Aylığın ödeme zamanı ve esasları 657 sayılı Devlet memurları Kanununun 164 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında "Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz." hükmü ile düzenlenmiştir.
yapılan fazla ödemelerin dayanağı olan hukuka aykırı işlemlerin, 60 günlük süreye bağlı kalınmaksızın her zaman geri alınması mümkün bulunmaktadır.
Ancak, bu istisnai haller dışında kalan ve idarenin kendi ihmali ve bilgi azlığı gibi nedenlerden kaynaklanan idari işlemlere dayanılarak yapılan fazla ve yersiz ödemelerin ise , ödemenin yapıldığı tarihten başlamak üzere 60 günlük dava açma süresi içinde geri istenmesi mümkündür.
Emeklilik ve ölüm halinde peşin ödenen maaş geri alınmaz.
İl/ilçe mem adınıza/T. C'nize mal müdürlüğü/defterdarlıkta dosya açar sonra okula yazı gönderir. Okul idaresi kamu zararını size tebliğ eder. Siz de mal müdürlüğü/defterdarlığa gidip tebliğ edilen tutarı ödersiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Maaş iadesi nedir? Maaş iadesi, maaşını almış ve ilişiği kesilmiş personelin maaşından geri ödemesi gereken meblağın adıdır.
Aylık maaşını aldıktan sonra çeşitli sebeplerle aylıksız izne ayrılan Devlet memurlarından, o ay içerinde çalışmadıkları günlerden dolayı, aldıkları maaşın bir kısmını geri ödemeleri istenebilmektedir.
Ölümden önce yatan para çekilir
Eğer kişinin aylıktan çıkmasını gerektiren ölüm tarihi aylık alma tarihinden sonra ise, bankaya yatırılan para, yani aylık alınıp kullanılabilir.
İşçinin ücret alacağı iş kanunu 32. maddesine göre beş yıllık zamanaşımına tabiidir. Bu beş yıllık süre işçinin ücret alacağının ödenmesi gerektiği tarihten itibaren başlar.
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.
g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması, Esas alınır. Dolayısıyla fazla ve yersiz ödemeler de yeni Kanunla birlikte kamu zararı olarak kabul edilmektedir.
Anılan 164 üncü maddesi uyarınca memur aylıkları emeklilik ve ölüm dışında iade edilmesi gerekmektedir. Yani istifa, aylıksız izin veya başka bir statüye geçiş hallerinde peşin alınan aylığın çalışılmayan kısmına ilişkin bölümünün iade edilmesi gerekmektedir.
Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir. Ancak bir kişinin aynı eylemi kapsamında veyahut farklı zamanlardaki eylemleri kapsamında almış olduğu cezaların toplanması suretiyle memuriyete engel hâlinin olup olmadığı değerlendirilemez.
MADDE 6 – (1) İlgililerin kasıtlı ve kusurlu davranışları dışında kalan, Kurum çalışanlarının kasıtlı veya kusurlu davranışı, ihmali, dikkatsizliği ve bilgisizliği gibi sebeplerden kaynaklanan yersiz ödemeler Kurumun hatalı işlemlerini oluşturur.
Önemle belirtmek gerekir ise anılan 96. Madde hükmüne göre kişi iyiniyetli olsa bile yersiz ödemeler geri alınabilecektir.
İşverenin ya da idarenin kendi ihmali veya bilgi azlığı sonucu oluşan fazla ödemeler 60 günlük dava açma süresi içinde geri istenebilir. Bu süre aşılmışsa, fazla ödemenin borçlar hukukunun sebepsiz zenginleşmeye ilişkin hükümleri gereğince dava yoluyla talep edilmesi mümkündür.
Yine bu fiiller nedeniyle başlatılmış ve sonuçlandırılmış olup henüz uygulanmamış olan disiplin cezaları uygulanmayacaktır. Bu fiiller nedeniyle verilen disiplin cezaları uygulanmış ise geriye dönük olarak herhangi bir şekilde malî ve sosyal hak sağlanamayacak ve hiçbir şekilde ödeme yapılmayacaktır.
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
Eğer bir ay içinde tam çalıştıysa ayın gün sayısına bakılmaz ve o ay 30 gün kabul edilir. Eğer tam çalışmadıysa çalıştığı gün sayısı dikkate alınır. Eğer işçi ay içinde işe girdiyse, işe girdiği günden önceki günler, ayın toplam gün sayısından düşülür.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Böylece dul ve yetim aylığı alanların maaşları da Ocak 2023'te yüzde 30 artırılmış oldu. Bu kapsamda 2023 yılında; yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 1.430 liraya yükselmiş oldu. En yüksek aylık da 13 bin liraya çıkmış oldu. Yeni zamla birlikte dul ve yetim maaşı alanların ek ödemeleri de artırıldı.
Cenaze Ödeneği Kimlere Ödenir? Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder. çalışmadığı günlere ilişkin olarak hak edilmeyen ücretler için kişi borcu işlemi yapılır.
26 bin 654 lira olan 1-4 dereceli öğretmen maaşına Ocak 2024'te 3 bin 988 lira zam gelecek ve maaşları 30 bin 652 liraya çıkacak. 29 bin 538 lira olan uzman öğretmen maaşına 4 bin 431 lira zam gelecek ve uzman öğretmen maaşları 33 bin 969 liraya yükselecek.
Ücreti ödenmeyen işçinin çalışmama hakkı, İş Kanunu'nun 34. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre: '' Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri