edilir. Bu tür haklar genellikle kamu hukukundan doğan ve “kamu hakları” olarak adlandırılan haklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri